A mi Józsefvárosunk

220. Házon kívül - rólunk

2014. szeptember 05. - cbfm

04.jpgAzoknak, akik véletlenül nem látták: egy viszonylag hosszabb beszámoló a Kék Pont kerületi munkájáról, vagyis annak hiányáról... Kedden került fel az RTL oldalára Drogtanyák és eldobált fecskendők – a 8. kerület legsötétebb oldala címen az alábbi riport. A beharangozóban a következőket írják: "Mintha valami filmbéli városrészben forgattunk volna. Budapest egyik legsötétebb oldala, a nyolcadik kerületben.

Az itt lakók egy része elképesztő drogtanyákról mesélt nekünk, szanaszét heverő, eldobált fecskendőkről, amik betegségeket terjesztenek.” (Moskovics Judit riportja)

drogtanya_rtl.jpg

A kerületben vita robbant ki arról, hogy szükség van-e a Kék Pont munkájára: ők úgy gondolták, ha már vannak ott drogosok, foglalkozni kell velük, a környékbeliek védelme érdekében is. Az önkormányzat viszont ennek épp az ellenkezőjét gondolta. És pár napja a Kék Pont munkatársai nem dolgoznak a 8. kerületben.

Tegnap különben a vs.hu-n is megjelent egy nagyobb lélegzetű riport Kocsis Mátéval, aki beszélt a hajléktalanságról, arcfelismerő kamerákról, és Kék Pontról (részlet).

  • Korábban nagy csatáik voltak a Kék Pont Alapítvánnyal, a szervezet néhány napja zárta be a józsefvárosi helyiségét. Csak a szervezet konkrét működésével volt problémájuk, vagy elvből ellenzik az anonim tűcserét?

A Kék Pont azt mondja, hogy a tűcsereprogramban részt vevők nagy része józsefvárosi. De ezt honnan tudja, ha anonim a program? Ez az egyik problémánk vele.

  • Azt is mondja a Kék Pont, hogy kevés ilyen központ van, így nyilván jönnek más kerületekből is.

Jó, jó, de ne menjünk tovább, hadd tegyem fel ezt a kérdést: honnan tudják, ha nem gyűjtenek adatokat? Nem anonim a program, ez az első adatvédelmi probléma. Másodszor, megállapodtunk három éve valamiben, amit nem tartottak be. Úgy jöttek ide, hogy gyűjtik a drogszemetet, és csökkenni fog az intravénás droghasználók száma, ezzel szemben tele lett drogszeméttel a város, és nem csökkent a használók száma sem. De nem kell ezen összeveszni, próbáltam nekik is elmondani. Emberek, szervezetek szoktak megállapodni dolgokban, aztán ha nem megy az együttműködés, különválnak, és teszik tovább a dolgukat.  Nincs semmi gond, majd megpróbáljuk mással.

A Kék Pont helyett bevontunk a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumba több másik szervezetet és személyt a Merényi-kórház addiktológus főorvosától kezdve, a F.E.C.S.K.E. Egyesületet, az Emberi Jogvédő Központ Alapítványt, a Megálló Csoportot, a Kapocs Ifjúsági Szolgálatot, az Emberbarát Alapítvány Drogrehabilitációs Intézetét például. Ugyanazt mondom egyébként, mint hajléktalanügyben: az a gond, hogy kevés helyen koncentrálódik a probléma, sok település pedig nem veszi ki arányosan a részét a megoldásból. Minden kerületben élnek intravénás droghasználók, de csak három városrészben működik őket érintő program.

  • De akkor nem a tűcsere zavarja önöket? A Jobbik egyébként ebben a témában is aktív, Pintér Attila a betiltásról népszavaztatna.

A tűosztogatás zavar minket. A tűcsere azt jelentené, hogy akkor adnak steril tűt, ha a droghasználó beviszi a használtat. A Kék Pont 107 ezer tűt adott ki, és évente 38 ezret szedett vissza. Ez nem tűcsere és nem segítség, járványveszélyt okoz. Ez a téma szakmai kérdés, én pedig ebben nem vagyok szakember. Az önkormányzatnak az a feladata, hogy olyanokat bízzon meg, akik ehhez értenek: addiktológusokat, civil szervezeteket – mi ezt tettük.

***

A hivatalos részt teljesítettem 112 ajánlás összegyűjtésével. Köszönöm az engem támogatóknak ajánlásukat! Reményeim szerint ma teljes jogú képviselőjelölt leszek Józsefváros 10. számú egyéni önkormányzati választókerületében. A kampány során igyekszem majd minden a körzetemben élő emberrel találkozni legalább egyszer!

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr546673151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultimahora1 2014.09.05. 23:12:04

"Sem ön polgármester úr, de a valóban szörnyű drogproblémát kitüntetetten kezelő "ellenzéki lobbi" sem mutat rá arra az egyszerű tényre, hogy a Középső-Józsefváros egyes negyedeit eluraló drogpenetráció csak egy SÚLYOS ÉLETMINŐSÉGBELI ÉS LAKHATÁSI-KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KRÍZIS EGYIK DE NEM EGYETLEN KOMPONENSE.

Bocsánat, hogy a fenti poszt kapcsán a tegnapi, 8ker-ben megjelent jegyzetemből vagyok kénytelen idézni, de mit tehetnék mást;én nem vagyok a drogkérdés avatott szakértője, s a riportba sem a kérdést már-már addiktokógusi alapossággal ismerő aktivista társaim révén kerültem be, hanem, mint tisztes nyolckerbeli lakos, aki tíz év alatt botcsinálta érdekvédővé küzdötte le magát.

És - miután a legfontosabbakat ezzel kapcsolatban a fent említett cikkben már elmondtam - itt, csak annyit jegyeznék meg, hogy a bérlakáshelyzet és a drogpenetráció szerves összefüggésrendszerére a tévériportban is elég hosszan kitértem. Épp csak arról az apróságról nem volt fogalmam, hogy a koncepció a drogra volt kihegyezve, s akár táncjátékkal is előadhattam volna a fentebbi fontos összefüggéseket, akkor is kihullott volna a szent "hírérték" szigorú rostáján.

Mindezt persze nem az RTL-nek, még kevésbé az igen profi riporternek rovom fel, inkább sovány mentségként M12-beli barátaimnak és sorstársaimnak, akiknek már - a filmben szereplő aktivista kollégáimmal szemben - hogy hogy nem, de elfogyott a "toleranciája" az életüket pokollá tevő, a patológikum és a kriminalitás keskeny mezsgyéjén egyensúlyozó kényszerű társaikkal szemben.

Mindezt, s a vélt vagy valós, évekig hosszan reszelgetett megoldási javaslatainkat, higgyétek el, megpróbáltam összefüggően elmondani, de erre legfeljebb, egy remélhető folytatásban lehet szó. (Már ha akkorára nem egy Központi Nemzeti Rögmagyar Hírforrás lesz az egyetlen képes (és képtelen)"médium," kimondottan alvajáróknak ajánlva...)

vajdapeterutca 2014.09.06. 08:58:56

Szerinted érdekel ez itt belső embert, Szili Balázs jelenlegi képviselőn, a blog szerkesztőin, és talán Camara-Bereczki Ferencen kívül?

Látsz egyáltalán aktivistát véleményt nyilvánítani rajtuk kívül?

A helyi pártelnök vállal konfliktust a polgármesterrel lakáskérdésekben vagy bármilyen forró ügyben? Miért tenné, mikor a szegények politikailag kevésbé aktívak, a pártelnök személyes jövedelmének nagyobb része pedig azoktól függ, akiket ellenőriznie kellene?

Szerintem a Szocialista Párt morális és intellektuális szétesését követjük, dokumentáljuk, és tesszük némileg nyilvánvalóbbá ezekkel a beírásokkal, semmi több.

ultimahora1 2014.09.06. 15:05:03

@vajdapeterutca: A helyzet még ennél is rosszabb, Lajos. A szétesett és demoralizálódott ellenzéknél az ún. hang- és mérvadó civilség állapotai sem sokkal jobbak. S még rosszabb, h a kíméletlen önreflexió igénye, politikus-"társaiktól" eltérően, mintha meg sem érintené őket, (minket.)
Amiben viszont leginkább közösek vagyunk: nos, egyik oldalon sem veszik észre, hogy a valódi elhivatottság hiánya semmivel, még a legmohóbb karrier-vággyal sem pótolható igazán. És az ilyesmi - mint vér a hevenyészett kötésen - átüt, s persze mindig akkor, mikor legkevésbé várnád. Szerintem a több
száz éves gyarmati,
félgyarmati létünknek ez, és nem más a legsúlyosabb átka.És a szolgasors nyűgeitől való szabadulásra, ma épp nem járnak jó idők.

Amijo 2014.09.06. 15:19:57

@vajdapeterutca: Illő tisztelettel, de nem egyetértve… Nem tudom kit, mit értünk „belső ember” alatt, de a felsoroltakon kívül még sokakat (najó: többeket) is érdekel, ami pl. ultimahora-tól is (vagy másoktól) elhangzik. Ezekről valahol beszélni kell, nekünk meg ennyink van…

Nem mindenki hajlandó írni, ill. abban a tévhitben élnek, hogy nem tudják megírni azt, amit gondolnak erről vagy arról. Ebben ugyan (szerintem) nincs igazuk, de a vélemény még (úgyahogy) szabad. A „nem írásuk” tehát nem azt jelenti, hogy a kerületben (és a világban) történtek nem érdekli őket, hanem azt, „hogy ezt írja meg már valaki!” Aki meg azt hiszi magáról, hogy tudja, megírja…

vajdapeterutca 2014.09.07. 12:26:41

@ultimahora1: Számon kérni a vállalásokat lehet. A civilek sokfélék, nagyon változatos vállalásokkal. Aminek szerintem a legnagyobb a tétje, az, hogyan lehet a kapacitásokkal arányos vállalásokat tenni, azokat tartósan teljesíteni, módszeresen bővíteni a kapacitásokat. Szerintem akár egy ember is érhet el eredményeket: fizikai helyre vonatkozó valamilyen cselekvésben (mint egy bérház, társasház, közterületi rész), témákhoz kötődő ügyekben. Ha 2-3-4 ember egymást értve, átgondoltan és tartósan együtt dolgozik egy témán, azzal kerületi méretben az ismert szerveződések közé kerülhetnek (sajnos). Sőt intézményekkel vehetik fel fel a versenyt, mivel ott sincs több önállóan kezdeményező és szorgalmas alkalmazott (duplán sajnos).
süti beállítások módosítása