A mi Józsefvárosunk

61. Kutyabaj a Palotanegyedben

2013. október 20. - Amijo

04.jpgNem szívesen lennék kutya a Palotanegyedben. Itt ugyanis igen sok eb él, akik bizony kénytelenek nélkülözni a számukra is nagyon fontos zöld területet, de legalábbis egy-egy kutyafuttatót. A Múzeumkertből ki vannak tiltva, más nagyobb zöldterület meg nincs a környéken. Az igazsághoz tartozik, hogy a Gyulai Pál utcában létezik ugyan egy kutyafuttató, azonban az nevetségesen kicsi, és többnyire nem a kutyák használják.

Aztán ezzel véget is ért az alig elkezdett felsorolás...

A MÖSZ (Magyarországi Önkormányzatok Szövetsége) által összeállított eb- és macskatartás szabályai

4. § 5) A kutyafuttatókat úgy kell kijelölni, hogy az minden érintett számára könnyen megközelíthető és biztonságos legyen.

kutya1.jpg

Több budapesti kerületben odafigyelnek a kutyatartók és kedvenceik problémáira és komoly kutyafuttatókat hoztak létre.

Az eddiginél nagyobb és a céloknak jobban megfelelő kutyafuttatót építenek  Terézvárosban. A képviselő-testület döntése értelmében az új létesítmény a Hunyadi téri kutyafuttatót váltaná fel.

A döntés célja, hogy a több mint százmillió forintból megújuló Hunyadi téri futtató helyett egy új helyen, nagyobb területen és több funkcióval ellátott területen rohangálhassanak az ebek. Az új szolgáltatások között szerepelne egy akadálypálya kialakítása, valamint a tervek szerint kutyaiskola-órákat is igénybe lehet majd venni, ráadásul térítésmentesen.”

Nem gondolom, hogy a probléma megoldása a kutyák más kerületekbe történő rendszeres utaztatása lenne. A most már javában dúló választási kampányban – mint azt már korábban is tapasztalhattuk –, biztos előkerül ismét a téma…

“A képviselőjelöltek között szép számmal akadtak olyanok is, akik újabb kutyafuttató-területek kijelölését ígérve igyekeztek megnyerni a társadalom ebtartó rétegének rokonszenvét.

Mindenképpen örvendetes, hogy a képviselők kampányában végre pozitív színezettel is felbukkantak a kutyák: ez azt jelenti, hogy végre kezdik komolyan venni azt a jó húsz százalékos (vagy talán még ennél is nagyobb) kisebbséget, amit Magyarországon a kutyatartók tábora (közvetlen családtagjaikkal együtt) jelent.

Csak a fővárosban több mint 200.000 kutyát tartanak nyilván, miközben az ebfuttató területek száma száz körül van. Átlagosan kétezer kutya mozgásigényének még a legnagyobb, valóban zöldterület jellegű kutyafuttatók sem képesek eleget tenni, ám a belvárosi ebfuttatók legtöbbje csupán drótkerítéssel határolt üres grund, és olyan kicsi, hogy még két kutya sem tud egy kiadósat kergetőzni rajta.  

(Mirtse Áron: Kutyafuttatók - a tökéletes megoldás?)”

Nálunk, a Palotanegyedben, vajon miért nem fordítanak az illetékesek egy kicsit több energiát a „kutyabaj” megoldására? A kérdés persze költői, hiszen mire lehet számítani ott, ahol a szerencsétlenül járt emberekkel, a hajléktalanokkal is úgy bánnak, ahogy rendes ember a kutyájával sem.

Tasi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr435589121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LaMa. 2013.10.22. 22:19:33

Ebösszeírás Józsefvárosban című felhívás, vagy hirdetmény olvasható a jozsefvaros.hu-n.
Most majd kiderül hány kutya él a kerületben.
Vagy mégsem?
süti beállítások módosítása