A mi Józsefvárosunk

264. Az első rendes 1.

2014. november 06. - akoskomassy

Józsefváros Képviselőtestülete miután október 22-én megalakult, első érdemi ülését tegnap, 2014. november 5-én tartotta. Rövid áttekintés: Az első napirendi pont két órát vitt el, a téma a képviselőtestület szervezete és működése volt. Pontosabban fogalmazva a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása és az új bizottsági struktúra felállítása.

kt20141105a.jpg

Ezen hosszadalmas vita alakult ki, amelynek lényege az volt, hogy a polgármester előterjesztésével szemben ahhoz ragaszkodtunk, hogy minden képviselő legyen bizottság tagja, továbbá, hogy az ellenzék jelölhessen több külsős bizottsági tagot. Ezt lényegében biztosították, módosításokkal így végül konszenzusos javaslat született a bizottsági struktúrára. Az eljárásokkal és határidőkkel kapcsolatos módosítóinkat, amelyeket Jakabfy Tamás és én tettünk egytől-egyig elutasították.

A zárt ülésen településképi és szociális fellebbezésekről volt szó, amelyekkel csupán annyi nyilvános, hogy másodfokként a KT helyben hagyta a polgármester elsőfokon hozott határozatait. A költségvetés módosításainál mintegy tucatnyi tételre kérdeztem rá, és többnyire kielégítő választ kaptam. Elkértem a szószerinti jegyzőkönyvet, mert tanulságos. Amint elkészül, nyilvános lesz.

Érdekes epizód volt a költségvetési vitában az a hét ház ügye, amelyek apró-cseprő felújításaira Sántháné alpolgármester asszony "talált" az alpolgármesteri keretből 1,3 milliót. Mivel ez a költségvetés-módosítás az elmúlt három hónapról szól, bizonyára semmi köze nincs az önkormányzati kampányhoz a hét társasház alpolgármesteri keretből valamikor az elmúlt három hónapban történt támogatásának...

Persze a kerületi társasházak javítási munkáinak önkormányzati támogatása mindig fontos és támogatandó feladat, csak ez az eljárás, miközben társasházi pályázatot elbíráló munkacsoport üzemel párhuzamosan e feladat ellátására, a demokrácia megcsúfolása. Olyan világra emlékeztet, mint amiről Mikszáthtól a Tisztelt Ház!-ban olvashatunk.

A helyi adórendeletek érdekes kérdéssort nyitottak fel. Bevezeti az önkormányzat a magánszemélyek kommunális adóját azokra a lakásokra, amelyekben a tulajdonosok egyike sem lakik. Magyarul a magánbérlakásokra, önálló albérletekre. Felvetették, hogy ez nem ösztönzi-e az albérletek feketévé alakítását, amelyre Egry Attila alpolgármester pont az ellenkezőjét vizionálta. Nevezetesen azt, hogy a kommunális adó bevezetése inkább a magánbérlakások tisztába rakásához vezethet. Amúgy a jegyző tájékoztatása szerint ez kb. ezer lakást érint Józsefvárosban.

kt20141105b.jpg

Az energiaracionalizálási KEOP projekt halasztása, a társasháztámogatási rendelet módosítása, az építési szabályzat módosítása, az intézményműködtető központ létszámemelése és a JEB alapító okiratának módosítása, valamint a tűzoltóparancsnokság beszámolója lényegét tekintve mind technikai döntéseket jelentettek, így vita nélkül mentek át.

A napirend végén három képviselői kérdést tettem fel, amelyekre az új SZMSZ szerint 27 napon belül fog a hivatal írásban válaszolni. Ezek az alábbiak voltak dióhéjban.

  1. A T/1705. sz. törvényjavaslat – közismert nevén az adótörvények – 13. pontjában megfogalmazott terv szerint az 1990. évi C. törvényt, azaz a helyi adókról szóló törvényt úgy módosítja az országgyűlés, hogy bevezeti a települési adót. Települési adót vethet ki az önkormányzat bármire, amit nem terhel törvényben szabályozott közteher. Ez alól két kivétel van mindössze: a szervezetek és a vállalkozók. Kérdéseim: milyen települési adók bevezetését tervezi a polgármester Józsefvárosban? Mikor várhatóak a települési adó rendeletről szóló előterjesztések? (célszerű lenne a költségvetés előtt)
  2. Lakossági visszajelzésekből tudjuk, hogy sor került már eddig is kilakoltatásokra Józsefvárosban. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy milyen kilakoltatásokra került eddig sor, továbbá hány és milyen kilakoltatási eljárás van jelenleg folyamatban? E kilakoltatásokkal kapcsolatban kérem, hogy tájékoztasson arról is, hogy a megvalósult illetve folyamatban lévő kilakoltatások hány kiskorút, fiatalkorút, hátrányos helyzetű fiatalt, halmozottan hátrányos helyzetű fiatalt, illetve speciális nevelési igényű fiatalt érintenek, és miként gondoskodik az önkormányzat a kilakoltatottak lakhatásáról, különös tekintettel a kis- és fiatalkorú érintettekre?
  3. A Holokauszt gyermekáldozatainak emlékközpontjáról egyelőre még mindig csak látványterveket és újságcikkeket ismerünk. Korábban e tárgyban feltett kérdésemre polgármester úr válaszában arról tájékoztatott, hogy a kerületi önkormányzatnak lényegében semmi köze a megvalósításhoz. Mivel a Józsefvárosi pályaudvar maradványaira épül és a központ kiépítése folyamatban van, kértem, hogy szíveskedjen az önkormányzat nevében részletes tájékoztatást kérni az építkezésért felelős állami szervezettől a központ szakmai tartalmát jelentő történészi koncepcióról, illetve a központ befejezésének és nyitásának várható üteméről és ezt követő működéséről.

A többi érdemi döntést jelentő előterjesztésről egy következő bejegyzésben írok.

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr546870643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2014.11.06. 19:25:14

Akkor a mai bejegyzést ide:

1. A kilakoltatásokról nem csak lakossági forrásból tudhatnak, hanem a Kisfalu felügyelő bizottságába delegált Szili Balázs tagjuknak az intézménytől származó információiból is.

2. A szociális kérdésekkel foglalkozó kerületi szervezetekben egész nyáron téma volt a kilakoltatások előkészítése. A Kesztyűgyár Tanácsadó Testület tagjaként feladatuk az együttműködő szervezetekkel való kapcsolattartás. Milyen munkát végeztek Révész Márta és Komássy Ákos, ha erről nincs intézményi információjuk.

3. Ha már itt tartok: a Kesztyűgyárban hétfőnként és csütörtökönként rendszeresített információs pulthoz szeptemberben csak egy alkalommal és Révész Márta, októberben senki nem volt beosztva, a novemberi beosztást nem hozták nyilvánosságra. A testület alelnökeként nem zavarja, hogy nem látják el a feladatukat?

4. Az ön véleménye micsoda a kilakoltatásokról, amelyekről legalábbis lakossági forrásból értesültek, ahogy írja? Továbbra is helyesnek tartja, hogy megbízott Kocsis Mátéban, hogy a lakossági fórumon tett bejelentésével ellentétben, nem lesznek kilakoltatások? Továbbra is helyesnek tartja, hogy nem bízott Szili Balázs tagjukban, aki tavasszal úgy gondolta, hogy ezt komolyan kell venni?

vajdapeterutca 2014.11.06. 21:08:17

+1, a pártaktivistáknak és rokonszenvezőknek

Mint több hónapja, továbbra is_nagyon_érdekelne, van-e pártaktivista, szimpatizáns, akit a Komássy elnök úr által képviseltek a kilakoltatások ügyében érdekelnek, és támogatólag (vagy akár kritikailag persze) hozzászólnak. Az egy szem Szili Balázson (második szem Szili-Darók Ildikón) kívül.

Merthogy ennek hiányában nagyon úgy látszik, hogy a Komássy elnök által említett számos aktivista, akik az ő közéleti tevékenységét napi frissességgel követik és kommentálják a belső fórumaikon, teljes kamu. Vagy ha nem az, akkor a kerületi MSZP egy szekta, netán nyugdíjas kártyaklub, amely beleszólást igényel a döntésekbe, de nyilvánosságot a legkevésbé sem tart szükségesnek.

A támogató megszólalások jót tehetnének a párt elismertségének a Kocsis Máté szemében is, aki - időnként személyesen, többször a munkatársain keresztül - élénk figyelemmel követik az interaktív interneten őt érintő legkisebb megnyilvánulást is. Amint ezt többször bizonyították. Ha továbbra is nulla támogató hozzászólás van itt a pártelnök álláspontjaira, olybá tűnhet, hogy a "kiemelkedő ellenzéki", "Kocsis Máté legfélelmetesebb kihívója" imidzs pusztába kiabálás.

Ahogy, ez is itt, de ennek célja van. (Ahogy persze annak is, hogy Komássy Ákos igyekszik magát felértékelni Kocsis Máté szemében.)

Nos, kedves szocialista aktivisták és szimpatizánsok? Jóvér Béláné, Cseh Kati, Révész Márta, és a többiek? Körmendi Attila még mindig lazít? A többi volt jelölt?

putyi8 2014.11.07. 19:16:40

@vajdapeterutca: egyetértek------egy képviselonek illene tudnia hol érdeklodhet a végrehajtásokrol és ezen személyek kilakoltatásárol. Valamint ha nagyon érdeklodne ezen személyek felol talán idoben felvilágosithatná azokat akik például onhibájukbol kerulnek ilyen helyzetbe és idoben tájékoztatná mert igencsak tájékozatlanok és sajnos megvárják a birosági itélet végét-vannak azonban olyanok a biroságon tudnak egyezkedni saját érdekukben - nem a végére kell kiváncsi lenni hanem még idoben -mert a baloldal ezt is jelenti

putyi8 2014.11.07. 19:22:23

T. Vajdapéter utca --------eddig sem volt nekik szukséguk informáciora és egyéb tájékoztatásra-----és ezt nagyon sajnálom ezért tart itt minden.Mindenki probál szakértoket, támogatokat és segitoket keresni akik értenek a témákhoz gyakorlatbol is -----dehát ok okosak,tapasztaltak ---------és ok mindent tudnak ---igy lesz az UJ képviselokkel is -DK -----olyan kell tanácsadonak,segitőnek aki sokat tuntetett-ez kell a keruletnek bravo

vajdapeterutca 2014.11.08. 09:16:52

@putyi8:

Az internetes oldalakról és a fotókról az látszik, hogy a kerületi Szocialista Párt lényegében megszűnt.

CBFM aktivizmusa ugyanúgy visszhangtalan, mint Szili Balázs problémaérzékenysége, érvelése, kritikája.

Ez a blog olyan, mintha a készítője hobbiból foglalkozna a kerületi szocialistákkal, akik időnként hobbiból írnak ide.

A szocialista képviselők közül kettő az idén már nem látogatta az internetes fogadóóráját, a maradék Komássy képviselő a Kesztyűgyárban pénzért vállalt információs pultos idejét sem látja el harmadik hónapja.

A képviselő oldalán a testületi üléssel kapcsolatos - erről a blogról származó - megosztásokat egyedül az édesanyja jelzi vissza. Népszerűek viszont a politikai aktivisták körében a pártelnök családi életével kapcsolatos megosztások.

Mintha egy baráti és családi kör lenne, amely egy tagján keresztül beleszólást és személyes jövedelmet igényel a helyhatóságtól, de hogy az a tag, aki az elnök, hogyan él vele, az hidegen hagyja.

komassy · http://www.komassy.hu 2014.11.08. 15:23:26

@vajdapeterutca: A fröcsögéseket továbbra sem tekintem megválaszolandónak. A tényleges kérdésekhez:

A Fideszes többség módszeresen elhallgatta előlünk és a nyilvánosság elől a kilakoltatásokat. A lakói visszajelzések eleinte a kilakoltatástól való félelemről szóltak, amelyekkel nem tudtunk mást tenni, mint megpróbálni segíteni az egyéni - jellenzően eladósodottságot jelentő - problémák kezelésében. Idővel elindultak a tényleges kilakoltatásokról szóló visszajelzések, amelyeknek természetesen utánanézett Szili Balázs és megerősítette, hogy azok részben megtörténtek részben folyamatban vannak. E megerősítések nyomán tettem fel hivatalosan KT ülésen képviselői kérdéseimet, meglátjuk milyen választ kapok rá. (Természetesen nyilvánosságra hozom.)

A kilakoltatásokról csoportosan nincs véleményem. Általában, ha rajtam múlna, nem lenne kilakoltatás. Arra viszont ügyelni kell, hogy ettől még nem válhat gyakorlattá a következmények nélküli adósságfelhalmozás. Továbbá arra is figyelemmel kell lenni, hogy a lakóközösség tagjainak többsége által konfliktusforrásként megnevezett lakótárs előidézett feszültséget is időben kezelni kell. Egyikre sem tartom megoldásnak a kilakoltatást, de most tudtommal jellemzően ilyen esetekre alkalmazzák. Egy gondoskodó, társadalmi felelősséget vállaló állam ill. önkormányzat szerintem ennél sokkal jobban képes a problémák mélyére nyúlni s azokat orvosolni.

vajdapeterutca 2014.11.08. 21:51:48

@vajdapeterutca:

Kérem, nevezze meg konkrétan, mit nevez fröcsögésnek. Sok tény alapján vonok le következtetéseket, teszek fel kérdéseket, fogalmazok véleményeket. Ha nem nevezi meg, mire gondol, akkor csak maszatol.

Ahogy a fentiekben is, térjünk rá vissza pontról pontra, kezdetnek idézem Szili Balázst:

"Kiderült, nincsen szükség a kilakoltatási folyamatok felgyorsítására. Az eddig megszokott bírósági és végrehajtási eljárások is elegendőnek bizonyulnak. Választások után minden napra jut egy kilakoltatás. A december 1.-i moratóriumig, kb. 40 család kerül utcára. Bár ez a szándék látható volt, mi nem kiabáltuk tele a kerületet. Ezt azért nem védi meg senki, mert védhetetlen..."

"Sajnos a kilakoltatási ügy elveszett abban a cöccögésben, hogy vajon tényszerű-e, amit Ildikó írt, tényleg azt mondta a Polgármester, vagy csak a Szili magyarázta bele, mit mondott, hogyan mondta, és úgy gondolta-e? Még belső vitákat is felvállalni nem volt energiám! Sajnos kiderült, nem belemagyaráztam. Választást követően mindennap lesz kilakoltatás. És nem csak azok ellen, akik áramot lopnak, drogot árulnak és megkeserítik a többi lakó életét. Hiába, jövőre sor kerül a CSP befejezésére. Kellenek üres lakások, amelyek nem olyan állapotban vannak, mint a jelenleg lefalazottan állók."

forrás: ez és a további kommentek:
mijozsefvarosunk.blog.hu/2014/10/02/241_ki_a_nyomorbol/full_commentlist/1#c24709867

Emlékszik Komássy Ákos, mit válaszolt nekem ugyanazzel kapcsolatban, amikor _hat hónap után_(!!)_hajlandó volt megszólalni a témában? A hírhedt pincézős-poloskázós-hajléktalanozós kijelentését kifogásolta Virág Tamás, sokan hozzászóltunk, akkor volt.

Nos?

vajdapeterutca 2014.11.08. 21:53:30

@komassy:
A fenti válasz természetesen Komássy Ákosnak szólt, nem magamnak.

vajdapeterutca 2014.11.09. 08:45:45

@komassy:

Komássy Ákoson kívül a pártaktivistákat is várom, továbbra is, hogy beszéljük meg a kilakoltatások témáját, és a Komássy Ákos fenti reagálását!

Az aktivisták közül különösen számítok azokra, akik az önkormányzattól pénzt kaptak az előző ciklusban, és csak egyszer vagy kétszer mutatkoztak meg nyilvánosan a véleményükkel a közügyekben! Logikus volna, hogy a jelöltek is mutatkozzanak meg, hogy nem léceltek le egy hónap alatt, még ha a többségük szintén nem szokott is nyilvánosan véleményt mondani közügyekben!

Tehát Kocsis Máté átverte Komássy Ákost, hogy nem tervez kilakoltatásokat, miközben alapvetően mégis rendben vannak a kilakoltatások, még ha Komássy Ákos nem is így csinálná, bár azt nem mondja meg, hogyan. Még azt is tudni véli, hogy jellemzően önhibásokról van szó, a "lakóközösségek tagjainak" többségi véleménye alapján, de megkérdezi az önkormányzattól, igaz, amire a válasz megjön, addigra kilakoltatták az összeset.

Nem derül ki, vajon hol, mikor döntöttek erről a megkérdezési eljárásról, és hogy vajon miért várja meg Komássy Ákos az apparátusnak és Kocsis Máténak kényelmes választ, amikor a szerinte sem önhibásokat már kilakoltatta az önkormányzat, hogy esetleg további véleménye legyen, vagy csináljon valamit.

Nekem az is kérdés, miben különbözik az MSZP a Fidesztől? Nyakatekertebben fogalmaz, hogy elrejtse, valójában mit gondol?

Komássy Ákos, és aktivisták, kérem, segítsenek kibogozni, mit jelent, amiket Komássy Ákos írt ide!

vajdapeterutca 2014.11.09. 09:25:59

@putyi8:

Csak most reagálok a DK-s felvetésre. Távolról nézve logikusnak tűnik, hogy szervezetépítésre, a más tagok és a potenciális érdeklődők felé is üzenetként használják a tisztségek szétosztását. Ha a tüntetésre járás fontos a pártnak, akkor érthető, hogy olyanokat szeretne kiemelni mások közül. Ha más vagy összetettebb tervei vannak a pártnak a kerületben, akkor a döntés is összetettebb.

Viszont kérdés az is szerintem: kinek éri meg havi harmincezerért, akár hogy csak ücsörögjön és szavazzon a többivel, akár hogy pattogjon, jól leszavazzák, és akár még a párttársai is kinevessék? Állampolgárként majdnem annyi joga van, és nem köti, hogy a pártvezetője éppen milyen alkut kötött a polgármesterrel. Igaz, Szili Balázs szerint a politikusként adatot igénylőket, kifogást tevőket komolyabban veszik a hivatalban. Ezt ő jobban tudhatja nálam, de nem reménytelen a lakos és polgár jogait és kompetenciáit is elismertetni a hivatalnál és a döntéshozóknál.

(Persze ez a képviselőknél is kérdés, száznegyvenért. És az a vicc, hogy a polgármestertől/többségtől függő kettőszáz-kettőszázötvennel együtt sem volna sok, ha a képviselők jó képességűek lennének és szorgalmasan dolgoznának. Még ha más kerületek képviselői, köztük fideszesek, elképesztőnek tartják is a Józsefvárosban kialakított javadalmazási és függési rendszert. persze nem jó képességűek, és nem dolgoznak szorgalmasan.)

putyi8 2014.11.09. 13:01:46

@vajdapeterutca: Még ha kevésnek is bizonyul sokaknak a havi harmincezer ezt én tényleg tiszteletdijnak tekinteném bár amikor én voltam tobb volt. Nekem részem volt a megtiszteltetésekben az intézményvezetők részérőlamikor meghivot kuldtek és én eleget is tettem ennek.Igy sikerult a kapcsolatfenntartás, valamint az elozetes tárgyalások alkalmával a testuleti anyagokat átnézni.Még a mai napig megvannak az anyagok és jo átnézni oket pl MNP II. stb. Persze abban igaza van hogy a bizottsági ulés alatt sok szava nem lehet foleg most,de véleményét megoszthatja képviselojével ha arra igényt tart.Régen igy volt. A kilakoltatással kapcsolatban kivánnám Ákosnak hogy néha nézzen meg egy anyagot mi vezet egy kilakoltatáshoz és miért. A biroságok sem arra hajtanak hogy egy család az utcára keruljon hiszen az a társadalomnak még tobb problémát okoz.Konnyu azt mondani miért lakoltatnak ki ------utána kell nézni volt rá lehetősége és van betekintésre, teljes válaszadásra lehetősége a Kisfalu vezetőjétől.Aki ebben dolgozott persze nagyobb betekintése volt e témában --jobban látja a dolgokat mit miért--ha egy kicsit is utána nézett volna most tobbet tudna----kuloben miután kulonbozoek vagyunk ezek a helyzetek is kulonbozoek életviteltol fuggoen-minden eset más és más ------tanulmányt lehetne erről irni-

putyi8 2014.11.09. 13:08:31

Még egy megjegyzés: áramlopás miatt én még nem hallottam hogy valakit kilakoltattak volna. Ha társasházban van az onkormányzati lakás a ház áramát lopja és az ELMU-nek mindegy ki fizet. A kozosképviselo jelent ---a Kisfalu munkatársa intézkedik és megszunteti az áramlopást a lakásban lako aznap vagy másnap ismét rákoti s ez igy megy.Egyes tárassházakban megcsinálták hogy 110V-ra átállitották de ennek koltsége van a ház részéről.Kábitoszer -ez se ----itt inkább a hátralékok miatt amire nem volt semmiféle egyuttmukodés részéről -az hogy milyen életvitelt folytatott idokozben az csak plusz a dontéshozonál.

vajdapeterutca 2014.11.11. 07:55:20

@putyi8:

Köszönöm, nagyon érdekes, és megváltoztatta a véleményem: igenis fontos a bizottsági tagság!

Gondolom, akkor, ha egy párt társadalmasítani akarja a döntésekkel való foglalkozást: az aktivista bevonódik a vitákba és az intézmények programjába, és terjeszti szóban és írásban, amitől mások is bevonódnak. Ez hasznos ahhoz, hogy sokféle és egymást ellenőrző tudás legyen (például a kilakoltatások okairól) és hasznos a pártszervezet építéséhez.

Szerintem lehet a külsős bizottsági tagnak is szólni, akkor kifejezetten érdemes, ha 2-3 témát ő visz mindenféle nyilvánosságban, felismerhető róla, tudása van és tekintélye lesz a témával kapcsolatban.

Ámde, a pártok mind nagyon bürokratikusak, nemhogy nem társadalmasítanak, hanem a legszűkebb stábon belül tartják a döntésekhez vezető vitát. "A politika a politikusoké" -- mondják változatlanul 24 éve, és persze azelőtt is.

Látványos ebből a szempontból az LMP kudarca, pontosabban akaratváltozása a nyitás, párbeszéd, bevonás felől a bennfentes politizálásig és elzárkózásig.

És hát megint az MSZP: olyan bizottsági tagok, akikről a nyilvánosság még csak nem is tud, soha nem volt másokkal megosztani kívánt véleményük semmiről.

Egyikükről, aki komoly szakember, nemrég derült ki számomra, hogy eddig MSZP delegált bizottsági tag volt a kerületben. Amit mondott nekem, abból azt veszem ki, nem vártak tőle különösen semmit, csak hogy jelen legyen a párt képviseletében. Ha véleménye van, mondja el a pártszervezetben. Kifelé írásra, beszélésre, aktivista jelenlétre sem a pártvezető, sem ő nem gondolt, gyakorlatilag nyom nélkül múlik el, hogy a bizottságban üldögélt egy kompetens ember.

A bizottsági munkával kapcsolatban legjobban fizetett nem képviselő emberük, Jóvér Béláné négy év alatt egyszer írt nyilvánosan: általában tiltakozott a kirekesztés ellen. A szakterületén, a közoktatásban a kerületben folytatott kirekesztésről, a Lakatos iskola súlyos pedagógiai problémáiról, az onnan kikerülő gyerekek esélytelenségéről egy nyilvános szava nem volt. Tudom, ő nem külsős bizottsági tag volt, hanem szakértő. Havi 80 ezret vett fel, semmitmondó teljesítésigazolásokkal, nulla látható hatással a bizottsági munkára. A másik bizottság részére az elmúlt időszakban Pomázi Dániel szerepelt ugyanígy. Természetesen ez zsarolhatóságot is jelent a döntéshozó többségnél, hiszen ha akarnák, számon kérhetnék ezeket az embereket, akik elvileg az egész bizottságnak dolgoztak.

A fő kérdéseim továbbra is: Hol maradnak innen a szocialista aktivisták, az egy hónappal ezelőtti képviselőjelöltek, az elnök által emlegetett mostani bizottságitag-jelöltek, a bizottsági szakértésért évekig fizetést felvevők? Ki csinálja a helyi MSZP politikáját, az egy szem Komássy Ákoson kívül? Ki az, aki a nevét, arcát, véleményét adja ehhez?

vajdapeterutca 2014.11.12. 10:41:34

Újra kérdem, mint számtalanszor az elmúlt hónapokban: van aktivista az MSZP-nél? Olyan, akinak volna véleménye a kerület legsúlyosabb, és a polgármestert kellemetlenül érintő kérdésekben? Vagy egyszemélyes show, családi vállalkozás, statisztákkal?

Elnök úr: nem fröcsögés, vitákat akarok, ellenzéki aktivitást, felelősségvállalást a véleményükért, az önkormányzattól különböző jogcímeken a párt tagjai által felvett pénzekért.

Az elnök úr adós az elmúlt hónapokban számos kérdésben, és egymás hegyén-hátán az ellentmondások abban, amit néha beír, aztán elmenekül megint.

Révész Márta, gondolom, még jön a pénz a Kesztyűgyárból, mivel nem hívták vissza a tanácsadókat: Nem hiányzik, hogy szeptember óta az információs iroda működése sem nyilvános? Érdemes volt ez az egész, közéleti életműnek?

Jóvér Béláné, aki havi 80 ezret vett fel szakértésért, és nincs véleménye a gyerekeket esélytelenségben tartó, a kompetenciamérésen katasztrofálisan szereplő iskoláról, általában semmiről: érdemes volt? Eért a választási eredményért? Az össze-vissza beszélő, a nyilvánosság elől bujkáló pártelnökért?

Körmendi Attila, kipihente már magát? Azért kérdem, mert a hasznos aktivistás, melyet a kampányban kifejtett, folytatódhat abban is, hogy véleménye legyen a kilakoltatásokról, az ellazsált szociális tanácsadásról, a bérlakásmobilitás lehetőségeiről, a politikustársai - köztük az MSZP-sek - lazsálásáról a témában. És folytatódhat abban is, hogy Kocsis Máté a javaslatai alapján sorban bontatja le a rossz minőségű házakat, és lakoltatja ki a lakbérhátralékos bérlőket.

Többi képviselőjelölt, maguk statiszták voltak a Komássy Ákos színházában, vagy vagy önálló véleményük a nyilvánosság előtt - ebben a kicsi nyilvánosságban - a saját jogukon is?

Amijo 2014.11.12. 11:36:41

És akkor addig is, amíg történik valami...
Körmendi Gábor Attila bizonyára kipihente magát, bár erről semmilyen információval nem rendelkezünk.
Két hete jeleztük neki az érdeklődés fokozódását, jeleztük, hogy a korábban nekünk küldött válaszát esetleg ide, a kommentekhez írja be, úgy mégis csak van valami értelme. Mivel ez eddig nem történt meg, bemásoljuk ide, amit nekünk küldött:

"Kedves vajdapeterutca!
Először is köszönjük a sorozatunkról írt méltató szavakat, bízunk abban, hogy a további részeket is érdeklődéssel olvassa, olvassák majd mindannyian. A sorozat alapvetően építőmérnöki, településrendezési szemmel került megírásra, és mint szakmapolitikus fogalmaztam meg a véleményemet, így ez független a politikai sikereinktől, vagy attól, hogy ki a polgármester vagy kinek van többsége. Sajnálatos lenne, ha az újrázó képviselő testület nem foglalkozna a felvetett problémákkal, gondokkal, bár van ilyen irányú félelmünk.

A kilakoltatások ügye, bár nem volt témája a sorozatnak, de természetesen van róla véleményem, sőt közeli élményem is. Először is igen visszatetszőnek gondolom, hogy sok józsefvárosi kilakoltatott esetében (a szomszédom esetében is ez történt) a regnáló hatalom megvárta az októberi választásokat, és október 13.-ai felszólítással, október 14.-én végrehajtották korábbi határozatukat, egy családot kiköltöztettek és lefalazták az egyébként használható lakást.
Korábban fél évig ez nem volt sürgős...

Tudomásom szerint több száz önkormányzati lakás várja üresen jobb sorsát, új bérlőjét, de ezek különböző okok miatt nem kerültek még kiutalásra. Van olyan köztük ami romos, felújítandó, stb., ezeket a pénzhiány miatt nem alakították bérbeadásra alkalmasra, és olyan is van ami bontandó épületben található. Ebből kiderül, hogy az évek óta elmaradó bérlakás pályázatok kiírására is lenne lehetőség, és a kilakoltatottak se foglalták más elől a helyet. Arról már nem is beszélve, hogy egy lefalazott bérlakás költségekkel jár, és ahogy Ön is említette a kilakoltatottak az utcára kerülnek. Egy TV interjúból tudom, hogy havi 100.000 Ft-ot fordítunk egy hajléktalanra, ami jócskán meghaladja egy józsefvárosi bérlakás bérleti díját. Ezzel természetesen azt mondom, hogy érdemes előre gondolkozni, és esetlegesen a fizetés tekintetében átütemezést, majd újabb átütemezést, vagy a szükséges egyéb segítséget (munkát) biztosítani, a kilakoltatás helyett.

A hátralékos ügyekben sajnos nincsenek pontos információm, ezért kérem, hogy ezzel kapcsolatosan valamelyik képviselőnkhöz forduljon, vagy közvetlenül a Hivatalhoz.

Az összeférhetetlenséget nem hiszem, hogy magyarázni kellene, szerintem mindannyian ugyanazt értjük alatta. Az együttélés szabályait be kell tartani, függetlenül attól, hogy valaki bérlő vagy tulajdonos. Az összeférhetetlenség tényét a közösség tudja megállapítani, és ennek megoldásában tudna az Önkormányzat segíteni. Sajnos én sem hallottam arról, hogy az Önkormányzat tevőlegesen kezelte volna az együttélési problémákat. A konkrét ház (Kőris utca 3/b) esetében néhány lakó véleménye volt, hogy vannak összeférhetetlen bérlők, és az elmondottak alapján ez nem szomszédjogi vitákra utalt, hanem valós problémákra.

Az MSZP Józsefvárosi programja melyben a bérleményekről is részletesen értekezünk, sajnos nem kapott döntő támogatást a választópolgárok részéről. Ez a program az Én támogatásomat is bírta, így nem volt "külön" programom.

Körmendi Gábor"

Remélhetőleg tudtunk segíteni... (a Szerk.)

vajdapeterutca 2014.11.13. 11:17:33

@Amijo:

Kedves Körmendi Attila! Kedves Amijo!

Köszönöm a részletes indoklást, Amijo-nak a segítséget a közzétételben! Szerintem ilyen színvonalon (és innen továbblépve az aktuális konkrétumokhoz és a tartós összefüggésekhez) kellene a bizottsági és testületi üléseken érvelni. És ilyen színvonalon kellene a pártoknak társadalmasítani is a közügyi döntéseket, hogy ne néhány tucat összpárti önkormányzati bürokrata magánügyének tűnjön a kerület működése, ami felé az elmúlt egy-két évben ment minden párt.

A lakbérfizetésre ösztönzés nagyon fontos lenne, világos, hogy ha nem jár jobban az, aki fizet, és a kilakoltatás kockázata alacsony, akkor hajlamos lehet az sem fizetni, aki tudna. Az önkormányzat az átgondolatlan, akarnok, büntető lakbéremelési rendelete után, hosszú ideig a kérdés elhanyagolásával, most pedig a nem fizetők egységes démonizálásával és kilakoltatásokkal akarja kezelni a kérdést.

Ameddig én - néhány szakértővel is megbeszélve -jutottam, hogy a rendezett, gazdaságos és méltányos viszonyokhoz lakásmobilitás kell, tényleges lehetőség a fel-le "liftezésre", kiszámítható szabályok, és hogy a döntéshozó ismerje az ügyfeleket, és tartóztassa meg magát az önkényes döntésektől. Lakásmobilitást a jelenlegi lakásállomány mellett is lehet csinálni: Egyrészt a jelenleginél is rosszabb lakások, ami nem az utca, ahonnan nem emelik ki a gyerekeket, és ahonnan egy-két év alatt vissza lehet jutni. Másrészt hogy aki együttműködik, takarékoskodik stb., az pályázhasson a kevés jó lakásra. Ne csak Kaiser Józsefnek legyen esélye nagy lakásra, ne csak az érettségizettek pályázhassanak, hogy el ne hangozhasson hivatalban, hogy cigánynak nagyobb lakást nem adnak.

Az együttélési problémák kezelése szintén döntő a lakóházak élhetősége, a lakók életminősége szempontjából. Ehhez is ismerni kell a lakókat, és kiszámítható eljárások kellenek, akár az intézmények által végzett szociális munka (és ifjúsági munka, drogmegelőzés, bűnmegelőzés), akár az ezeket a házakban együtt végző megbízottak (egyfajta "szuperházmester" koncepció), akár a közösségfejlesztés a fókusz. Jelenleg ezt, ahogy hallom több helyről, pofára menő módon tervezik megoldani: ha a döntéshozó szemében hiteles személy (akár saját maga) szerint X. család összeférhetetlen, akkor repül az utcára, esetleg a gyerekét is kiemelik előtte, mert azzal nem sértenek törvényt (csak tönkretehetnek több életet, ha rosszat lépnek).

És az sem megoldás, hogy Komássy Ákos egyeztet Kocsis Mátéval, és megállapodnak abban, hogy az MSZP csendben marad. Ami az MSZP-nél tavasz óta történt, amit írtak róla Komássy Ákos és Szili Balázs, úgy látszik, ez történt.

Fontos volna, ha akár pártdelegáltként, akár civilként, folyna nyilvános beszéd ezekről a kérdésekről. Akkor is, ha a Szocialista Párt delegáltjainak az ellenzéki pártok közül kiemelkedő javadalmazása megszűnik ebben a ciklusban, és akkor is, ha megmarad...

De hová tűnt megint Komássy Ákos? Hová Révész Márta, akiről úgy tudom, továbbra is kap - Komássy Ákossal együtt - tanácsadói fizetést, hiszen senkit nem hívtak vissza a Kesztyűgyár csodálatos tanácsadói karából? Hová Jóvér Béláné, aki egy cikluson keresztül szakértett és vett fel pénzt némán?

vajdapeterutca 2014.11.13. 11:19:25

"És az sem megoldás, hogy Komássy Ákos egyeztet Kocsis Mátéval, és megállapodnak abban, hogy az MSZP csendben marad. Ami az MSZP-nél tavasz óta történt, amit írtak róla Komássy Ákos és Szili Balázs, úgy látszik, ez történt."

Bocsánat, hogy pontos legyek abban, amit lehet tudni: A Kocsis Mátéval való egyeztetés után, Komássy Ákos úgy dönt, hogy az MSZP csendben marad.
süti beállítások módosítása