A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról XII. [273.]

Koszorú utca 12. és 20.

2022. szeptember 30. - Amijo

A sorozat ezen darabjában a Koszorú utca azon két önkormányzati bérházát vesszük sorra, melyeket a kerület módosításokkal elfogadott vagyongazdálkodási terve szerint már bontandónak ítélt önkormányzat. Hogy legalább ennyi megmaradjon utánuk... 

*

Koszorú utca 12. (Hrsz.: 35285)

Az 1886-ban Stechlick Antal tervezte és építette háznak "szomorú sorsa" előre látható volt, már évek óta befalazott ablakokkal néztünk szembe. Az 1920-as években pedig a keskeny, 10 méter széles telek neves helyszín volt, itt alakult meg Czeiler János Réz-, Alumínium- és Vegyipari Gyára. A kb. 50 munkás tej- és konzervipari berendezéseket, konyhai felszereléseket készített.

koszoru12.jpg

Jelenleg a házban két lakás üres, csak egy bérlő van az igen rossz állapotú épületben. Bontása elkerülhetetlen, ezt követően tervezik Koszorú utca 12, 16, 18, 20 számú telkek összevonását.

Koszorú utca 20. (Hrsz.: 35288)

1883/84-ben Schaller Ferenc bérkocsis megrendelésére épült földszintes lakóház, félköríves kapu- és ablaknyílásokkal az igényes, téglaberakással a homlokzaton. A két világháború között az országszerte ismert, padló- és falburkolatokat készítő Fischer Testvérek Rt. központja, majd a Staics-féle hentesárugyár működött az udvarán. Lakásai ma csak részben lakottak.

koszoru20_1.jpg

A vagyongazdálkodási terv első változata szerint keskeny és előnytelenül beépíthető a telek, ezért a ház esetleges bontását követően javasolja a Koszorú utca 12, 16, 18, 20 számú telkek összevonását. Bontása jelenleg több mint kérdéses, ehelyett a lakások megszüntetésével járó funkcióváltást javasolják.

Tudom, tudom, keskeny telek, régi ház, stb., de ezt az utóbbi kis házat – ha mégis lebontják – én sajnálni fogom. Nagyon.

LaMa

*

Bérlakás, bérházfejlesztés. A vagyongazdálkodási terv után elkészült Józsefváros 2022-2023 évekre vonatkozó lakásgazdálkodási terve is. Most már térképen is követhető a fejlesztések aktuális állapota – itt megtalálható a pontos címekkel, részletekkel, a közbe- szerzések eredményeivel, és a projekt aktuális állapotával.

A Vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. Szintén ez a terv rögzítette a 130 db önkormányzati bérházzal, és az önkormányzati tulajdonú üres telkekkel kapcsolatos közép (2022-2024) és hosszú távú (2025-2029) elképzeléseket. Kijelölte a bontandó, a felújítandó, a funkcióváltásra javasolt, az épületszerkezeti felújítást nem igénylő bérházak körét. (via jozsefvaros.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4817944208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása