A mi Józsefvárosunk

329. Közmegszólalás volt

2015. február 27. - Amijo

05.jpgTegnap délután a Kesztyűgyárban lezajlott a „Közmegszólalás”. Kezdjük rögtön Csúcs Éva nem éppen elégedettnek tűnő fb-bejegyzésével: Túl vagyunk rajta, kérem. Józsefváros egyetlen képviselője sem vett részt a rendezvényen. Évek óta nem sikerül megértenem, hogy mit értenek munkavégzésen, képviseleten. Mert évek óta menekülnek a lakosság elől. Majd folytassuk a 8ker oldalán megjelent helyszíni tudósítással.

Virág Tamás tudósítása
Elkezdődött a Fórum a Kesztyűgyárban
– 2015. február 26. 17:15

Alföldi György felvezetője: három téma lesz, első a kisokos, majd a bérházak, aztán meg még valami, de leragadunk egy rövid történeti áttekintésnél. Aztán mégis kiderül, hogy az utolsó a Budaházy Gusztáv úrral történt korábbi megbeszélések folytatása. Alföldi javasolja, hogy a tavasz során legyen még több fórum.

Alföldi: A bérlői kisokossal kezdünk (a felvezetés közben felpillantva 80-100 embert látok), felmerülnek technikai, együttélési problémák, a közös normák kialakításának folyamata. Az önkormányzat szeretné jól üzemeltetni a bérházakat, ehhez várnak javaslatokat, valamint a köztisztaság témaköre is sorra kerül.

kozmegszol1.jpg

Budaházy Gusztáv szólal fel: Tiltakozik, eredetileg nem erről volt szó, ő a jogellenes lakhatás témakörét várta. Jónak tartaná, ha végre egyszer a lakók javasolhatnák a témát, és részéről "kisokosokkal nem kíván foglalkozni". Nem akarja azzal tölteni az időt, aminek nem látja értelmét. Korábban több sikertelen megbeszélésen is részt vett, végül ezek egyikén ígérték, hogy itt most erről lesz szó. Szerinte 2000 lakást használnak diszfunkcionálisan a kerületben, csaknem tíz éve nem jutnak előrébb ebben az ügyben. Ráadásul a frissen felújított házak állapota is rossz, a lakások egy része jóformán lakhatatlan. "Nem kérünk az önök középosztálybeli tanácsaiból, mi szegények vagyunk, jobban tudunk spórolni, arról beszéljünk, amiről mi szeretnénk." A lakhatási körülmények szerinte olyan rosszak, hogy ezen a kisokos semmilyen módon nem segít.

Bérlő a Magdolna u. 12.-ből: "Néhány hónapja ért véget a házunkban a felújítás, amit ugyan köszönünk, de bárcsak maradt volna minden úgy, ahogy volt." Több lakás dohos, a késő őszi tetőcsere során szétázott a lakók egy részre. Mindhárom emelet el van ázva, a részlegesen kicserélt ajtók-ablakok egy része nem jó, az utcafronti ablakok van ahol be vannak szegezve, a szellőztetés lehetetlen. A ház rengeteg helyen kezdett penészedni. "Nem tudunk szellőztetni, ha nem tudjuk kinyitni az ablakokat." Fotókat mutat (a szervezők a fórum előtt nem engedték a fényképek feltöltését a gépre, most igen), azokon mindaz látszik, amit eddig hallottunk (mi is tettünk fel korábban az oldalra). "Ezt ki vette át?" - kérdezi a közönségből valaki, válasz nem érkezett. A RÉV8 elkérte a fényképeket, amiket átadnak nekik.

Másik bérlő jelzi, hogy kamerát kérnek a kapualjba. Megint más a Dankó 40-ből aziránt érdeklődik, hogy a panaszokat kinek mondhatják el, ki intézi, ki tartja velük a kapcsolatot. A kamerát kérő bérlő kifogásolja, hogy a vízórás lakások az óracsere óta nem fizetnek, pedig akarnának, de az ügyintézés hónapok óta áll. Másnak az a gondja, hogy nemlétező vécé után kell fizetnie.

kozmegszol3.jpg

Alföldi: A kisokos minden problémára segítséget nyújtana. Kinevetik. Arra, hogy a munkákat ki vette át: az önkormányzat vette át, a garanciális javításokkal "üldözzük a kivitelezőt". Mindegyik mutatott probléma ismert volt már, de most újra jeleznek a kivitelezőnek. A lakók továbbra is jelentsenek minden problémát, tavasszal ki lesz javítva. Szerinte a felmerült problémák jelentős része a lakóközösségen belüli gond, ide tartozik a kamera kérdése.

Budaházy Gusztáv: A mi házunkban is van kamera, de nem működik, a rendőrkapitány nem is tudott arról, hogy beszerelték. "Engem a dealerek tájékoztattak arról, hogy semmi gond, ezek a kamerák nem érnek semmit." Az ő házában 27 lakásból több mint 10 bérleményi jogviszonya rendezetlen, így semmit nem lehet elérni egy-egy házban. "Nem lehet ezekben a házakban lakni, a mienkben sem lehet lakni. Ki az, aki szólni mer, én sem veretem szét magam. Hiába csinálunk bármit, ha a szomszéd lakásban diszkó, kocsma, drogtanya van. Arról beszéljünk, hogy mikor számolják fel a rendezetlenséget."

Újabb bérlő (Magdolna 20.), aki a válaszokon kívül cselekedetet vár, hiába próbál segítséget kérni. Akár a saját külső vécéjébe sem tud bejutni, senki nem tesz semmit."Nem lehet nyugodni a lakóktól, mert csak dáridóztak."

Bolba Márta (kerületi lakos, evangélikus lelkész) kérdései: mi a terv a tovább bérbe adott önkormányzati lakásokkal, a bűncselekményre használt lakásokkal, milyen felelősségi körök vannak ezzel kapcsolatban, mik a jogi eszközök. A bérbe továbbadott lakásoknál az albérlők (akik fizetnek a bérlőnek/neppernek és az önkormányzatnak) védelméről kérdez. Alföldi: az önkormányzat nevében nem tudok beszélni, tőlük most nincs itt senki. Az önkormányzatnál a polgármester az egyedüli képviseleti joggal felruházott, a jelenlévők között senki sem tudja képviselni őt/őket. Erre a hírre (hogy nincs itt senki az önkormitól) ketten elmennek. Bérlő hangsúlyozza, nem azzal van a baj, amire a kisokos megoldást találna, hanem hogy lakhatatlanok a házak.

kozmegszol4.jpg

Néhányan idegesen elmennek (18.15), Alföldi szerint "nem ezért jöttünk össze", javasolja, a többi fórumon legyen szó a többi dologról. Csúcs Éva is sajnálja, hogy az önkormitól senki nincs itt, "Alföldi úr, elismerésem, hogy ön vállalta, hogy itt helyt áll, hogy betolta magát ide." Kérdéseket tett fel a Kisfalu kft képviselőjének és a családsegítő vezetőjének. Előbbitől azt tudakolja, hány bérlakás kerül vissza a vagyonkezelőhöz. Kifogásolja, hogy az intézmények, hivatalrészek nem működnek együtt, nincs információáramlás, stb. A családsegítő vezetőjével kerül "ki mikor mit mondott" polémiába. Részletezi a vagyonkezelő tudtával történő furcsa bérleteket, üres lakásokat, gyámok által kezelt bérleményeket. A válasz arról szól, hogy aki befárad a Kisfaluba, kap infót mindenről, meg hogy tavaly 6 pályázat volt kiírva, az ott nyertesek biztos jót gondolnak a rendszerről (jegyzőkönyvvezető: különösen biztosan Kaiser képviselő úr, meg a 6 pályázatba belefért néhány többszöri kiírása is). Alföldi a súlyos vádakat jelzi a jegyző asszonynak.

Budaházy Gusztáv: Minden válasz elől kitérnek... Ekkor kap szót a családsegítő vezetője az előző felszólalásra reagálóként: másképp emlékszik a megbeszélésre. A Kisfalu képviselője megerősíti, hogy van kapcsolat köztük és a családsegítősök között.

kozmegszol2.jpg

Dallos Judit (nyugdíjas gyámügyes, kerületi lakos): A gondnokoltnak elemi érdeke, hogy kiadja a használaton kívüli lakást. Régebben célzottan adták ki a lakásokat (volt állami gondozottak, szociális ügyfelek, betegek, stb.), amihez a vagyonkezelő Kisfalu is hozzájárult. Szerinte is nagyon kevés a lakáspályázat, viszont nem érti, az illetékes bizottság miért nem él az évi 12 bérlőkijelölési lehetőséggel, és miért mondta az alpolgármester, hogy ezt nem is akarják. Molnár György javasolja, hogy legközelebb tegye tiszteletét az önkormányzat is a fórumon. Utal a nem legálisan komfortosított lakásoknál már nem használt vécék vízdíjfizetésére, azaz hogy ez kötelező-e.

Csúcs Éva visszatér a gondnokság alatt állók lakásainak kiadására, pontosabban arra, hogy sok esetben kézbe kell fizetni a bérleti díjat, rezsiköltséget a gondnoknak elismervény nélkül. Strbik Ágnes exkisfalu-dolgozó a bérlemény-ellenőrzés folyamatát ismerteti, ill, hogy a kisokos helyett, de legalábbis mellett kommunikálni kellene a bérlőkkel. Az Orczy negyedben lakik, nagyon rossz a helyzet ott is, különösen az zavarja, hogy a felújítások sem tartósak. "Az itt ma este elmondott probléma lesz nálunk is, ha egyáltalán lesz még a Kisfalu".

Bódis Lajos: Helyi lakos, aki nyáron próbált segíteni a Magdolna u. 12. felújításakor. "Egy nagyon őszintétlen kommunikáció folyik a szereplők között, ennek áldozata és felelőse is például a Rév8. A fő felelős az önkormányzat vezetése, akik rejtőzködnek, nem jelennek meg sehol." Szerinte a Kisfalu nagyon felelőtlenül végezte a dolgát a felújítás során, erre hoz egy példát, hogy a munkálatok közepén plakátolták ki a "hamarosan kezdődik a felújítás" táblát. Volt egy fórum, ahol menekültek a tisztviselők a válaszadás előtt, és még több horror sztorit mondott azzal, hogy fura módon mindennek a megoldását magára vette a Rév8, személyesen Alföldi György. Aztán többnyire semmi nem történt.

kozmegszol5.jpg

Felveti, hogy sokáig nem lehetett tudni, nő-e a bérleti díj a felújítások után, aztán "kizsonglőrködték, hogy nem emelik a lakbért, hanem csak emelkedik a jogszabályi háttér miatt". A függőfolyosó felújításának (rém)történetét részletezte (ez nagyon megér egy külön posztot, majd megkérem, írja le szép pontosan). Összegez: "Az állami hivatalok nem működnek, falaznak az önkormányzatnak, Önök csak spórolni akarnak, és erre jön még az őszintétlen kommunikáció." Alföldi György reagál: "Nagyon sok érdekesség elhangzott", nézzék vissza a dokumentumokat, az ő tudása szerint nem ezt írta. Szerinte a Magdolna 12. esete egy teljesen egyszerű dolog, ha a felújítás nem így történik, ez a többszörösébe került volna. Hosszan sorolja, mit miért gondol másképp (ez is a külön posztba kerül).

Alföldi nem érti, hogy ha három önkormányzati cég egy kisokosról akar beszélni, ahhoz miért kell az önkormányzat. Szerinte Budaházy Gusztáv ragaszkodott a bérlői jogviszonyok kérdéséhez. Budaházy közbevágva reagál: "Bolondot csináltak belőlem, pántlikát, mert nem a kisokosról volt szó, hanem arról, hogy nem lehet lakni a házakban. Ebek harmincadjára juttatták ezt a 600 bérlakást." Erősödő vita, Budaházy sokadszor jogász után kiált, Alföldi reagál, nincs közös pont.

Camara-Bereczki Ferenc Miklós, kettős szerepben, magdolnás lakóként és bizottsági külsős tagként: minél többet kellene beszélni ezekről a problémákról. Szerinte nincs meg a politikai akarat a bérleti jogok ellenőrzéséhez (náluk 4 lakásban él albérlő), a probléma megoldásához, sőt néha még az érzékeléséhez. Megvédi Komássy Ákost, akit Bódis Lajos korábban negatív kontextusban emlegetett (írnok szerint tök joggal, mármint a Lajos).

Alföldi lekeveri az estét, a végén gyorsan feljön még néhány ötlet. Strbik Ágnes okos javaslatokat hoz, 19.22-kor vége.

Ui: Az megint kiderült, hogy ha senki nem moderál egy fórumot, akkor az hömpölyög erre-arra. Ez mégiscsak egy szakma, és másik az építészet.

(Szerk.: az önki minderről kissé másképp tudósított, a fotókat meg köszönjük Camara-Bereczki Ferencnek...)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr147225803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása