A mi Józsefvárosunk

720. Ahogyan nem szabad

2018. február 02. - Amijo

Igencsak felkapták fejüket a közéleti hírek után érdeklődők, amikor "megtudták", hogy a magyar választók kétharmada szerint a tavaszi választáson elindul "Soros György Pártja" (SGyP), és mintegy 2 %-nyian úgy vélik, hogy akár nyerhet is. A Zoom.hu megbízásából készült és a Policy Agenda által elvégzett "vizsgálatot" a Zoom.hu nemcsak egyenrangúnak tekinti az emlékezetes pirézes közvélemény-kutatással, de egyenesen annak folytatásaként mutatja be — különféle hírportálok és jóindulatú, de szörnyülködni szerető magánszemé- lyek pedig ezzel a körítéssel terjesztik szerte a virtualitásban.

soros_momentum.jpg

(Fotó: Zoom.hu)

Kevesen, nagyon kevesen vannak, akik utánajárnak annak, hogy mit is értelmez ilyen riasztó jelként a köz. Sajna, ehhez nem elég, ha elolvassuk, mit is csináltak a szorgos kutatók, de tudni kell azt is, hogy mit kellett volna csinálniuk. Néhány idézet mértékadó véleményekből:

1. Balázs Zsolnai (ELTE):
Ez a "kutatás" egy nagy marhaság. Nem korrekt a kérdésfeltevés. Eleve egy hamisságot sugall, miszerint létezik ilyen párt... az "Ön szerint megnyerheti-e Soros György Pártja (SGYP) az országgyűlési választásokat?" kérdésre a válaszlehetőségeket úgy fogalmazza meg, hogy

- Igen
- Nem
- Nem indul az SGYP
- Nem tudja.

Vagyis kétszeresen is azt sugallja, hogy van ilyen párt. Felületes válaszoló átsiklik azon a különbségen, hogy azért nem, mert nem indul, vagy, mert nincs is ilyen párt... Mindkét cég (a Policy és a zoom) kiírta magát a tisztességes cégek világából.

2. Sebestyén Balázs ·(Munkahely: Intellisense.education):
A kérdés az volt hogy győzhet-e ez a párt, nem az, hogy létezik-e ez a párt. Nem mondanám, hogy "nem tudom" azt, hogy a háromfarkú hörcsögpárt nyerhet-e a választáson, hanem azt mondanám, hogy szerintem nem nyerhet... Akárhogyis, ez az egész sokkal inkább szól a borzalmas kérdésfeltevésről, mint arról hogy az emberek többsége tényleg azt hinné, hogy Soros indul a választáson.

3. Tamas Gaal:
"De még a leginkább tájékozottnak tetsző baloldali-liberális pártok szavazói közül is 45 százalék mondta azt, hogy az SGYP nem nyerhet, és csak 43 százalék tudta: nem is létezik ilyen párt." Azt SENKI nem válaszolta, hogy nincs ilyen párt; az nem szerepelt a felajánlott válaszok között. Az, hogy nem nyerhet, illetve nem is indul — az egyik sem állít semmit arról, hogy van-e ilyen párt. Funkcionális analfabéta írta ezt a cikket?

4. Tálos Lőrinc (Reflektor):
... a zoom.hu – Policy Agenda táncos-komikus párosnak még a kutatás során feltett kérdéseit sem szabad elhinni. Ágazati pletykák szerint a papír másik oldalán az a felmérés volt, amely szerint Lattmann Tamás ismertebb Botka Lászlónál, de azt már nem kellett felhasználniuk, mert a szocik a tervnél gyorsabban szúrták hátba a saját miniszterelnökjelöltjüket.

Én ehhez mindössze annyit tennék hozzá, hogy az emlékezetes pirézes kutatásban az ominózus kérdést több, hasonló tematikájú közé csempészték be, és a pirézek több, valóban létező néppel egyenrangúan, egy felsorolás közepe táján szerepeltek. Ezek az alkalmatlanok ugyanazt a hibát követik el, amit már az előző két alkalommal: saját pályáján próbálnak megverni egy populista demagóg hazudozót.

Most éppen csalással és hazudozással. Ez a fajta követő magatartás nem lehet eredményes. Arra a hipotetikus esetre pedig, ha mégis lehetne, álljanak itt Zsoldos Péter halhatatlan "hadvezérének", Avatellának szavai: 

"Annak győzelme pedig becstelen, és a lantosok gyalázkodó énekeket zengenek róla végig a parton".

Ez az, amit jól éreznek mindazok, akik valamiféle személyes becsületkódex alapján még mindig szoci szavazónak vallják magukat. Erősödik bennük a kognitív disszonancia; előbb-utóbb fel fogják oldani.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5113628178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása