A mi Józsefvárosunk

204. Tényleg lakók kérték?

2014. augusztus 14. - cbfm

07.jpgA Szili Balázs vázolta Mátyás téri – rohadtul nem vidám, ámde annál jellemzőbb – problémák után (közben), azért én megemlíteném azt az apró észrevételt is, melyet a napokban a fészbukon találtam. (Egy hete íródott, névvel, mindennel.) A lényeg: a kommentelő kifogásolta, hogy a Szigony és Práter utca sarkán, a SPAR előtti felújítás során a mellékelt képen látható betonkádak kerültek megépítésre a virágoknak.

És megállapította, túl azon, hogy a látvány borzasztó, de az összes padot is elhurcolták onnan. Így aztán létrejött egy újabb helyszín, amit megfosztottak az ülőalkalmatossá- goktól. Ha úgy tetszik, a padoktól. A lakótelep sokezer ember otthona, rengeteg idős és mozgáskorlátozott lakóval. A padokat egyébként egy látványosnak szánt – a fészbukon és minden lehetséges felületen meghirdetett – akció keretében az önkormányzati dolgozók, képviselők és önkéntes lakók épp tavaly festették újra – folytatta. Végül szolidan aziránt érdeklődött, hogy véglegesen lemondhatnak-e itt is a (meg)pihenési lehetőségről?

szigony_preter1.jpg

A képen látható betonkádak teljes hosszában padok voltak.

P.s.: Miután a kommentelő ezeket a kérdéseket feltette a Józsefváros face oldalán is, kapott választ a szerkesztőtől. Rövidet, velőset, szabványosat: a lakók kérték, hogy ne legyenek padok. Pont. Aha, mint egykoron a felvonulók kérték spontán műsorban...

CBFM – Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr686603965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prokontra 2014.08.16. 07:18:14

Majdnem a cikkel párhuzamosan írtam ismét Józsefváros fb-oldalára, kíváncsian várom a választ. Alább olvasható.

Tisztelt Szerkesztő! A Práter/Szigony utcai eltüntetett padokra szeretnék visszatérni: mikor kérdezték a lakosságot arról, hogy szükségesek-e a padok? Nem tudok arról, hogy akár a közeli, akár a távoli múltban képviselőnk bármiről is párbeszédet folytatott volna a lakossággal - valljuk be, ez nem is szokása. De hátha: megkérdezték-e a számos kerekesszékes lakost, akiket most úgy hoznak le a hozzátartozók levegőzni, hogy mellettük állnak akár órákig, vagy megállás nélkül tologatják őket? Megkérdezték-e a rengeteg idős embert, hogy jól esik-e nekik vásárlás, kutyasétáltatás közben elüldögélni, megpihenni kicsit? Megkérdezték-e a mozgássérülteket, fájdalommal közlekedőket, hogy hogyan cipelik haza a bevásárló szatyrot - számukra maratoninak tűnő távolságra? Megkérdezték-e - úgy általában - a panellakókat, hogy hol tudnak hűsölni a forróságban, ha Önök minden padot elhurcolnak a lakótelepről és környékéről? A sokszáz szülőt, akik lejönnek a gyermekeikkel kerékpározni, mozogni? A Práter utcai 16 emeletesek előtt és a Szigony utca SPAR előtti szakaszán hajdan mindig tele voltak a padok, a SPAR előtt gyermek rendezvényeket is tartottak. Szomszédok ültek ki beszélgetni, fagyizni, élénk közösségi élet folyt. Kedves Döntéshozó ( ki volt az?), átgondolta-e, hogy egy kisvárosnyi lélekszámú lakóteleptől vonta meg mindezeket a lehetőségeket, egyre élhetetlenebbé téve a környezetünket, lakóhelyünket? Kedves Szerkesztő! Mielőtt érvelésében felhozná az önkormányzati vezetés legújabb szlogenjét, miszerint " a padok és a köztéri wc-k hajléktalanvonzó tényezők", figyelmébe ajánlom, hogy itt sokezer lakos érdeke, életminősége áll szemben a hivatal emberi tényezőket semmibe vevő, "izomból büntetek" filozófiájával. Summa summarum: várjuk vissza a padokat! https://www.google.hu/.../data=!3m5!1e2!3m3!1s24353927...

prokontra 2014.08.16. 07:24:47

Egy kedves - a házunkban lakó - hölgy is írt nekem, az Ő véleménye is fontos, ezért közzéteszem a párbeszédet, - név nélkül:

A Hölgy kommentje:
"valószínűnek tartom, hogy a kérés oka leginkább az volt, hogy az ott lévő padok nem az ott lakók pihenését szolgálták!!!...... szolgáltak inkább egyéb az ott lakókat zavaró mindenféle "szabad polgár" lakóteréül"

Válaszom:
"Lehet-e szembeállítani vagy hivatkozási alapnak tekinteni néhány utcalakó jelenlétét egy "kisváros" élhetőségével? Lehet-e úgy büntetni az utcalakókat, hogy közben minket, az itt élőket büntetnek? Tavaly, amikor fotókkal illusztrálva szóvátettem Józsefváros fb oldalán a környék elhanyagoltságát - beleértve a padokat is - egy héten belül itt voltak, nagy csinnadrattával festettek, karbantartottak. A SPAR előtt fotózkodtak (ez igen jól megy nekik) a képviselők a padfestésnél, amire nyilván egy csomó pénzt elköltöttek. Akkor még partner volt a lakosság, utána pedig épp azt kérték volna, hogy bontsák le a munkájuk eredményét? Jómagam gyakran üldögélésre kényszerültem a SPAR-nál, kivétel nélkül a szomszédos házak lakóival - kutyusaival együtt. Láttam olyan családot, akik a mozgássérült családtagjukkal minden délután lenn voltak. Név szerint ismertem a kutyákat , a gazdikat nem mindig Ami a Losonci tér-Práter utca környékét illeti - ahol az elszállított padokat tavaly óta nem pótolták - itt inkább kukázás céljából (figyelem: nem mindenki "csöves", vannak közöttük a környéken élő kisnyugdíjasok is!) bukkannak fel emberek, míg más részük - és ez a jelentősebb forgalom - a szemközti drogelosztós ház törzsvendégei. Namármost: évek óta utca-házszám szerint ismerjük a drogos házakat, az önkormányzat fb oldalán mindennaposak a panaszok ezzel kapcsolatban, felszámolni mégsem sikerült még egyiket sem. Vajon a mind gyakoribb eszeveszett zombi-tombolásért is a lakosság a felelős? Nem. Felelős érte úgy a rendőrség, mint az önkormányzat, akik a kékpont szapulásán kívül egyéb drogstratégiával még mindig nem álltak elő. A "szabad polgár" fogalmán nem igazán értem, hogy kikre gondoljak, meggyőződésem szerint mindketten azok lennénk. Jómagam - élve ezen jogommal - néha szeretnék "szabadon" leülni az utcán. Barátsággal üdvözlöm Önt is, és cuki kutyusát!"
süti beállítások módosítása