A mi Józsefvárosunk

107. Paksról röviden

2014. február 08. - akoskomassy

Roszatom: Orbánszendvics Putyin vacsoraasztalán

Az orosz diplomaták a világ talán legprofibb diplomáciai testületét alkotják. A sikeres hagyományos diplomácia tulajdonképpen egy a nemzetközi kapcsolatokba tett hosszú távon nagyon jól megtérülő kapcsolati befektetés. Ennek egy kivételes iskolapéldáját mutatták be Putyin diplomatái a hitelességét vesztett, Európaszerte megvetett Orbánon és rajta keresztül Magyarországon. Nem történt ugyanis más, mint az, hogy az oroszok türelemmel kivárták, amíg az általuk az európai átlagnál nem kevésbé utált és megvetett szalonképtelen magyar miniszterelnök olyan helyzetbe kerül, amikor még az oroszok baráti jobbja is jól jön neki és ennek vastagon megkérhetik az árát.

orban_putyin_paks.jpg

Mi lett az ára? 30 éven át fizethetjük, mi, magyar adófizető polgárok azt a 3000 milliárd forint rubelhitelt, amelyet Orbán most vett fel az oroszoktól, és a hozzá kapcsolódó 750 milliárd forint önerőt. Ez minden magyar aktív keresőnek átlagosan évi mintegy harminckétezer forint pluszkiadást jelent, kamatok nélkül. A kamata az egésznek pedig nagyjából az IMF hitelek kamatának a duplája.

Mit kapunk érte cserébe? A Fukushima utáni korban, amikor az atomenergia hosszú távú jövőjét alapvető kétségek övezik, mert az atomerőmű környezetében élők biztonságára mind a mai napig nem érkezett megnyugtató válasz, a Roszatom megépíti Paks harmadik és negyedik blokkját.

Miért jártunk rosszul?  A paksi atomerőmű ma működő két blokkját 2032-ben (18 év múlva!) kell elkezdeni kivonni a forgalomból. 10 év múlva is időben születne döntés arról, hogyan tovább, s az erőművek alighanem fejlettebbek lesznek, mint manapság. Az, hogy Paks reaktorait majd egyszer cserélni kell és ezt alighanem legjobban az oroszok tudják megtenni, régóta tudott közhely.  A fiaskó illusztrációja: Ha harminc éven át aktív keresőnként 32 ezer forint felét hőszigetelésre költik, körülbelül annyi energiafogyasztást spórolunk meg, mint amennyi új energiát egy atomerőmű termel. Atomhulladék nélkül.

Mit fizetünk ki valójában?  A háromezer milliárdos rubelhitel nem más, mint Novo-ogarjevó ára. Orbán moszkvai szalonképességének, annak a költsége, hogy a nagyhatalom első embere, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin egy közös fotóra az elnöki rezidencián fogadta az egyébként számára is szalonképtelen és komolytalan, még éppen hivatalban lévő magyar miniszterelnököt. Ez a magyarázat Orbán sumákolására, a dugiban megkötött paktumra és a vaskos számlára is.

Komássy Ákos
(A következő Nézőpont rovat cikke)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr595805068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodis.lajos 2014.02.09. 01:00:15

Nagyon fontos országos ügy, hosszú és bonyolult előzményekkel.

Ezzel szemben, a kerületi ügyekről folytatott beszélgetésekben még az eddigiekhez képest is visszalépés? Például Révész Mártának például nincs nyilvános véleménye a kerület drogpolitika tevékenységét koordináló fórumban történtekről? Helyette megszüntetik a nyilvános fórumot? Az a párt, amely a súlyához képest kiemelkedően sok pénzt vesz ki az önkormányzatból a humán szakpolitikákban végzett tanácsadásért -- miközben a többségi döntések ellenőrzésére szól a mandátuma?

2008 vagy 2009 óta ilyen komoly visszalépés szerintem nem történt a kerületi szocialistáknál, mint a nyilvános beszélgetések lehetőségének és a felelősségvállalásnak a mostani beszűkítése.

bodis.lajos 2014.02.09. 01:55:44

Ha esetleg valakit érdekel a kerületi szocipárt nyilvánossága és felelőssége, az alábbi civil blogon vitatkozunk róla. Komássy Ákos is oda ír a témáról, a saját megszüntetett fogadóórája helyett.

kozpontibizottsag.blog.hu/2014/02/08/forumtalansag

Itt pedig a Pál Tibor képviselőjelölt blogja és fóruma, nulla tartalommal. Ami nem mentség sem neki, sem önöknek a kerületi nyilvánosság leépítésére.

paltibor.blog.hu/

koszorumagdolna 2014.02.09. 03:28:00

Egyetértek. A nyolcker balellenzéki vezérének nem a nagypolitikai fősodorban már agyoncsócsált, - bár kétségtelenül fontos - témában kéne visszhangoznia új, eredeti szempontokat nélkülöző nézeteit. Elég lenne legalább fele ekkora bátorsággal kiállnia például azokon a nyilvános fórumokon - pl. legutóbb a Kesztyűgyárban - ahol a lakosság és
egy maroknyi civil aktivista küzd kétségbeesetten legalább a megszólalás puszta jogáért, a legdurvább obstrukciótól és közönséges rágalmaktól sem visszariadó kormányoldali képviselővel és pórázon tartott "szakembergárdájával."

Nem orbánputyival és hősi keleti portyázásaival kéne önnek rettenthetetlenül szembeszállnia elnök úr - abban ugyanis önnél kissé hivatottabb versenyzők indultak már ilyen-olyan sikerrel - hanem a "földhözragadtabb" helyi, emberi méltóságából és szegényes javaiból kiforgatott, egyre gyámoltalanabbá váló lakosság érdekeiért, a fentebb említett gátlástalan és szemérmetlen urakkal szemben.

És persze ilyen alkalmakkor nem "szerényen" meghúzódnia a közönség soraiban, ahonnan kis idő után diszkréten ki lehet somfordálni, miközben derék pártjának díszes képviselői - már aki egyáltalán ott van - a hátsó sorokban kuksolnak némán.

A "háromezer milliárdos rubelhitel" melynek ellenében ön oly bátran emel szót,- lehet, hogy borzasztó ezt kimondani, elnök úr - kevésbé fáj a helyi népeknek, mint az orruk előtt a szélbe szórt "szerény" forintmilliárdok, melyet anélkül bűvészkednek el az MNP3-ra az önök készséges asszisztenciája mellett, hogy önök még a rendelkezésükre álló - elismerem szűkös - eszköztár lehetőségeit is kihasználnák, e gyalázatos herdálás megakadályozására.

És nemcsak a kerületi drogpolitikát koordinálni hivatott fórumban történtekről nincs véleménye az önök képviselőjének, hanem semmiről. Mármint érvényes, a hozzáértés jegyeit és a felelősség súlyát magán viselő véleménye, mely bátran szembemenne a lassan mindent elöntő szennyárral, s mely biztos támaszt és - ha kell - némi vigaszt jelentene a riadt és elbizonytalanodott népeknek.

Bizony, képviselő úr, az ön protestáló szavai - akár a kutyaugatás - nem hallatszanak az égig, de a csöndes és szívós mindennapi aprómunka, mely némi "fék és ellensúlyt" képezne az "elszabadult hajóágyúkkal" szemben,
úgy hiszem, több haszonnal járna.

Amijo 2014.02.09. 12:12:25

@bodis.lajos:
A fórum helyreállításán dolgozunk, amint a technikai problémát megoldottuk, újraindítjuk. A Képviselői fogadóórákat mindenképpen...

bodis.lajos 2014.02.09. 12:31:32

@Amijo: Köszönöm!

Komássy Ákos ezt írta erről a civileknél:
kozpontibizottsag.blog.hu/2014/02/08/forumtalansag/fullcommentlist/1#c21643225

Nem világos, mitől lenne más, ha egyszer alig van, aki akar és tud írni a fórumba a szocialista aktivisták részéről. A képviselők nyilvánossághoz való viszonya általában ambivalens volt, sajnos nem kell Tóth Csabának lenni ehhez, a probléma általánosabb. Csak eddig úgy látszott, a nyilvánosság és a közösen létrehozott fórum mégiscsak megkérdőjelezhetetlen érték. (Miközben például hónapszámra, sőt évszámra nyelnek le vezető szocialista aktivisták tanácsadói pénzeket, az aktivitás minden jele nélkül abban a tevékenységben, amire a megbízás szól.)

Érdemes tudni, hogy a fórumon az elmúlt 5-6 év kerületi döntéseinek története - pontosabban a legtöbbször szegényes vagy hiányzó testületi viták kiegészítése - olyan gazdagságban található, amire valószínűleg kevés példa van az országban. A lementegetése nagy kapacitást igényelt volna, a megjelenítése máshogy, mint egy fórumban nehézkes. A fórum archiválása szerintem egyfajta közszolgálat (ha jogi értelemben persze nem is létezik semmi kötelezettség).

Amijo 2014.02.09. 12:41:42

@bodis.lajos: A szöveges archiválás megtörtént. Jelenleg azon (is) dolgozunk, hogy a továbbiakban azt hogyan tudjuk elérhetővé tenni, pontosan a fentiekben leírtak miatt.

bodis.lajos 2014.02.09. 18:38:32

Köszönöm a magyarázatokat, túl sokfélét is kaptam, de azt hiszem, kiderül belőle, amire kíváncsi voltam. Akit érdekel a téma, a civil blogban valószínűleg még folytatjuk.

A pártok nyilván úgy szervezik a kommunikációjukat, ahogy jónak látják. Leszámítva a közügyeket, és ki-ki döntse el, jó-e, ha kérdezzük a pártokat, vagy nem kérdezzük, mert nem nézzük ki belőlük, hogy akarnak és tudnak velük foglalkozni. A fórum elnyelt konkrét, a kerületben fontos és konfliktusos szociális témákat, nem nagyon akarózott róluk írni és beszélni. Pedig kellene, akkor is, ha a polgármester nem akar: a kisebbségnek szerintem az a dolga, hogy kritikus legyen.
süti beállítások módosítása