A mi Józsefvárosunk

230. Ha már Patyomkin

2014. szeptember 18. - Amijo

04.jpgHoránszky (régen Makarenkó) utca 23.
Kitörve az Orczy- és Magdolna-negyedből, a múlt héten a Palotanegyedben jártam-keltem és gyűjtöttem képeket. Szóval a nagy és híres Palotanegyed- ben sincs ám minden rendben! Annyit gondolnék mondandónak, hogy egy időzített bomba az egész negyed. A műemléki és szimpla házak olyan mér- tékű felújításra szorulnak, hogy nincs az a költségvetés, ami ezt elbírná.

Az egykor csodaszép házak, mára már csak emlékükben pompáznak, ugyanakkor az enyészet jelei egyértelműek. Szépség és szörnyűség egyben!

horanszky23-2.jpg

horanszky23-1.jpg

Ilyen ez az 1872-ben Schusbeck Pál tervezte és építette kétemeletes lakóház is. Kívülről nagyon szép, de ez is csak amolyan patyomkin-életérzés. Belül a szokásos függőfolyosó betegség, a betonszerkezet megrepedt (sokéves házaknál ez már rendszeres gond), a felülről ráfolyó esővíz, jég, hó, stb. miatt. 

horanszky23-4.jpg

horanszky23-3.jpg

A hajszálrepedéseken a szerkezetbe jutó folyadék korrodálta a vasszerkezetet; térfogatváltozása (hideg-meleg) miatt pedig szétnyomta a betonszerkezetet. Közvetlen életveszély még nincs, de rövid időn belül az is kialakulhat, aztán lehet a függőfolyosót bentlakással cserélni, mint a Magdolna 12-ben.

horanszky23-5.jpg

horanszky23-6.jpg

A házban egyébként a lépcsőház pihenőit, csodaszép mozaik berakásos mintákkal díszítették.

***

Ma délután különben átadták az épp felújított Horváth Mihály teret. Virág Tamás helyszíni közvetítése szerint "uncsi a térátadó, a kő nem lett több, mint volt, majd játszótér is lesz. Attól, hogy nem látjuk, még lesz, mondja a polgi. Hát ez rémes, megyünk zsigázni. Közös- ségi teret akar az önki, hát ez nem az lett, inkább gyülekező főtér jellegű."

Körmendi Gábor Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr966709375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norewa 2014.09.19. 13:16:02

A Horánszky 26-ot is az enyészet zabálja. Hat éve a reformátusok egyik napról a másikra kiparancsolták onnan a lakókat (mivel ugye övék az épület), mondván, felújítják, átépítik, szeretetotthon lesz belőle. Azóta lelakatolva, lepecsételve áll, valamikor áprilisban sétáltam arra utoljára, onnan tudom. Már akkor is meglehetősen rossz állapotban volt, mikor én ott laktam, el tudom képzelni, hogy nézhet ki most.
süti beállítások módosítása