A mi Józsefvárosunk

205. Lakók kérték 2.

2014. augusztus 16. - Amijo

06.jpgMaradjunk még egy csöppet a Szigony-Práter padoknál, melyek eltüntetését ugye a felvonulók  a lakók kérték. Ma ugyanis két komment érkezett az előző "Tényleg lakók kérték?” poszthoz, és ezeket most külön is megosztanánk a Nagyérdeművel, esetleg, talán, netántán érdemes elgondolkodni a leírtakon. Főleg, ha újra elolvassuk a korábbi, Mátyás téri poszt egy apró, ámde jellemző részletét. Ezt:

"... Amikor 240 aláírást gyűjtöttünk az itt lakók parkolásának megszüntetése ellen, akkor megjelent a Józsefváros újságban, hogy 10 embernek nem tetszett. Az is elhangzott egy alkalommal a főnöktől, attól a szakállastól, hogy: nem képzelik a Mátyás tériek, hogy az történik a téren, amit ők akarnak!” (a Szerk.)

***

prokontra 2014.08.16. 07:18:14

Majdnem a cikkel párhuzamosan írtam ismét Józsefváros fb-oldalára, kíváncsian várom a választ. Alább olvasható.

Tisztelt Szerkesztő! A Práter/Szigony utcai eltüntetett padokra szeretnék visszatérni: mikor kérdezték a lakosságot arról, hogy szükségesek-e a padok? Nem tudok arról, hogy akár a közeli, akár a távoli múltban képviselőnk bármiről is párbeszédet folytatott volna a lakossággal – valljuk be, ez nem is szokása.

szigony1.jpg

De hátha: megkérdezték-e a számos kerekesszékes lakost, akiket most úgy hoznak le a hozzátartozók levegőzni, hogy mellettük állnak akár órákig, vagy megállás nélkül tologatják őket? Megkérdezték-e a rengeteg idős embert, hogy jól esik-e nekik vásárlás, kutyasétáltatás közben elüldögélni, megpihenni kicsit? Megkérdezték-e a mozgássérülte- ket, fájdalommal közlekedőket, hogy hogyan cipelik haza a bevásárló szatyrot – számukra maratoninak tűnő távolságra? Megkérdezték-e – úgy általában – a panellakókat, hogy hol tudnak hűsölni a forróságban, ha Önök minden padot elhurcolnak a lakótelepről és környékéről? A sokszáz szülőt, akik lejönnek a gyermekeikkel kerékpározni, mozogni?

A Práter utcai 16 emeletesek előtt és a Szigony utca SPAR előtti szakaszán hajdan mindig tele voltak a padok, a SPAR előtt gyermek rendezvényeket is tartottak. Szomszédok ültek ki beszélgetni, fagyizni, élénk közösségi élet folyt. Kedves Döntéshozó (ki volt az?), átgondolta-e, hogy egy kisvárosnyi lélekszámú lakóteleptől vonta meg mindezeket a lehetőségeket, egyre élhetetlenebbé téve a környezetünket, lakóhelyünket?

Kedves Szerkesztő! Mielőtt érvelésében felhozná az önkormányzati vezetés legújabb szlogenjét, miszerint "a padok és a köztéri WC-k hajléktalanvonzó tényezők", figyelmébe ajánlom, hogy itt sokezer lakos érdeke, életminősége áll szemben a hivatal emberi tényezőket semmibe vevő, "izomból büntetek" filozófiájával. Summa summarum: várjuk vissza a padokat!

prokontra 2014.08.16. 07:24:47

Aztán egy kedves - a házunkban lakó - hölgy is írt nekem, az Ő véleménye is fontos, ezért közzéteszem a párbeszédet, név nélkül. A Hölgy kommentje: "valószínűnek tartom, hogy a kérés oka leginkább az volt, hogy az ott lévő padok nem az ott lakók pihenését szolgálták!!!...... szolgáltak inkább egyéb az ott lakókat zavaró mindenféle "szabad polgár" lakóteréül"

Válaszom:
Lehet-e szembeállítani vagy hivatkozási alapnak tekinteni néhány utcalakó jelenlétét egy "kisváros" élhetőségével? Lehet-e úgy büntetni az utcalakókat, hogy közben minket, az itt élőket büntetnek? Tavaly, amikor fotókkal illusztrálva szóvátettem Józsefváros fb oldalán a környék elhanyagoltságát – beleértve a padokat is – egy héten belül itt voltak, nagy csinnadrattával festettek, karbantartottak. A SPAR előtt fotózkodtak (ez igen jól megy nekik) a képviselők a padfestésnél, amire nyilván egy csomó pénzt elköltöttek.

szigony2.jpg

Akkor még partner volt a lakosság, utána pedig épp azt kérték volna, hogy bontsák le a munkájuk eredményét? Jómagam gyakran üldögélésre kényszerültem a SPAR-nál, kivétel nélkül a szomszédos házak lakóival – kutyusaival együtt. Láttam olyan családot, akik a mozgássérült családtagjukkal minden délután lenn voltak. Név szerint ismertem a kutyákat, a gazdikat nem mindig.

Ami a Losonci tér-Práter utca környékét illeti – ahol az elszállított padokat tavaly óta nem pótolták – itt inkább kukázás céljából (figyelem: nem mindenki "csöves", vannak közöttük a környéken élő kisnyugdíjasok is!) bukkannak fel emberek, míg más részük – és ez a jelentősebb forgalom – a szemközti drogelosztós ház törzsvendégei. Namármost: évek óta utca-házszám szerint ismerjük a drogos házakat, az önkormányzat fb oldalán minden- naposak a panaszok ezzel kapcsolatban, felszámolni mégsem sikerült még egyiket sem. Vajon a mind gyakoribb eszeveszett zombi-tombolásért is a lakosság a felelős? Nem. Felelős érte úgy a rendőrség, mint az önkormányzat, akik a Kékpont szapulásán kívül egyéb drogstratégiával még mindig nem álltak elő. A "szabad polgár" fogalmán nem igazán értem, hogy kikre gondoljak, meggyőződésem szerint mindketten azok lennénk. Jómagam – élve ezen jogommal – néha szeretnék "szabadon" leülni az utcán.

Barátsággal üdvözlöm Önt is, és cuki kutyusát!

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr336608785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása