A mi Józsefvárosunk

461. Másnap

2015. december 26. - Amijo

Foszló karácsonyi hangulat, halványuló fenyőillat, zselés szaloncukor, közelgő évvége – a gyerek Angliában. Apa zenél, ja, jókedvében. Mert elment a legkisebb gyerek (persze kaland vágyból, mi?!), nem most, már jó pár hónapja, de sebaj, így karácsony második napján mi azért csak kerüljünk évvégi, ünnepi hangulatba, yeah, yeah, yeah!

Mert:

Nem veszített az ország sokszázezer fiatalt. Nem szakadtak szét családok. Nem akar másik sokszázezer menni, el innen, hogy lehessen jövő. Nem díszítenek karácsonyfát Londonban a Kiskunhalasról érkezett csomagból előszedett szaloncukorral. Nem szomorodik el senki Brightonban a Balassagyarmatról küldött mézeskalács fűszeres-ünnepes-gyermekkort idéző illatától. Nincs egyetlen csepp könny. Boldogság van és egység. Erős kormány, nemzeti összetartozás van. Közakarat van, fejlődő középosztály, biztonság, jövő. Stadionok, helyben dolgozó gazdáknak jutó földek. Majdnem-teljes foglalkoztatás van. Minden gyermek jól lakik és jóllakik, épül-szépül kis hazánk.

Akinek nincs otthona, az elitta. Aki nem tudja megvenni a gyerekének a gyógyszert, ruhát, élelmet – az felelőtlen szülő. Amelyik családban nem esznek, az azért van, mert így szokták. Amelyik családban nyomorognak, az kulturális sajátosság. Ha valaki szegény, arról csak ő tehet, senki más.

Az emberi jogok, a szólás,- vélemény,- lelkiismereti,- vallás,- sajtószabadság működik, a demokratikus értékek érintetlenül és bárki számára elérhetően pompáznak a karácsonyfa alatt. Jó itt, ahol nincs irigység és eszébe sem jut senkinek megkérdezni: miből vette a kizárólag állami fizetésért dolgozó ifjú politikus a harmadik százmilliós villáját, miből vette a másik politikus felesége a birtokká összegyúrható földterületeket, miből a milliós festményeket. Nem kérdezünk ilyet, mert minden rendben az országban. Egységesek vagyunk, elfogadóak, befogadóak. Jó itt.

Az a néhány fiatal pedig vissza fog majd jönni onnan, a messzi országokból. Mert rá fognak jönni: itt az igazi hazájuk, itt lehetnek csak boldogok, itt csinálhatnak karriert, szülhetnek germeket és akár unokát is. Itt, csak itt kapják meg mindazt, ami boldoggá tehet egy em- bert. Itt, Mária boldog, egységes, fejlődő országában. (via - Edgar Swan / Gépnarancs)

***

Szóval, szar egy év volt ez. Úgyhogy boldog karácsonyt és boldogabb új évet mindenkinek! Emberhez méltóbbat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr128199228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása