A mi Józsefvárosunk

206. A Magdolna utcából 2.

2014. augusztus 18. - Amijo

05.jpgÉs akkor most így pár nappal az augusztus 20-i "hú de nagyon ünneplünk” előtt – és a felvonulók a lakók kérték-féle "padtalanítás” után – ejtsünk megint pár szót a Magdolna utca tizenkettőben zajló rémtörténetről. Korábban itt a blogon és a fészbuk oldalunkon is szóba került, hogy az MNP III. programban részt vevő Magdolna utcai ház lakója június vége óta blogot ír a kerület egyre híresebb (hírhedtebb?) házfelújításról.

A blogíró szerint lakók életveszélyben élnek, a hivatal szerint meg minden rendben van. Előbb itt egy részlet az Az igazi JÓZSEFVÁROS blog augusztus 15-i bejegyzéséből, majd egy ehhez írt fb-komment következik…

***

Függőfolyosó csere

Örömmel tapasztaljuk, hogy a "szakértő, rutinos kezek" egyre "szorgosabban" újabb és újabb technikákkal próbálják a függőfolyosó mihamarabbi cseréjét a lakók bentlakása mellett megoldani. Míg az elsőn egyszerre verték fel az egészet és pallón életveszélyes helyzetek közepette 1 hónapig küszködtek, addig a másodikon már egyik oldal befejeztével, irány a másik oldal. Mit tesz a rutin ugyebár?! Bár az elmondásuk szerint nem ez az első ház, amit bentlakás mellett ítélnek függőfolyosócserére…

magdolna12-7.jpg

Azért itt is akad fennakadás, úgymint kikiabálni az ablakon indulás előtt, mert az ajtó elé gerendákat raktak és nem tudjuk kinyitni, vagy mert nincs palló és szárnyaink még mindig nem nőttek, stb, stb.

Ennyi a részlet, a teljes poszt itt olvasható.

A 8ker fészbuk oldalán rögtön fel is dobják a teljesen jogos kérdést: Na de mit mond erre a felelős önkormányzat? Gondolom, tudnak róla ők is. És innen jöjjön ugyanonnan Bódis Lajos – cseppet sem megnyugtató, vagy vidám – válasza, kommentje...

Persze, hogy tudnak, ők döntötték el, hogy nem akarnak költeni a lakók ideiglenes kiköltöztetésre, mert kiderült, hogy azt nem lehet az uniós támogatásból fizetni. Másfél hónapja folyik levelezés a lakosok, civilek, az önkormányzat fejlesztő cége, a polgár- mesteri hivatal, a kormányhivatal építésügyi és munkavédelmi hatósága között.

magdolna12-4.jpg

Az önkormányzat álláspontja az, hogy ez egy kis kellemetlenség, amihez alkalmazkodni lehet. A munkavédelmi hatóság megtiltotta az ellenőrzése időpontjában balesetveszé- lyesnek talált palló használatát, és kifejtette, hogy az bérlő és a bérbeadó viszonyán múlik, illetve más hatóságok illetékessége, hogy a lakók nem tudnak ki- és bemenni a lakásukba. A polgármesteri hivatal álláspontja az, hogy nincs közvetlen életveszély, ezért neki nincs feladata. A kormányhivatal építési hatósága még nem foglalt állást.

magdolna12-5.jpg

 A három emeletből még egy van hátra, és tudom például, hogy az első és a harmadik emeleten csak a gyerekkorú lakók száma emeletenként tucatnyi. Az önkormányzati képviselők számára ez nem téma. (Az egyikük szintén feltett írásos kérdést a hivatalnak, miután a lakók és a civil segítők hangoskodtak az ügyben.) Mire a hivatalok mindegyike állást foglal, valószínűleg a harmadik emeletet is befejezik. Ha leesik valaki, akkor gondolom, majd felelős lesz, mondjuk egy asszisztens vagy egy portás.

Mert ugye Józsefváros újjáépül. Csak az itt lakók vannak útban. De ők aztán rohadtul…

a Szerk.

***

Röviden a házról: az E-alakú épülettömbből álló háromemeletes eklektikus bérházat 1898-ban Greiner Adolf megrendelésére építették, de tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. A viszonylag keskeny épület hosszan nyúlik hátra, az egykor díszes homlokzat (is) teljesen lepusztult, háborús belövési nyomokkal tarkított. A Mag- dolna Negyed Program III. keretén belül – mint 100 %-ban önkormányzati tulajdonban álló épületnek – kezdődött el a felújítása, a tervek szerint a homlokzatot is az eredeti állapotnak megfelelően állítják helyre.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr406613273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása