A mi Józsefvárosunk

Emberi(bb) lett a Déri Miksa utca [289.]

2022. november 21. - Amijo

Röviden a hír: szombaton átadták a részben sétálóutcává átépített Déri Miksa utcát. Félmilliárd forintos összköltség, 59 új fa, 1360 négyzetméter zöldfelület, utcabútorok, csőszház, vízáteresztő burkolat, szélesebb járdák, megújuló játszótér – ennyi most így hirtelen. De nézzük mit ír minderről Vakmajom.

deri_miksa2022.jpg

Igazán példaszerű, ami a nyolckeres Déri Miksa utcában történik, a Nagy Fuvaros utcától a Csarnokig, ki a körútig, a metróig és a négyeshatosig.

Fásítás, de nem úgy, mint régen, hogy lesomok egy fát a betonba, oszt pipa, és a fa 2-3 év múlva kipusztul, hanem jó nagy ültetett felülettel, széles alapozással, olyan kialakítási gondossággal, mint amit Bécsben látni, ahol négyszer-négyes tányér az alap. Sétálórész is lett, de ott is több a fa, ahol sajnos maradtak az autók, parkolóhelyekből is el lett véve hálistennek. Így lesz újra a gyalogosoké a város. Így lesz élhetőbb. Így fog egy korábban nagyon lepukkant negyed, a rendszerváltás előtt ez igazi életveszélyes nogozóna volt; a Rákóczin túl ne menjél, le se szállj a villa- mosról, kisfiam, eszedbe ne jusson a Nagy Fuvaros, az Harlem stricikkel és kurvákkal, kikupálódni, egy-két évtized, és a nyolcnak ez a része is be fog hipsztereződni, a folyamat el is indult, a multikulti mindig is itt volt és egyre színesebb már külföldiekkel is, és jönni fognak a kis kávézók és művészboltok, diákkocsmák, kondik, barberek, át fog ide folyni a palota- negyed diákos pezsgése, ami ma még hihetelen, de a városfejlődés logikus útja.

A Rákóczin már ott van. Most még olcsó(bb). Felkapott lesz, ami ma még lepusztult, hiszen bent vagyunk a nagyváros szívében, és az ilyen utcarendezések pont ezt a folyamatot gyorsítják. Leküldik a fejlődést a metrótól a dzsungelbe.

Nincs pénz. Nincs lóvé. De azzal a kevéssel is nagyot lehet gurítani, ha hatékonyan költik el, (tíz)milliárdokban mérhető ingatlanfelértékelődé- seket okozva. Nogoból igenis menő nyóc lesz. Hol laksz? Az Aurórában? Úristen, de király. És csírájában már most is az, már látszik, csupa izgalom és lepusztultságban is páratlan budapesti szépség.

Hát így. Arrogancia, nyers, buta hatalmi gőg helyett ez.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9317984480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása