A mi Józsefvárosunk

159. Az EP-választásról

2014. május 28. - akoskomassy

07.jpgLegelőször is köszönet mindazoknak, akik elmentek szavazni, és külön köszönet illeti azokat, akik vasárnap ránk adták voksukat. Április 25-én Európa megválasztotta az Európai Parlament új tagjait, ezzel Európa és Magyarország politikája is új szakaszba lépett. A válságával fél évtizede küzdő Unióban a szocialisták és demokraták frakciója továbbra is a második legnagyobb képviselőcsoport lesz, de soha nem látott támogatottságot kaptak az Európa-ellenes illetve euroszkeptikus pártok.

E szervezetek és képviselőik az Európai integrációs folyamatot legjobb esetben csak lassítani, hátráltatni képesek, ezért kimondottan szomorú, hogy hazánk EP-képviselőinek túlnyomó többségét is ilyen pártok képviselői adják. A Magyarországon részt vevő választópolgárok túlnyomó többsége ugyanis a Fideszre, a KDNP-re és a Jobbikra bízta hazánk képviseletét az Európai Parlamentben.

ep_valaszt.jpg

Ezen a választáson a magyar baloldal ismét alulmaradt. Két tapasztalattal lettünk vasárnap gazdagabbak: meg kellett élnünk, hogy milyen, amikor a baloldali választók nem bíznak a baloldali politika és politikusok sikerében, így többnyire otthon maradnak. Különösen igaz ez a Magyar Szocialista Párt választóira. Másodsorban tudomásul kell vennünk, hogy az egykori MSZP szétesett, egység nélkül pedig jelentéktelen kis pártokra foszlik az, ami a demokratikus baloldalból megmaradt. A mára kialakult helyzetben halaszthatatlan a tanulságok levonása.

Ugyanakkor új küldetésünk is van. A közelmúlt két választása egyértelművé tette, hogy Magyarországon a demokrácia, az európai politika és a többpártrendszer utolsó biztosítéka a baloldal maradt. Az a baloldal, amely a gazdasági világválság kirobbanása óta vergődik és küzd önmagával, hol széthullik, hol összeáll, de az ország és lakói bajainak orvoslásáig nem jut el. Ezért a vergődésért pedig csak részben terheli a felelősség az Orbánt és pártját, vergődéséért legalább annyira felel a magyar baloldal is.

A választók, választóink kritikusak voltak. Üzentek. Újrakezdeni csak úgy lehet, ha ezt az üzenetet megértjük. A mi küldetésünk most az, hogy Magyarország hosszútávú, sikeres jövőjét, az azt megvalósító politikai erőt létrehozzuk, újrateremtsük. Ez hazánk érdeke, de ez Európa érdeke is.

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr816225321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2014.05.29. 14:56:56

remélem te is hamarosan pártelnököd példáját követed - vagy kivársz addig, amíg fel nem vesznek a fideszbe..?

Amijo 2014.05.29. 21:41:14

Szeretettel köszöntjük az AB döntését követő első kommentelőnket. Nálunk természetesen neki is jár a 444.hu által alapított, az Alkotmánybíróság Pöttyeivel Díszített érdemérem bronz fokozata.

Amijo 2014.05.30. 08:57:16

A fokozatosság elve... :)

bodis.lajos 2014.05.30. 12:38:46

Én nem pályázom éremre, de szerintem is fontos dolgot ír Lesley.

Az önkormányzati ellenzék, főleg az MSZP képviselői közül ketten, az egyik a pártelnök, mostanra szerintem nem különböztethetők meg a többségi döntéshozóktól. És nem azért, mert a többség döntései olyan jók. Hanem mert a szerepüket abban látják, hogy a többség döntéseit védelmezzék a civil kritikákkal szemben, miszerint a rossz önkormányzati döntések és mulasztások különösen a sérülékeny társadalmi csoportokat veszélyeztetik. Amikor mégis kritikára ragadtatják magukat, szó szerint remegő hangon (történetesen a választási előkészületek Fidesznek kedvező helyi alakítása ügyeiben, ami elvileg a létérdekeit sérti a pártjuknak), akkor hagynak magukból bohócot csinálni, aztán már nem is érdekli őket az ügy.

Az elmúlt években mondanivaló szempontjából egyre inkább kiürült a helyi párt. Egy-két képviselő és bizottsági tag, két-három aktivista és szimpatizáns kivételével a helyi párt a nyilvánosság számára nem létezik. Mintha sem pro, sem kontra nem érdekelne senkit, beleértve a saját híveiket, mit csinálnak a helyi szocialisták. A legfurcsább az, hogy mióta elkezdődtek választási kampányok, ez csak tovább gyengült. A helyi szervezet bejáratott fórumát megszüntették, a parlamenti választások óta a helyi vezetők eltűntek, az elnök családi eseményeket posztol és néhány központi eseményen asszisztál, amelyek semmilyen konkrét társadalmi probléma megoldásáról nem szólnak, pláne helyben.

komassy · http://www.komassy.hu 2014.05.30. 15:06:50

Tisztelt Lesley & Bódis Lajos!

Lesley velem szemben érzett utálata már egy ideje fennáll, sajnálom, de tudomásul vettem. Amúgy nyugalom, nem voltam Mesterházy embere, és távozásától sem lettem azzá.

Bódis Lajos tézise nem állja meg a helyét. A kritikát értem, de a következtetése téves, elmélete az MSZP Józsefváros kiürüléséről pedig arról tanuskodik, hogy nem ismeri azt a szervezetet, amit így minősít.

Csekély láthatóságunkban minden bizonnyal benne van saját hibánk is, de dominánsan az állja utunkat a markáns jelenlétben, hogy egy egyszínű, egyhangú, egy politikai erő agitprop értékű kiszolgálására korlátozott, agyonszűkített médiatér "uralja" a józsefvárosi közéletet, ha egyáltalán van ilyen. Mellesleg jelzem, hogy az online képviselői fogadóórák a Facebookon keresztül üzemelnek tovább. A bejáratott fórum sajnos pedig leginkább elhasznált, széthekkelt volt, ezért nincs tovább.

Röviden: az MSZP Józsefváros működik és sok fontos ellenzéki feladatot ellát. Az ellenzék számára légüressé tett józsefvárosi médiatérben pedig valóban annyira vagyunk csak jelen, amennyire a regnálók engedik, de az önkormányzati választásra készülve ezen is változtatunk.

Üdvözlettel:

Komássy Ákos

ultimahora 2014.05.30. 16:00:31

"A mára kialakult helyzetben halaszthatatlan a tanulságok levonása" - írod, majd szemrebbenés nélkül folytatod az "önmagával küzdő, hosszútávra készülődő magyar baloldal" avas közhelyeivel, és meghallani véled a kritikus választó "üzenetét."

Ákos, ha ti valóban meghallanátok az üzenetet, amit "választóink küldtek," hát kiesne a "toll" a kezetekből, amivel ilyeneket írtok. S nem annyira az "üzenet" esetleges durva hangneme miatt, de inkább az abban megfogalmazódó tehetetlenség, köldöknézés és ordító inkompetencia láttán érzett és kifejezésre jutó lesajnálás és megvetés miatt.

Én például, a nemrég a Józsefváros oldalain, az MNP3-ról folytatott "vitában," több és valósabb kritikai elemet fedeztem fel a jobbikos képviselő soraiban, mint a tiedéiben, melyben jórészt dícsérő szavaid mellett - egyedül a Munkáért Lakhatást programunk elgáncsolását tetted szóvá, változatlanul figyelmen kívül hagyva, hogy csak szociálisan és törvényileg némileg rendezett körülményekre lehet egy munkajogilag és szociálisan is átlátható, b é r l ő k r e alapozott foglalkoztatási programot indítani.

Az,hogy a ti, egyébként magasan kvalifikált de politikai gondolkodásukat tekintve retardált belső (nem is annyira titkos) tanácsadóitok nem értik ezt meg, sztem legalábbis igazolják a Lezliéhez hasonló éles kifakadások jogosságát.

Amikor ugyanis mi, elkeseredett bérlők, a házainkban dúló megfékezhetetlen és az életünk minden pillanatát megkeserítő elszabadult erőszak és romlás különféle válfajaira hívtuk fel a figyelmet, részetekről hallgatás volt a válasz. És amikor mégis megszólaltatok - a "legjobb" baloldali hagyományt követve - az ott lakók "szabadságjogait" védtétek, egy bevezetendő házmesteri rendszertől, melyet egy egyébként kiváló társatok, egyenesen "minidiktátorságnak" titulálz.

Persze a most, a krízisházaknak nevezett lakóépületekben kontraszelektív "pályázatokkal" bevezetett házmesteri rendszerre - melyet kimondottan az épített állag védelmére hoztak létre, s mely mit sem akar kezdeni a kaotikus lakhatási jogviszonyokkal, melyek mindezekért felelősek - egy árva szavatok sincs.(Vonatkozik ez a szociális programért a Rév8-nál felelős szakértőre is, aki - egy szociológushoz "méltó" okfejtéssel - a házakban folyó megfékezhetetlen rombolásról szólva, védelmébe vette, no nem az ettől szenvedő lakókat, hanem a "súlyos áldozatok árán felújított állagot.")

Most nem fáj nektek, hogy pusztán karhatalmi eszközökkel és jogellenes, közönséges rajtaütésnek nevezhető "bérleményellenőrzéssel" zaklatják az amúgy is végsőkig frusztrált lakókat?
Pedig az általunk javasolt, szigorúan törvényes előírásokat követő, a lakhatási jogállásokat tisztázni kívánó szisztéma, jó példát kínált a jogállami eljárások egyedüli eredményességére.
És most, amikor csendőri módszerek kerülnek bevezetésre a "krízisházakban," már m a j d n e m mindegy is, a "bírói szak" kiiktatása kilakoltatási ügyekben, hisz' úgyszólván ráfogással és hamis tanúzással lehet valakit "összeférhetetlennek" bélyegezni.

Mellesleg megkérdezném, ugyan mik az ún. krízisházzá nyilvánítás kritériumai. A rendőri intézkedések száma, vagy a lakók valódi kilétéről halvány fogalma nincs "vagyonkezelő" takarítás-ellenőrző brigádjának(!) állapotjelentései?
Holott a "krízisházzá" válás útján minden lakóház a legjobb úton van, s a házak valódi állapotáról csak a "lakossági bejelentések" kétes intézménye útján értesülő Hivatal, így csak jogellenes intézkedést halmoz a meglévő törvénytelenségre, hogy aztán még elszabadultabb brutalitással sújthasson le a nyomorult "vétkesekre."

És persze már rég nem "cinkos," aki "vétkesek közt néma," csak egyszerű, hol a gátlástalan hatalomtól, hol pedig a fékevesztett és kiszámíthatatlan (drog!) bandáktól rettegő - kik is? Mert minek is nevezzük az öregeket, gyerekeket, betegségtől sújtottakat és hajléktalanjainkat, legyenek azok "fehér magyarok," barnák, vagy épp sárgák? Kisebbségnek avagy többségnek? Egyvalami bizonyos: senkinek nem róható fel némaságuk, ha tudják, hogy sehol nem hallgattatnak meg.

De nektek, szoci polgártársaim, akiknek némaságánál csak vaksága és süketsége nagyobb, s csak a bőven ömlő közhelyforrással próbáljátok oltani az égő elégedetlenség lángját, legalább egyik érzékszerveteket sürgősen gyógyíttatni kéne!
Válasszatok, válasszatok, míg nem késő!

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2014.05.31. 11:19:43

@komassy: látom, megtanultad a MPSZ-től, hogy mindegy mi van, az ellenkezőjét kell kommunikálni
brávó
egyes, leülhetsz

bodis.lajos 2014.06.01. 14:47:22

@komassy:

Szerintem tele van ellentmondással, amit ír: tartalmasak vagyunk, működünk, a többség/polgármester nem engedi, hogy hallassunk magunkról, de majd egyszer fogunk.

Ákos szerint az emberek az önkormányzati médiával kelnek és fekszenek?

A kerületi választópolgárok gyenge fele, a szegényebb körzetekben lakók erős többsége nem vesz részt a a parlamenti választásokon. Ez arra utalna, hogy a polgármester által ellenőrzött média lefedi azt, amit az embereket érdekli? Hogy nem érdemes, vagy ha érdemes volna, nem lehet máshogyan kapcsolatot tartani velük, mint az önkormányzat hivatalos csatornáin keresztül?

A képviselők facebook-fogadóóráin, úgy látom, szerint senki nem kérdez, ebből Ákos arra következtet, hogy nincs is mit? Szerintem inkább az van, hogy a facebook az egyéni kommunikációra túl nyilvános, a közérdekű ügyek megbeszélésére viszont csak akkor alkalmas, ha állandóan pörgetik a vitákat. A szocialistáktól (és a többi párt képviselőitől) mi sem áll távolabb, mint hogy a lakosokkal nyilvános vitákat pörgessenek, a képviselői oldalakon helyi konzervanyagok vannak, amelyeket ritkán kommentálnak. A józsefvárosi szocialisták a fórumuk megszüntetésével "felzárkóztak" a kerületi fideszes képviselők vagy a zuglói szocialista Tóth Csaba internetes kommunikációjához (akik szerintem nem attól sikeresek, hogy a nyilvános vitákat kerülik). Pál Tibor országgyűlési képviselőjelölt a választás estéjén lelépett a facebookos nyilvánosságból, a beírogató híveit is cserbenhagyta. Sokkal inkább a blogokhoz kötődő fórumokban van vita, ahol képviselők, bizottsági tagok alig jelennek meg. A kivételek itt is azok, akik általában aktívabbak: Szili Balázs, Camara-Bereczki Ferenc, az LMP-s Jakabfy Tamás. A fórumok "széthekkelése" is szerintem álprobléma, az elhagyott fórumoknál merül fel, ha a házigazdák felkészültek és szorgalmasak, akkor nem.

A személyes kapcsolatokkal mi van?

Például az önök által szervezett lakossági fórum az önkormányzati bérházfelújításokról, ahol önkormányzati bérlő nem vesz részt, több évtizedes merev szabályokkal nehezítik a vitát, a többségi és ellenzéki képviselők pedig egy emberként takargatják az önkormányzat szándékait? Közben annyira nincs baj, hogy az önkormányzat megbízottait a házakban "atrocitás éri", amiről nyilvánosan szintén nem beszélnek?

bodis.lajos 2014.06.01. 14:52:16

Javaslom, próbáljuk ki, mennyire aktívak a tagjaik közügyekben!

Három olyan témával, amelyekben nincs pártbelügy, miközben Komássy Ákos pártelnök és Révész Márta, a képviselőcsoport vezetője, már a választási kampányban sem volt hajlandó róluk következetesen beszélni, vagy következetesen hallgattak akkor is, azóta is. Ákos ellenben súlyos kritikákat kapott most és korábban civilektől ezekben a kérdésekben, sőt, az egyik témában ebben a blogban két szocialista aktivistától is kapott figyelmeztetést, hogy foglalkozni kellene vele.

Beszéljük meg ezeket, jöjjenek az elnök segítségére! Magyarázzák el, miért azt hozták ki kollektív okossággal, amit csináltak vagy nem csináltak, vagy mit csinálnának másként! Semmi pártügyi kibeszélésre nem gondolok természetesen, ezek mind olyan kérdések, amelyhez minden polgárnak köze van.

1.

A gyorsított, jegyzői eljárással végzett kilakoltatást lehetővé tevő törvénymódosítás terve; összefüggés a Ludovika Campus-szal összefüggő bérházbontásokkal és az MNP3 bérházfelújításaival: a legnagyobb arányban hátralékkal rendelkező bérlők lakbére a tervek szerint 20-30 százalékkal emelkedik. Nem lesz lakbéremelés, miközben igen? Igaz-e, hogy az emberek ki tudnák fizetni a lakbéreket, sőt a magasabb lakbéreket is vállalják, aztán szándékosan nem fizetnek? Mit jelent, hogy minden problémát nem tudnak megoldani: tömeges kilakoltatásokat? Milyen eljárások várhatók a kilakoltatások során, amikor az önkormányzat láthatóan nem ismeri a lakók problémáit, és szubjektív vélekedések alapján hoznak fontos döntéseket? Mit mondott erről az elmúlt hónapokban Komássy Ákos, Révész Márta, Kocsis Máté, mit mondott korábban Molnár György, mit gondolunk arról, hogy ezek a mondások illenek avagy ellentmondanak?

2.

A választási kampány során történt több olyan fejlemény, amely nem csak közvetlenül érintett pártok esélyeit befolyásolhatta, hanem a helyi állam megfelelő működését is veszélyeztette:
- A fideszes képviselők nevét viselő dobozok a Kesztyűgyárban, melyben a szocialisták kampányanyagokat sejtettek, és ami az önkormányzat intézményében nem tárolható. Vagy ha másról van szó, legalábbis indokolt elszámoltatni a többségi képviselőket, a hivatalt, a kesztyűgyári vezetőt, hogyan garantálták az önkormányzati kapacitások pártsemleges felhasználását.
- A plakáttartó bakok idő előtti lebontása, törvénysértő bizottsági határozat vagy titokzatos utasítás a vélelmezett törvénysértés megszüntetésére, amelyről azonban a jegyző nem tud semmit, és a bejelentést tevő szocialisták is hirtelen elveszítik iránta az érdeklődésüket, sőt az elnök pofozóbábut hagy magából csinálni a testületi ülésen. Meggondolatlanul panaszkodnak a szocialisták, és keverik gyanúba alaptalanul az önkormányzatot és a hivatalt, vagy nem megrémülnek maguktól, hogy kritizálni merészelték a polgármestert, és hanyatt-homlok visszakoznak?
- A polgárőrség használatába adott közösségi kertben egyértelmű, bizonyított kampányrendezvényt tartott a Fidesz. Igaz, ezt LMP-s képviselő vetette fel, amit aztán a polgármester jegyzőkönyvben magánmeccsnek nevezett, a szocialisták szerint nem kell vele tovább foglalkozni? (Camara-Bereczki Ferenc beszámolója a polgárőrök szerepváltozásairól érdekes és fontos ahhoz, hogy megítélhessük a polgárőrséget mint civil szervezetet, azonban könnyen lehet, hogy nem szabálytalan, vagy ha annak látszik, nem bizonyítható, ezzel szemben az önkormányzati közösségi kert pártcélú használata nekem biztosan annak tűnik.)

3.

Az engem érdeklő humán szolgáltatások döntéseit figyelve, a ciklus egyik legfontosabb tapasztalata szerintem, hogy az ellenzéki képviselők és pártaktivisták bármikor visszavonható (a polgármestertől, a többségtől, intézményvezetőktől függő) tanácsadói megbízása összeegyeztethetetlen a szakszerű, fejlesztő jellegű, ugyanakkor következetes ellenzéki kritikával. Komássy Ákos, Révész Márta, Jóvér Béláné tanácsadói szerződéseinek tapasztalata szerintem az, hogy az ellenzéki képviselők megfelelő díjazását - ami a jelenlegi összdíjazás szintje vagy több szerintem - egész más konstrukcióban kell megoldani. Vagy ha nem oldják meg, akkor az egyik fő politikai témává érdemes tenni az önkormányzati képviselőktől - többségtől és ellenzéktől - várható erőfeszítést, és a személyes függésbe hozásuk problémáját, az aktív ellenzék és a tárgyszerű kritika szerepét a jó kormányzásban.

Várom az észrevételeket, terveket, kritikákat az Ákos szerint szervezetként tartalmasan működő és láthatóságra törekvő MSZP-sektől!

ultimahora 2014.06.01. 17:36:42

Ehhez a kérlelhetetlen pontosságú elemzéssorhoz, magam - önkormányzati bérlőként - csak két észrevétellel mernék csatlakozni.

Először ahhoz, hogy "...a szegényebb körzetekben a lakók többsége nem vesz részt a ...választásokon," melyre közülünk már Bereczki Feri is rámutatott, s melynek okait - sok más mellett - egy sajátos és kölcsönös delegitimációs folyamat felerősödésében látom. A lakosságot eluraló általános apátián túl ugyanis, az ök.-i bérlők rétegtársadalmának nagy része - épp lakhatási jogállásának (jó esetben is) féllegitim volta miatt - egyszerűen a "neszóljszám" taktikát kénytelen követni, míg az önkori, bár vastagon vétkes ez ügyben, gátlástalan zsarolási potenciálként kezeli a sok okból "sáros" lakók ügyeit.

A másik kérdésedben bennfoglalt kétely pedig, hogy a polgármester által ellenőrzött média - értsd, pártharsona - lefedi e eme réteg igényeit-érdekeit, már csak azért is
helytálló, mert épp az ellenkezőjeként funkcionál a "heti híradó."
A lakhatási szempontból jórészt delegitim bérlői réteg és holdudvara ugyanis megtudja belőle, hogy a meghirdetett lakáspályázatok mért nincsenek az ő igényeire szabva, s hovatovább még tán papi áldást és szüzességi bizonyítványt is be kell majd mutatnia, egy, jórészt a "házkezelésnek" felróhatóan romos "hajlékért."

Megtudja belőle továbbá például, hogy "csökken a bűncselekmények száma a kerületben," s elmélázik kissé, hogy de jó lenne akkor a "kerületben" laknia, s nem abban a bérházban, mely hazatértekor ezerwattos házizenével és kellemes "fűillattal" fogadja. És ha mindezen túl van, már csak annyi dolga marad, hogy megtanulja visszafogni magát, ha véletlenül szotyival köpik le.

És ugyan miről is olvashat még a heti harsonában? Győzelmi jelentéseket a milliárdos felújításokról, a felvirágozott házakról, ahonnan hamarosan kiteszik a szűrét?

Vagy ha mégis a nagypolitikára szottyanna kedve, hát a "brüsszeli birodalom hódító törekvéseiről," mely különben "erőszakkal" utal át EU-milliárdokat romos házaink és úttalan útjaink felújítására?

És hogy eme jámbor olvasónak, aki lépten-nyomon azt látja-olvassa, hogy "Józsefvárosnak nyernie kell," mért nem fűlik a foga a "lakossági tájékoztatók" kellemesen áporodott légköréhez tartozó idült mosolyok látványához? Hát talán azért, mert enyhe mazochista hajlamait bőven kiélheti szerény hajlékában is. S ha kissé megszalad neki, még sörözhet is hozzá.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2014.06.01. 22:42:33

kár, hogy nem mersz reagálni - vagy csak egyszerűen nem érdekelnek a választópolgárok?
mindenkinek jobb lenne, ha fognád a vándorbotot

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2014.06.03. 11:34:44

Na, kiderült kit képviselsz: magadat. Zsebedet.
Mást nem.

vajdapeterutca 2014.06.05. 17:44:33

Ezt találtam, az EU-kampány idejéből.

Miközben az önkormányzat a témában súlyos döntéseket tervez, más komoly feladatokat pedig elmulaszt vagy elhanyagol, az öö... ellenzék, öö... vezetője így dicséri az programot:

komassy.blog.hu/2014/04/21/magdolna_eu_penzbol_szuletik_ujja

Vagyis ha van is kisebb probléma, de tennivaló nincs, oszt jónapot. Figyelmes és hasznos ellenzéki kritika helyett az önkormányzati propaganda szócsöve.

És ahogy itt sem, ott sem szólt hozzá senki a kerületi pártszervezetből az elnök eszmefuttatásához. Bár itt van néhány más hang is a szervezetből, azokat az elnök-propagandista enged el a füle mellett. Tevékeny, hasznos szervezet, valóban.

vajdapeterutca 2014.06.07. 23:16:16

Közel egy hete felvetettem három témát a "mijozsefvarosunk" blogban. Összekötöttem azzal a javaslattal, hogy legyen ez a tesztje annak, vajon a józsefvárosi MSZP tagjai és szimpatizánsai segítségére jönnek-e a vezetőknek, ha azok olyan kritikát kapnak, hogy passzívak és megalkuvók.

Nos, a szokásos civil aktivitáson kívül továbbbra sincs senki. A blognak még mindig aktívak a szerkesztői. Ügyködik Camara Feri, akinek az aktivitását a hírek szerint van, aki sokallja a környezetében. Hol felbukkan, hol eltűnik Szili Balázs, aki fontos dolgokat szokott írni. Nemrég országos témában volt elég sok vélemény, amilyenek a mandineren szoktak lenni, talán ott szemlézték a posztot, azért jöttek a kommentelők.

Hónapok óta feltűnő a kerületi pártszervezet két vezetőjének tartózkodása a helyi többség aktuális döntéseinek kritikájától, ami annál meglepőbb, mivel kampány van. A kerületi vezetők internetes fogadóórái konganak az ürességtől. (Már az indulás is ilyen volt: "Ha valamelyik fogadóórában nem kap választ, kérjük itt - Visszajelzés - jelezze.") A helyi elnök szerint ezek hivatottak pótolni a megszüntetett fórumukat - hát vagy minden probléma megoldódott, vagy senki nem számít tőlük megoldásra, segítségre, és ezt ők is így gondolják.

Néhány hete viszont a helyi pártelnök felélesztette évek óta elhagyott saját blogját. A kerületben folyó milliárdos fejlesztésről olyan kincstári bizakodással ír, mint akihez az évek során nem jutottal el a híre a programmal kapcsolatos hiányosságoknak és konfliktusoknak: az összehangolatlanságnak, a tervezés felületességének, a lehetséges hatást rontó óriási késéseknek, a vezetők és az apparátusok ellentmondó közléseinek a programcélokkal és egymással. A lakbéremeléssel kapcsolatos mellébeszélésnek és hazugságnak, az önkormányzat szociális munkásait a terepen ért atrocitásnak, az ismeretlen módon zajló ideiglenes kiköltöztetéseknek, a hátralékosok egyszerűbb kilakoltatását célzó törvénymódosítás kezdeményezésének, a kilátásban lévő lakosságcserének. Ehelyett két, kritikának hangzó, valójában üres panaszkodás jellegű, az apparátussal és a polgármesterrel szemben elvárást nem támasztó észrevétellel imitálja a pártelnök az ellenzéki szerepet. Az önkormányzat propagandistái is csettinthetnének, ha olvasnák. Az sem világos, ki annak a posztnak a célközönsége: a saját pártközpont vagy a helyi többség? Hogy élő lakosra ez hatással volna, azt elképzelhetetlennek tartom.

Látszik, hogy a szocialistáknak nincs szervezett kapcsolatuk - ahogy a többi helyi pártnak sem - a kerületben élő szegényekkel. Az ő döntésük, amihez kívülállóként természetesen semmi közöm, hogy úgy ítélik meg, hogy nem érdemes a problémáikra figyelni és aktivitást kifejteni a körükben. A hasznos ellenzéki szerep azonban egészen biztosan nem a problémáknak a többséggel vállvetve való takargatása, a polgármester és a többség döntéseinek érdemleges kritika nélküli dicsérete.

Amijo 2014.06.07. 23:35:32

@vajdapeterutca: "Ügyködik Camara Feri, akinek az aktivitását a hírek szerint van, aki sokallja a környezetében." . Mi egészen biztosan nem sokalljuk. :)
A Szerkesztők

vajdapeterutca 2014.06.07. 23:36:11

A fenti bejegyzést próbáltam eljuttatni a kerületi MSZP két vezetőjének a pártszervezet honlapján jelzett facebook-fogadóórájára. Komássy Ákos oldalán kommentelni tudtam, Révész Márta oldalán azt sem. Mindkét oldalt egyébként szerkesztőségi megosztások, a képviselőnő oldalát pedig még vírusüzenetek is uralják, a tulajdonosok saját aktivitásának, önálló gondolatainak semmi nyoma.

Végül is Zuglóban hasonlóan csinálják, és ők a maguk szempontjából elégedettnek tűnnek, talán ez lett a modell.

Erről viszont a Szigetvári Viktorral, az Együtt-PM stratégájával a héten készült nagyinterjú jut eszembe ( index.hu/belfold/2014/06/05/szigetvari/ ). Az idézett részben az MSZP központja által koordinált kritikátlanság tüneteiről van szó, bár úgy gondolom, ez semmit nem változtat a helyi pártvezetők felelősségén, és az ellenzéki szerep követelményein.

"- Kizárólag Molnár személyes érdekhálójáról szólt ez a visszafogás, vagy kiterjedtebb lehetett a kapcsolat az MSZP vezetése és a Fidesz között?

- Amíg nekem tényinformáció nincs birtokomban, nem tudok mit mondani. Az biztos, ha a Fidesz ebben az országban Bethlen–Peyer-paktumot tervezett erre a ciklusra, a peyerista szerepre valószínűleg az MSZP volt kinézve. De az elmúlt napok eseményei azt mutatják, Bethlen–Peyer-forgatókönyv döntően azért nem tud megvalósulni, mert Peyer azelőtt elesett a harcban, hogy eldöntötte volna, akar-e új paktumot kötni, vagy sem."

vajdapeterutca 2014.06.07. 23:41:15

kiegészítés:
Az idézetben szereplő Molnár természetesen Molnár Zsolt volt budapesti elnök és országos kampányfőnök.

vajdapeterutca 2014.06.26. 08:24:35

Három hete nem reagál Komássy Ákos a képviselői fogadóórájában. Már a kérdésem sem találom, bár lehet, hogy a szerkezet áttekinthetetlensége a ludas.

Beírtam mindkét KÁ facebook-oldalra. Ismerősnek jelöltem Révész Mártát is, mégsem járja, hogy egy onli fogadóórára egyáltalán ne lehessen beírni, aki nem "ismerős".

Itt

www.facebook.com/photo.php?fbid=10203250140067196&set=a.3758279388434.155457.1019975552&type=1&comment_id=10203253994723560&offset=0&total_comments=1

és itt (ha újra elsüllyednek)

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10152181979976517&id=145832776516&comment_id=10152184091486517&offset=0&total_comments=1
süti beállítások módosítása