A mi Józsefvárosunk

Máig ki nem nyitott múzeum [308.]

2023. január 29. - Amijo

Beleöltek körülbelül 10 milliárd forintot, de még mindig nem tudják megjósolni,
hogy mikor nyílhat meg a Sorsok Háza. (Népszava

"Még nem állnak rendelkezésre a kiállítási koncepció kivitelezéshez szükséges anyagi források", ezért továbbra sem adhatják át a Sorsok Házát – mondta a Népszavának Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija. Az eredeti tervek szerint a múzeum 2014-ben nyílt volna meg, ám az épület is csak 2015-re készült el. És azóta minden évben bejelentik, hogy csúszni fog az átadás és a megnyitó ideje.

sorsok_haza2023.jpg

Csak emlékeztetőül: még 2013-ban 7,5 milliárd forintot különített el a kormány a holo- kauszt áldozatainak emléket állító múzeumra, melynek az egykori pályaudvar helyén kellett volna megnyílnia 2014-ben. A koncepció kidolgozását egy közalapítványra bízták, amelynek vezetője Orbán udvari történésze, Schmidt Mária lett, aki – egyáltalán nem meglepő módon – nem tudott megegyezni a zsidó szervezetekkel a kiállítás tartalmáról. Így 2015-ben Lázár János – akkoriban miniszterelnökséget vezető miniszter – a Mazsihisz tiltakozását követően leállíttatta a beruházást. (Lázár akkor úgy fogalmazott: a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmával a magyarországi zsidó közös- ségek egyetértenek.)

Schmidt Mária – kritikusai szerint – úgy tett és tesz, mintha a magyarországi zsidók diszkriminálása és üldözése nem a Horthy-rendszerben gyökerezne, hanem 1944-ben, a német megszállás után kezdődött volna, és felelősei kizárólag a nácik és magyar kiszolgálói lettek volna. Ezzel szemben például zsidótörvényeket már 1938-tól hoztak, 1941-ben pedig már deportálták a hontalannak minősített zsidókat.

2018-ban aztán megszületett az „egyetértés”, Köves Slomó és Schmidt Mária egymásra talált: korunk csodarabbija szakérteni kezdett, az igazgató asszony meg igazgatott. Így ugyanezen év szeptemberében Gulyás Gergely bejelentette, hogy átadják az EMIH-nek az intézményt, amely a kormány akkori közlése szerint 2019-ben meg is nyílhat. Ezt követő- en Köves Slomó bocsátkozott jóslásokba: azt nyilatkozta, hogy 2021-ben nyílhat meg a Sorsok Háza. 2021-ben pedig azt, hogy 2022-ben. De máig nem nyílt meg.

*

Egy 2018-as kormányhatározat szerint a költségvetés összesen kétmilliárd forintot biztosít a kiállítási koncepció megvalósításához és kivitelezéséhez. A Sorsok Háza létre- hozása mintegy 7,5 milliárd forintba került. A tulajdonosi jogokat az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) gyakorolja. Az EMIH csak a kiállítás elkészülte után veheti tulajdonba az ingatlant.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr818037194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása