A mi Józsefvárosunk

317. Seress-levél

2015. február 05. - akoskomassy

02.jpgZárva a Bárka Színház, az igazgató tavaly november közepén lejárt mandátumát azonban a fenntartó Józsefvárosi Önkormányzat 2014 végéig meghosszabbította. December közepén még nem lehetett tudni, hogy ha állami tulajdonba kerül a Bárka, akkor végülis ki lesz a fenntartója. Az önkormányzat szerint a polgármester tárgyalásokat folytat a kormánnyal a színház jövőjéről, és türelmet kértek az egyeztetések lezárulásáig.

Seress Zoltán igazgató szerint a 2015-ös támogatás "lenullázása" a színház megszűnéséhez vezet. A Bárka Színház anno Józsefváros saját támogatásából jött létre és vált a modern színjátszás egyik fellegvárává Budapesten, de több mint két éve vergődik a gazdátlanság állapotában. Az eredeti tervek szerint a színházat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vette volna át 2012 márciusában, ám az átadás-átvétel azóta sem történt meg.

barka_szinhaz1.jpg

Tavaly augusztusban a Bárka megmentését sürgettem, de a polgármesteri válasz szerint – mivel átadták a színházat – ez már nem került be a költségvetésbe. És szerinte "a labda az állam térfelén pattog". Nem mellékesen utalt a gazdálkodás hiányosságaira, és arra is, hogy a vezetők ellen büntetőeljárás van folyamatban. Egyúttal elmesélt egy rémtörténetet a vásárlás napján leselejtezett igen drága tévéről. (lásd.: Virág Tamás beszámolója). Magyarul: nem támogatta a színház kerület általi megsegítését, de egyúttal állította, hogy napokon belül lesz megoldás. (A testületi ülésen, ahol mindez elhangzott senki nem volt jelen a Bárkától, talán elfelejtették meghívni őket...)

Viszont itt van egy – a címben beharangozott – levél, melyet Seress Zoltán (volt) igazgató küldött el pár napja minden képviselőnek és a polgármesternek:

Tisztelt Polgármester Úr!

A 2015. január 22-én tartott képviselő-testületi ülésen elhangzottak kapcsán a következőkben reagálnék:

  • Ön azt mondta, hogy a kiemelt előadó-művészeti szervezeti minősítés elvesztését részben az eredményezte, hogy én nem írtam alá a 2015. március 31-ig szóló megbízatásomat. Ez valótlan tartalmú kijelentés. Ön tudja legjobban, hogy 2014. november 17-én lejárt az ügyvezetői megbízatásom. Az EMT. szerint, a fenntartónak, tulajdonosnak a mandátum lejárta előtt hat hónappal ki kell írnia a pályázatot. Önök nem írtak ki pályázatot, tehát már akkor, 2014 novembere előtt vesztettük el az előbb említett státuszt, mely elvesztésének másik oka, hogy a kiemelt minősítés megszerzéséhez 2013 (!) augusztus 31-ig kellett volna a fenntartónak, tulajdonosnak adatot szolgáltatnia. Egyébként azért nem írtam alá a megbízást, mert többszöri kérésem ellenére nem volt hajlandó sem Ön, sem dr. Sára Botond alpolgármester úr fogadni, hogy tájékoztassanak arról, hogy március 31-ig mi lesz a konkrét feladatom, vagy egyáltalán mi a tervük a színház további működésével kapcsolatosan.
  • Az elveszített állami támogatás pontos összege 178,9 Mft.
  • Az Állami Számvevőszék nem az állami tulajdonbavétel kapcsán végezte feladatát, párhuzamosan 11 színháznál folyt ellenőrzés.

Mindezek alapján kérem Önt, hogy a következő testületi ülésre szíveskedjen meghívni ahol én is tájékoztatást adhatok a valós helyzetről, válaszolhatok a kérdésekre és így a Testület az információk birtokában tudja döntését meghozni, megszűnnek a félreértések, a vádaskodások.

Kérem, szíveskedjen soron kívül válaszolni. Tájékoztatom, hogy jelen levelemet a Képviselő Testület minden tagjának megküldtem.

Budapest, 2015. február 2.

Tisztelettel: Seress Zoltán

Most január végén Virág Tamás a következőket írta a levélben is említett testületin elhangzottakról: "A Turay Ida színház is a mi politikai kurzusunk eredményeként fogható föl", mondja a polgi a Bárka sorsa iránt érdeklődő kérdésre. Őszinte pasas. Aztán elárulja, hogy tárgyal egy "nagyon ismert színésszel" a folytatásról. Hogy kivel, azt nem árulta el. De lesz rá kerületi pénz.

***

Még január közepén az Emberi Erőforrások Minisztériumát kérdezték, hogy mi lesz a Bárka Színházzal, Rétvári Bence államtitkár erre válaszolva közölte, hogy a vonatkozó törvények alapján költségvetési támogatást csak а minősítéssel rendelkező szervezetek kaphatnak, a Bárka Színház viszont 2015-től már nem rendelkezik kiemelt minősítéssel, mert nem felel meg a törvényben előírt kritériumoknak. A színház fenntartója a kerületi önkormányzat, ezért kiemelt minősítésű színházművészeti szervezetté csak akkor minősíthető, ha vezetőjét a törvényi előírásoknak megfelelően bízta meg а fenntartó önkormányzat. "А Bárka Színház esetében ez а feltétel nem teljesül" – írta Rétvári, aki hozzátette, ettől még a színház indulhat а nem minősített színházak működési pályázatán, de másra nem számíthat.

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr617143795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodis.lajos 2015.02.06. 02:05:31

index.hu/belfold/2015/02/05/ellenzek_v.kerulet_ingatlan_eladas_mit_tett_az_ellenzek/

Fordítsák le a józsefvárosi ügyekre. Akár a Bárka Színház ügyében, hogy ne a fontosabbakról beszéljünk: az itt szereplő kampányfotó elkészülte és Seress Zoltán levele között, mit tett a szocialista ellenzék?

Az egy elnökön, az egy aktivistán, a két szerkesztőn kívül van még élő ember a kerületi pártban?

Amijo 2015.02.06. 06:46:52

@bodis.lajos:
Jóreggelt, jó szurkolást!
Kezdjük a végén: van. És folytassuk az eleje végével: Komássy Ákos és (amíg volt frakció) a szoci frakció többször (sokszor, nem egyszer) testületi elé vitte a Bárka problémáját, és nem csak kampányfotót készíttetett. Most a Seress-levelet is ő hozta nyilvánosságra. És benne azt, hogy a polgi, khmmm, hogy is mondják finoman: igen gyakran nem bontja ki az igazság minden ágát, sőt… De úgy is lehet mondani, hogy gyakran tesz valótlan tartalmú kijelentéseket (lsd. Seress-levél, ill. a levél felvezetőjében foglaltakat). Itt legalább a levél nyilvánosságra került. Apropó, a többi képviselő, akik szintén megkapták a levelet, semmi? Ez nem zavaró? Vagy a polgármester összevissza beszéde a Bárkáról? Csak kérdem…

Más: a párhuzam felvetése a fentiek ellenére teljesen jogos (bár szerintem a nagyságrend nagyon nem stimmel), engem is érdekelne, hogy mi a fészkes fenét csinált a belvárosi ellenzék, és miért kellett Juhász Péter ahhoz, hogy fény derüljön az ingatlanügyekre?

Megint más, ha már ilyen jó a reggel: Pásztor Tibort, az előző ciklus MSZP-s frakcióvezetőjét, ha csak felületesen is, de ismerem. Régóta. És róla nem feltételezem, hogy bárhogy is benne lett volna a kerületi himihumiban. Hogy a testületiken mi volt, mi nem volt – nem tudom. De hogy blogilag próbálkoztak, nem is gyengén, az biztos (lsd.: Város szíve blog). A teljesség igénye nélkül egy-két poszt:
varosszive.blog.hu/2010/02/15/a_jovo_varosa_sajat_jovojet_eli_fel
varosszive.blog.hu/2014/05/29/a_ramexanak_adtak_el_a_szent_istvan_iskola_epuletet
varosszive.blog.hu/2013/10/02/aki_atverte_a_sajatjait_is
varosszive.blog.hu/2013/10/03/breking_rogan_visszavonatta_a_furcsa_ingatlanpalyazatot
varosszive.blog.hu/2014/06/04/ha_ma_csak_negy_belvarosi_ingatlan_dobbenetes_sorsarol_olvasol_ez_a_negy_legyen_az
varosszive.blog.hu/2013/09/11/az_olasz_kapcsolat
pasztortibor.blog.hu/2012/09/17/rogan_a_demokracia_es_a_gazdasagi_erdekek
varosszive.blog.hu/2014/08/13/ettermet_is_kapott_az_onkormanyzattol_a_habonynak_lakcimet_ado_cegvezeto
varosszive.blog.hu/2014/05/09/2_1_milliardert_adtak_el_a_parisi_udvart
varosszive.blog.hu/2014/08/18/megint_eladtak_a_deli_klotildot

Steiner elvtárs meg Steiner elvtárs. És köszi az érdeklődést!

bodis.lajos 2015.02.08. 14:43:19

Jó reggelt!

Innen nem látszik élet a pártban.

Azt gondolom, hogy ha valaki akar valamit, azt csinálja. Augusztus és február között elég sok idő eltelt: ha cselekedni akarok, akkor nem várom, hogy a polgármester mondjon valamit, amire az intézményvezető levelet ír. Hanem megtudom az intézménytől és az önkormányzattól, amire kíváncsi vagyok, és kezdeményezek: javaslatot teszek, akciózom.

A kérdezős és blogolós munkamódszer egyértelműen több mint a semmi, valóban. De ehhez nem kell pártnak lenni, bárki megcsinálhatja, és csinálja is.

Budaházy Gusztáv lakos aktivitása például huzamos ideje egymaga messze ráver a kerületi szocialista párt egészére, a klasszikus baloldali témákban és általában is.

Kocsis Máté hazudik, csúsztat, erőszakoskodik, hisztériázik, miért kell ezen finomkodni? A probléma éppen az, hogy Komássy elnök évek óta olyan finom, hogy lényeges ügyekben nem mond ellent neki, a közvetítés bizonyítja, hogy szó szerint remeg a hangja, ha a polgármesternek olyat mond, ami kritikaként értelmezhető. És ezért is elfogadhatatlan, hogy tanácsadói szerződés kötött az önkormányzattal, vagyis függésbe került a polgármestertől (amiről ősz óta már csak adatigényléssel lehet információt szerezni, mivel polgármesteri hatáskörbe kerültek a tanácsadói megbízások, és az érintettek maguktól nem beszélnek róla). Közben magát "a polgármester legveszélyesebb kihívójának" mondja.

Az egyetlen szocialista, akinek volt kritikai mondanivalója a polgármesternek, és bátorsága is, hogy mondja, Szili Balázs, perifériára sodródott a pártjában. A kilakoltatások önkormányzati hatáskörbe kerülésének terve megmutatta, hogy Komássy Ákos jobban hisz a polgármesternek, mint a saját aktivistájának és képviselőtársának, kampányidőben is a polgármesterrel tartja helyesnek megbeszélni a témát, nem a lakossággal. Amikor megindulnak a kilakoltatások, akkor megint csak kérdez, amire választ a kilakoltatások befejezése után kap, majd az önkormányzati intézkedést mentegeti.

Ennek a blognak sokkal inkább van társadalompolitikája, problémaérzékenysége, kritikai hangja, mint a helyi szocipártnak és elnökének. De mit ér ez, ha az elnök passzív, és a bármikor visszavonható tanácsadói fizetést fogad el az önkormányzattól? Legfeljebb arra, hogy rávilágítson, hogyan működik a helyi közéletnek az a része, amelyre Kocsis Máténak befolyása van (amelynek egy statisztaszerű szereplője Komássy Ákos).

Hasonlóan, mit érnek a Város szíve blogon megjelent korábbi bejegyzések, ha a helyi szocialisták felelős tisztségekben részei a döntéseknek? Talán arra, hogy ötletet adjon Juhász Péternek és az Átlátszónak, részben konkrét ügyekben, részben általában arról, hogyan, miért tudott egy ilyen rendszer hosszú ideig a bevált szereplőkkel stabilan működni.

Józsefvárosban nem az üzlethelyiségek értékesítése a probléma, hanem az Európai Uniótól a szegények társadalmi integrálására kért és kapott támogatások felhasználása és az intézmények működése. Ez egyébként több pénz, mint a vitatott belvárosi ügyek, a társadalmi hatásukban pedig sokkal fontosabbak. Komássy Ákos és Révész Márta koncepciótlansága és gyávasága szerintem sokat ártott az elmúlt években ezekben az ügyekben. Az árfolyamukat felnyomta, hogy a szocialista párt valamiért a sajátjának tekintette ezt az ügyet, és hogy Molnár György hosszú évekig a kerületi szociális integráció motorja volt, de több éve már nem nyilatkozik kerületi ügyekben. A blogbejegyzések alapján elhiszem, hogy fontos a szocialista bloggereknek, ők nem kevesebbet, de nem is többet tesznek, mint hogy blogot írnak. A hozzáállása alapján elhiszem, hogy CBFM-nek is fontos, bár ennek a konkrét irányát, kezdeményezéseit már nem látom. Ami évek óta fontosabb: Komássy elnökről és (amíg volt) Révész bizottsági alelnökről, mindketten volt önkormányzati tanácsadók, (a jelenlegi esetleges megbízások nem nyilvánosak) sajnos már nem hiszem el, hogy fontos nekik, legalábbis nem fontosabb, mint hogy ne vívják ki Kocsis Máté rosszallását. Aprópénzre váltották a Molnár György aktivitását, vagy komolyan elhitték, hogy ha nem kritizálnak, azzal használnak legtöbbet, vagy - ahogy Révész Márta mondta - szimplán "örülnek minden pénznek, amit erre a célra költenek", és nincs több mondanivalójuk, nem tudom, de mindegy is már.

bodis.lajos 2015.02.08. 14:45:21

Visszatérve a színházra, nem tudom, láttam, hogy a helyi MSZP akar valamit ebben az ügyben, de sosem tudtam megérteni, hogy mit.

Nem volt téma, hogy a Bárka Színház hogyan működött az utóbbi években, mígnem kiderült, hogy "rossz helyen van". Nyilván volt fenntartói értékelés, amely ugyanúgy érdektelenségbe fulladt mindenki részéről, mint az önkormányzat más intézményeinek értékelése. Ellentétben viszont mondjuk az iskolák értékelésével, valószínűleg lehetett volna szakmai kritikákra támaszkodni, ha a fenntartónál valaki segíteni, befolyásolni akar. Nem emlékszem a legcsekélyebb diskurzusra sem a kerület színházainak minőségéről, akár a szocialisták, akár más kerületi csoport kezdeményezésére.

Tavaly januárban a Humánszolgáltatási Bizottság teljes egészében arra használta a Jóvér Bélánénak adott 80 ezer Ft-os szakértői megbízást, hogy Révész Márta számára véleményezze a Turay Ida Színház helyiség-bérbevételi pályázatát. Ennek hatásáról a kerület életére semmit nem találtam. Jóvér Bélánéról egyébként onnan tudni, hogy él, hogy a szocialista párt delegáltjaként szakértői díjat vesz fel, amiért csak a szocialista párt tagjai tudják, hogy mit szolgáltat.

A nyári képen szereplő emberek - tudomásom szerint képviselőjelöltek - többségének színházügyi vagy bármilyen másügyi aktivistásáról azóta nem tudok.
süti beállítások módosítása