A mi Józsefvárosunk

311. A képviselőtestület ült

2015. január 26. - akoskomassy

02.jpg2015-ben először.

Remélhetőleg a cím tükrözi a képviselőtestület megmaradt súlyát, és az ülésekre maradó „izgalmas feladatokat”. Miután az elmúlt négy év során több tucatnyi feladatot, rengeteg forrást és így hatáskört is megvont őkétharmadossága az önkormányzatoktól.

Ezt tetézendő, a ciklus kezdetén beterjesztett új Szervezeti és Működési Szabályzat az önkormányzatnál maradt hatáskörök túlnyomó többségét is a polgármesterre, az intézményvezetőkre és a városbizottságra csoportosította át, így várhatóan még a havonta ülésező képviselőtestület sem bír túl sok releváns feladattal, mondhatni küldetése igen szűkre szabott.

Ennek példáját adta az év első ülése, amelyre a közmeghallgatás után több, mint egy hónappal került sor. Gyakorlatilag a legváltozatosabb része az ülésnek a képviselői kérdésekkel eltöltött utolsó fél óra volt, de előbb röviden áttekintem a napirendet.

testuleti_20150122-3.jpg

Az új kerületi rendőrkapitány kinevezéséért házhoz jött a budapesti rendőrfőkapitány és azt is meghallgathattuk, hogy lényegében az is előrelépés, hogy a KT véleménynyilvání- tását kérik az amúgy már megbízott kapitányként dolgozó Molnár Gábor alezredes kinevezéséhez, még ha a tényleges személyi kérdést (Segyevi menesztése és az új kapitány személye) el is döntötték előre, nélkülünk.

Ez volt egyben a médiashow is, meghallgathattuk, hogy tk. minden nagyon szép és minden nagyon jó Józsefvárosban. Ha egy bűnügyi statisztika javult, az a hatékony bűnüldözés eredménye, ha romlott, akkor az a rendőrség egyre jobb ügyfelderítési teljesítményét igazolja. Valahogy így magyarázták, persze szaknyelvbe öntve…

A költségvetésen ez volt a negyedik egyben alighanem utolsó módosítás, mert a következő rendes ülésre már jön a 2015-ös. Egy rakás kisebb-nagyobb döntésátvezetést tartalmazott megint a saláta. Nagy botrányt érdemlő újdonság ezúttal nem szerepelt benne. A fővárosi önkormányzattal történő forrásmegosztás esetén nagyjából megint annyit tehet a kerület, hogy tudomásul veszi az 51%-49% arányt, amelyet az illetékes törvény rögzít. Persze az a része már érdekesebb, hogy 100 milliárd fölötti pénzt vesz ki a kormány ismét az önkor- mányzatok zsebéből, de ez a döntés amúgy sem helyben születik.

A MÁV telep lakásértékesítéseihez tett módosítást ezúttal visszavonta az előterjesztő, gondolom, ismét vita van a költségek megosztásáról…

Az Integrált Településfejlesztési Stratégia elkészítésére kijelölt városi koordinátor kapcsán rákérdeztem, hogy mégis mi alapozta meg az ő kiválasztását, mert az előterjesztésből ez nem derült ki. Erre lényegében annyi választ kaptam a főépítésztől, hogy technikai adminisztratív munkát végez majd, így igazából nem is olyan fontos, de persze szakember, hiszen a Főépítészi Iroda munkatársa.

A napirend elején és végén egyaránt egy ésszerűtlen terjedelmű polémia bontakozott ki arról, hogy a polgármester miért nem tűzte napirendre Erőss Gábor javaslatait. Az átláthatósággal kapcsolatos javaslatairól készített polgármesteri kritikai jegyzet alapján (a honlapon is hozzáférhető), azt tényleg nem sikerült úgy benyújtani, hogy napirendre tűzhető legyen. Tény ugyanakkor, hogy képviselőtársam megmutatta nekem a Hivatal által elkészített és soha ki nem küldött, rendezett előterjesztést, amelyet nyugodtan tárgyalhatott volna a KT. Ugyanígy tárgyalhattuk volna az M0 fizetőssé válásáról szóló politikai nyilatkozatot is, még akkor is, ha a fideszesek azt csípőből leszavazták.

Képviselői kérdéseim a következők voltak, a válaszokról készült szó szerintit amint megkapom, olvashatóvá teszem.

  1. A Hungária körút tényleg rendkívüli terhelést kap, mit tesz a polgármester ez ellen, fellép-e a polgármester a dugódíj bevezetéséért?
  2. Mi a helyzet a Tisztviselőtelep, a Kolónia környéke és a Kerepesdűlő díjfizetésbe történő bevonásával? A főváros mikor járul hozzá, a kerület mikor tervezi ennek bevezetését? Tervezik-e a telítettségi szabályozás feloldását a lakók érdekében?
  3. A Vajda – Bláthy sarkon álló harangtorony rendezésre eltüntetésére mikor kerül sor? Szinte már dehonesztáló az illetékes egyház számára, az „Erős vár a mi istenünk” felirat egy ilyen romhalmazon.
  4. Mikorra várható az Orczy-negyed rehabilitációjával kapcsolatban önkormányzati előterjesztés és miként folytatódik 2015 nyarától a Magdolna Negyed program?
  5. Józsefváros újjáépül táblácskák tűntek fel a kerület minden sarkán. Mi a táblák célja és kimutatható haszna? Melyik testületi döntés rendelkezett e táblácskák kihelyezéséről? Mennyibe kerül egy táblácska, hányat gyártattak le, mibe kerül ezek felszerelése és így mi a táblácskák költségének végösszege?
  6. Mint ismert, javasoltam a bizottsági ülések online közvetítésének bevezetését. Bele tudják-e tervezni a 2015-ös költségvetésbe a bizottsági ülések online közvetítésének díját?
  7. A Holokauszt gyermekáldozatainak emlékközpontja történészi koncepciójára már többször kérdeztem rá, mindig azt kaptam válaszul, hogy nem a kerület hatásköre. Kérem, hogy a polgármester igényelje meg az erről szóló tájékoztatást sürgősséggel a kivitelezőktől és ossza meg a választ a KT tagjaival és a nyilvánossággal! Elvégre Józsefváros egykori pályaudvara helyén épül az, ami már majdnem kész, de még csak a nevét ismerjük.
  8. Örülök az új online arculatnak és az új honlapnak. Mikor lesz használható a Megaportál és mikor  nem fogja a képviselőket munkavégzés során tucatnyi kockázati figyelmeztetés figyelmen kívül hagyására kényszeríteni a virtuális tér az önkormányzat belső munkájára használt, látszólag védett felülete?

Budapest, 2015. január 24.

Komássy Ákos

***

"... az azonban egészen döbbenetes, ahogy Kocsis a közérdekű adatokról gondolkodik. A polgármesterrel úgy látszik nagyot fordult a világ, mert szavaiból úgy tűnik, hogy az önkormányzat adatszolgáltatása valamiféle furcsa kegy, amely az önkormányzat számára időbe és pénzbe kerül, és örüljön az ember, ha egyáltalán ezzel foglalkoznak. Pedig, ahogy Erőss Gábor meg is fogalmazza, sem pénzbe, sem idejébe nem kerülne az önkormányzat- nak minden adatkérésé kielégítése, ha a közérdekű adatok (beleértve minden közérdekű adatot) úgy kerülnének fel az önkormányzat honlapjára, hogy azokat könnyen elérje az ember." - (via - 444.hu tebege, ma 14:57)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr487111255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2015.01.27. 11:34:56

mondjad má meg, miért jó szerinted az új honlap????

bodis.lajos 2015.01.28. 20:51:58

@Lesley:

Egy éve leállt a válaszolással, meg a fogadóórázással, fórumozással. A fideszeseknek is attól jön be az élet, hogy nem állnak szóba csak úgy. Bevezették ezt az interaktív internetet a helyipártban Molnár György ideje alatt, aztán mire mentek vele? Komássy Ákos még most is képviselő, miközben Molnár György már régen nem. Különben is rosszindulatúak vagyunk. Azt pedig, hogy melyik ellenzéki politikus ad tanácsot pénzért Kocsis Máténak, már csak közérdekű adat igénylésével lehet megtudni, és a képviselő eddig is hallgatott, mint a sír. Van még kérdés?
süti beállítások módosítása