A mi Józsefvárosunk

332. Utózörej 2.

2015. március 04. - Amijo

02.jpg„Nem zörög a sárhányó, ha a szél nem fújja.”

És akkor most még egy „utózörej” a február végi Közmegszólalásról, szintén Budaházy Gusztáv tollából. (Az eredeti bejegyzés a Közmegszólalás az önkormányzati lakásokról esemény meghirdetésének fészbuk oldalán olvasható, március elsejei dátummal.)

***

Ja és mellesleg, az ott résztvevő összes nagyokos is hallgat, és nemcsak az önkormány- zatiak közül. Úgy látszik, nem elég "norvégérett" még a gettóbeli bérlők kétségbeejtő helyzete. És ha már itt tartunk – a mostanában annyit szidott MSZP-n kívül – egyetlen ellenzéki párt se tartotta, nemhogy képviselővel részt venni, de megszólalni se a kesztyűgyári szeánszon. A Camara-Bereczki Feri korrekt és karakán felszólalásán kívül, az ott lévő különféle "pártszatellitek" ugyanis hallgattak, mint szar a fűben, s ha jól látom, helyi harsonáikban se ereszkednek a Magdolna-negyedbeli mélységekbe. Ebben is kivétel a szocik "A mi Józsefvárosunk"-ja, amely – szinkrontudósítónk jóvoltából (Szerk.: Virág Tamás) – remek és hiteles tudósítást adott az ott történtekről.

kozmegszol4.jpg
A többi helyi ellenzéki orgánum inkább taglalja az "országos jelentőségű problémákat," melyről nekem mindig az jut eszembe, hogy ez olyan, mintha egy nagyzenekar "tuttijába", még egy plusz fuvolát állítanának be. Ártani nem árt, de mi a frásznak. A Putyin-Ortbán tengelyről, a végeérhetetlen esélylatolgatásokról és hasonlókról az országos médiafelületek eleget s többnyire hitelesebben szólnak, mint a helyiek EGYÜTTvéve..

S bizisten elfut a méreg, amikor azt hallom-olvasom, hogy a többnyire középosztálybeli helyi ellenzéki képviselők méltatlankodva fakadnak ki, hogy nem és nem értik a helyieket, akik megnyeréséért hiába vetnek be mindent, az emberek keresztülnéznek rajtuk.

Hát uraim, így bajosan jutnak tovább az áhított változások felé vezető úton! S ép ésszel csak azt gondolhatom, hogy tán nem is akarnak; jó ez a kis langymeleg, de biztos kis iszapfürdő, amiben jóideig eldagonyázhatnak még. Amíg teljesen ki nem szárad.

Budaházy Gusztáv

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr407240683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyi8 2015.03.05. 21:08:31

azota már tisztázodott -----mások is voltak ott

putyi8 2015.03.06. 18:34:09

Nemm szoltak hozzá-gondolom ismerkednek az MNP III. projekt bérlők által ismertetett problémákrol-miért is ne -jol tették hiszen az egyik bizottsági tag is ----

szemésfül 2015.03.09. 21:40:21

Tisztelt Utózörej!
A feltételezett norvégéretlenség (az milyen, zöld?) miatt láthatatlanná és hallhatatlanná vált pártszatellitről annyit, hogy akinek van füle az hall, akinek meg szeme az lát. Két pártból is voltak ott, az MSZP Ferijén kívül, tagok és szimpatizánsok is, akik végig nagy érdeklődéssel figyelték a Magdolna 12. kálváriáját, a fényképekkel illusztrált előadást és a függő folyosók felújítása körüli anomáliákat, a használatlan kinti WC vízdíjára vonatkozó panaszt, a Magdolna 20. házban lakó hölgy nagyon szomorú történeteit, a kilakoltatással fenyegetett és az ezerféleképpen megalázott józsefvárosi szegények gondjait. Sok okos gondolatot is hallottak, egy fiatal lelkész hölgy strukturált, rendszerszerű javaslatai kifejezett tetszést arattak a köreikben. Igaz, a szatelliték nem voltak felzászlózva, végül is nem pártrendezvényre érkeztek, és tüntetésről sem volt szó a meghívóban. Kisokos kézikönyvbe várt lakossági javaslatokkal készültek, és mellesleg az általuk tapasztalt problémákat is hozták magukkal. Többen fel is szólaltak közülük, és így kapcsolódtak az előttük szólókhoz, de a RÉV8 képviselőjével is párbeszédbe elegyedtek. Nem volt érdektelen több hozzászólásuk, tán érdemes lett volna meghallgatni őket. Nehéz volt persze figyelni, mert volt ott egy idősebb, nagytiszteletű és -hangú úr, aki a Magdolnában lakók közül többeket is képvisel, ha jól értettük. Ebben a minőségében egy fél társasházat megillető időt szólt hozzá, de még többet is akart volna. Megjegyzem csak a teljesség kedvéért, ha tudósítunk, ne hagyjunk ki senkit: a Jobbiktól is volt ott (legalább) egy hölgy, bár ő félidőben távozott. És ő tényleg nem szólt hozzá, de lehet, hogy ez nem rajta múlott.

Amijo 2015.03.10. 08:34:25

A részletes beszámolót Virág Tamás megírta a "Közmegszólalás"-ról, amiben minden fontosabb (ill. általa fontosabbnak tartott) megszólalást megemlített. Az itt olvasható:
mijozsefvarosunk.blog.hu/2015/02/27/329_kozmegszolalas_volt

Holsteinszelet 2015.03.10. 20:12:50

Nekem meg az tetszett, hogy tisztelettel megszólította a poszt címét... :)
Ja, meg az "MSZP Ferije"-féle bennfenteskedés is jó, bár itt kicsit hiányoltam hogy nem említette meg a Fidesz Jóskáját, a Jobbik Pistijét, az Együtt Mariját, vagy mittom én a Dk Gyuriját. (Senki ne kapkodjon, kitalált neveket írtam a pártokhoz, csak a példa kedvéért).
Ja, és a "félidőben elment", de tényleg hozzá nem szóló Jobbikos hölgy is tetszik...

szemésfül 2015.03.10. 21:24:19

Kedves Holsteinszelet! (Hsz) Tényleg nem figyeltem fel a posztoló nevére, Amijo vagy Budaházy (?). Javítom, tehát: Tisztelt Budaházy Gusztáv!
Itt a továbbiakban viszont Ön téved, kedves Hsz! Az "MSZP Ferije" nem az én bennfenteskedésem hordaléka, hanem a poszt szövegében szerepelt a párt és a jelenlévő képviselőjének a neve, MSZP, és Feri. A családnevét lehagytam, azt hittem, ebben a kontextusban nincs rá szükség. Hogy semmiképp ne keltsen visszatetszést senkiben sem, nagy tisztelettel kiegészítem: Camara-Bereczki Feri. Azután pedig azért nem említettem a többi párt képviselőinek neveit, mert senki nem hatalmazott fel arra, hogy megnevezzem őket. Se bennfenteskedve, se sehogy.

szemésfül 2015.03.10. 21:38:16

Kedves Amijo!
Virág Tamás beszámolójából nem hiányolok semmit. A felszólalások ott rendben, szépen sorakoznak, megismerhetőek.
Az Utózörej 2.tudósítására vonatkozott a megjegyzésem. Ha már a posztoló véleményt mond, minősít, és ha már irodalmi magasságokba emelkedett hasonlatra is futja a hallgatás mikéntjére vonatkozóan, akkor nézzen előbb körül, kérdezzen, figyeljen és hallgasson, gyűjtse össze a tények kis morzsáit. Azután ezt lehet tálalni, emészthetővé tenni, és még az is lehet, hogy könnyebb lesz ebből helytálló és releváns véleményt mondani. Egy próbát megér.

szemésfül 2015.03.10. 21:41:37

@putyi8: Kedves putyi8, örülök.

Holsteinszelet 2015.03.10. 22:16:04

Kedves szemésfül! (Eszef)
Megértem, hogy nem sikerült felfigyelnie a posztoló nevére, hiszen épp csak aláírta a posztot, de sebaj, az ember tényleg nem figyelhet mindenre! :)
A "felhatalmázásos" szöveg meg nagyon viccesnek tünik ebben a kontextusban, kedves Eszef, csak hogy jelezzem finom egyet-nem-értésemet az Ön által megfogalmazottakkal kapcsolatosan.
(Remélem nekem is sikerült hivatalnok-nyelven kommunikálni...)
Ja, még nagy tisztelettel kiegészíteném az előbbieket: az MSZP Ferije szövegre meg nem az a megoldás, hogy ki tetszik írni a nevét. Nem azzal volt baj...

Holsteinszelet 2015.03.10. 22:18:44

Annyira jó, amikor az ember barátkozik! Neveket adunk egymásnak, röviditgetünk meg ilyenek. Persze mindezt a legnagyobb tisztelet nevében...

Amijo 2015.03.11. 09:02:38

Kedves Mindenki!
Akkor most szíves tájékoztatásul:
1. Baloldali blokkban felül a poszt megjelenési dátuma szerepel, alatta a "felrakó" neve. Állandó szerzők saját nicknévvel teszik fel írásaikat, amikor ilyen nincs, akkor a blog "rövidített" neve kerül ide. Ez általában a szerkesztőket jelöli.
2. A poszt szerzője a "mű" végén írja alá írását, így neve legalul található.
További szép napot kívánunk mindenkinek!
A Szerk.

koszorumagdolna 2015.03.12. 01:40:20

@szemésfül: Mondja már meg ki volt az aki ott párbeszédbe elegyedett a rév8 képviselőivel? Mert a fórum ideje alatt biztos hogy senki és ilyesmit a jegyzőkönyvbe se találhat. Az abban szereplők közöt egy se volt aki elegyedett volna bármiben is az Alföldivel a többi meg meg se szólalt. Én nem ismerem a képviselőket de ha ott voltak ép úgy hallgattak mint a kisfalu emberei akik csak néztek ki a fejükből és s örültek hogy az Alföldi hazudik helyettük. Akárcsak maga.

szemésfül 2015.03.12. 11:15:24

Kedves Magdi! Nagyon kedves ez a hozzászólás, szóra sem érdemes.

koszorumagdolna 2015.03.12. 17:07:07

@szemésfül: Félre tetszett érteni én sem kedves nem akartam lenni sem kedvetlen. Csak pontos és igaz. Ahogy az engem igazoló mostani poszt is. Ami maga szerint gondolom szintén szóra sem érdemes és ahol maga is látszik ahogy végig fecseg a szomszédjával. És igaza van. Télleg látszik ahogy az emberek húznak kifele a teremből. Maga csak tudja mér.

ultimahora1 2015.03.15. 16:32:29

@koszorumagdolna: Én - mint e fórum szervezőinek egyike - nagyon is szimptomatikusnak tartom, hogy a személyekhez kötődő, egyébként szerintem is fontos észrevételeken túl, a résztvevők többsége nem tartotta fontosnak elemző igényű írásokat közzé tenni az ott történtekről.

Pedig erre találták ki a szervezők a 8ker eseményoldalát, ahol - kivált a szakmát hivatásosan művelők közül - egyetlen higgadtan érvelő, szakmailag értékelhető sor sem foglalkozik a fórumon történtekkel.

Azt pl. senki sem teszi szóvá, h a lakhatási anomáliáktól, a közegészségügyieken keresztül a felújítással foglalkozókig, minden kérdésre egyetlen "hatóságilag kijelölt" ember ad választ, aki - monopolhelyzete lévén - szinte perverz élvezettel mondhatja a legképtelenebb blődliket, pl. azt, hogy "én nem válaszolhatok az önkormányzat helyett," meg hogy "ez nem tartozik a témánkhoz," és hasonlókat. És mindezt mondja szemrebbenés nélkül, a polgi főtanácsadójaként.

Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, h Virág Tamás, aki a már említett és ezen a portálon is olvasható tudósítást írta, erre is utal, amikor szóvá teszi a szakmailag felkészült, a keletkező belső feszültségeken úrrá lenni képes moderáció hiányát. Ám - mivel hogy írása elsősorban nem elemző, hanem leíró igénnyel készült - erre ott ő sem vállalkozhatott.

Egy ilyen, nemcsak a passzív levezetésre szorítkozó, de a makacsul hallgató másik felet is megszólítani képes aktív moderálás, bizony ráfért volna a műsorra. Így csak azt értük el, hogy a nemtelen és nyíltan személyes okokból fűtött indulatok elszabadulása miatt, egyszerűen lábon lőttük magunkat, s az amúgy is szerény fegyvereinket kéretlenül s önként raktuk a "nevető harmadik" lábai elé.

Számunkra - akik most minden erőnkkel a jogellenes kilakoltatás rémével küzdő lakók ügyére koncentrálunk - bevalljuk, súlyos veszteség magasan kvalifikált kollégáink kihátrálása az eredetileg is ennek felkarolására szervezett megmozdulásból, még akkor is, ha az azóta más oldalról történt megkeresések némi lelket öntenek is belénk.

És persze itt is hangsúlyozzuk, h a tágabb értelemben vett témakört, az önkormányzati bérleményjogi helyzettel való foglalkozást se akarjuk kisajátítani, s örömmel üdvözlünk minden, ez ügyben történt újabb fejleményt, ahogy ezt tettük korábban is.

Nem tartjuk véletlennek viszont, h ilyenek úgyszólván mindig az ott lakók fejéből pattannak ki, ahogy - a miénkéről most nem beszélve - tavaly az "Igazi Józsefváros," címmel indított, s most, ahogy látom, ugyanabból a házból kezdeményezett "Történetek a nyóckerből" címen indított fb-oldal.

Ezek mindegyikén érződik a közvetlen érintettségen túl az a ritkább adottság is, amely képes valódi és eredeti megoldásokat is csatasorba állítani, ahogy ezt a fórumon a felújítási hiányosságokat videóillusztrációkkal kísért előadásában az M12-ből érkezett lakó is tette.

Ez azért némileg különbözik a "strukturált formában" előadott, ám a dolog lényegéről mit sem tudó, emésztetlen anyagokat felmondó-felolvasó mégoly jószándékú előadástól, most a más, csak az eszement ledorongolásra kihegyezett provokációkról, már nem is szólván.

Úgy vélem, h erről, még mindig, majd' három héttel a történtek után is érdemes beszélni, mert a kontraszelektív(!) alapon történő, a "jóhiszemű jogcímnélküliek" egy bizonyos rétegét sújtó, minden jogalapot nélkülöző ÖNKÉNYES KILAKOLTATÁS GÁTLÁSTALANUL FOLYTATÓDIK AZ ÖNKORMÁNYZAT RÉSZÉRŐL, s attól, hogy ennek láttán tehetetlenül széttárjuk a kezünket, a "továbbalbérletesített" bérlők kálváriája még nem szűnik meg.

És ahhoz, hogy ez megoldást nyerjen, nem csak jól képzett jogászra lenne szükségünk, hiszen - százszor elmondtam már ezt - e kérdésnek a hatályos törvények szerinti rendezhetőségét MAGA A POLGÁRMESTER ISMERTE EL, MÉG ÖT ÉVVEL EZELŐTT, AMIRE HÁROM ÉVVEL KÉSŐBB, A "BÉRLŐI AMNESZTIA" CÍMMEL,SOÓS GYÖRGY MEGBÍZOTT KÉPVISELŐ KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL NYILVÁNOSAN MEGHIRDETETT PROGRAMBAN, A KÉRDÉS AZONNALI RENDEZÉSÉT ÍGÉRTE!

És akkor megkérdeznék mindenkit, akit illet, hogy kinek a malmára hajtja a vizet az, aki - ilyen, a lakhatási kataklizmával fenyegető állapotok mellett - azt javasolja, h hagyjuk az egész, a teljes lepusztulással fenyegető "bérlakáskérdést" úgy, ahogy van, és "keressünk másik témát a megoldhatatlannak látszó helyett."

Ezt a kérdést, tisztelt érdekeltek, már mindenütt, az e tekintetben sokkal kedvezőbb helyzetben lévő kerületekben is naprendre tűzték, és válsághelyzethez méltó sürgősségi előnyt kap gazdaságilag rentábilisabbnak tűnő beruházásokkal szemben is. És nemcsak az "eminens" Zuglóban, de a szomszéd Ferencvárosban, pl. a 15. ker.-ben is.

Ez a megközelítés - mármint az esélytelenség érzetének hangsúlyozása - már csak azért is aggályos, mert a mai helyzetben egyetlen sürgető szociális kérdés rendezhetősége sem indul nagyobb eséllyel a pályán, s - mély meggyőződésem szerint - e kérdés számos olyan szimptomatikus elemet hordoz, melyek rendszerszintű megoldások lehetőségeit hordozzák magukban.
süti beállítások módosítása