A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról X. [260.]

Kis Fuvaros utca 3. és 6.

2022. augusztus 18. - Amijo

Józsefváros módosításokkal elfogadott vagyongazdálkodási terve szerint már bontandónak ítélt önkormányzati bérházak sorát most folytassuk a Kis Fuvaros utca még megmaradt két utolsó – igencsak szánalmas állapotú – földszintes házával. Érdemes megjegyezni, hogy a XIX. század közepén, amikor a környék még a fuvarosoké volt, ilyen és hasonló földszintes házak szegélyezték az utcát. Mostanra már csak ez a kettő maradt meg, de már ezek se sokáig… 

*

Kis Fuvaros utca 3. (Hrsz.: 35088)

Déry Attila a kerület házairól írt monográfiája szerint 1870 körül épült ez a földszintes lakóház. Építőjéről és építtetőjéről semmit nem tudni, annyi biztos csak, hogy 1882-ben Kovács Mátyás volt a tulajdonos, 1884-ben pedig a német származású Goldflusz Pinkász bérkocsis és neje, Engländer Johanna bérelte Lady János kovácsmestertől a házat.

kisfuvaros3.jpg

Mára környezetében 2-3 emeletes házak állnak, az épület beszorult ezek közé. Városképi szempontok miatt bontása azonban kérdéses.

Kis Fuvaros utca 6. (Hrsz.: 35075)

1865 körül épülhetett, építője nem ismert. Annyit tudni, hogy 1867-ben a tulajdonos, Ehrenstein Karolina Sarolta az udvar felé egy új istállóval kívánta bővíteni tulajdonát (akkoriban még 4. szám alatt), Hild Károly tervei szerint, így elképzelhető, hogy ő volt a ház építtetője is. Hogy a baloldali házrészt – a téglakerítés helyén – mikor bontották le, nem tudni.

kisfuvaros6.jpg

kisfuvaros6a.jpg

Átnézve a téglakerítés (és a szögesdrót) felett, látható a fákkal benőtt keskeny, hosszú udvar, ill. jobbra-hátul a ’70-es évekbeli toldás, bővítés. Az ingatlan a Fővárossal osztatlan vegyes tulajdonban van, kerületi tulajdon 73,4 %. Kevés lakják, így felmerült, hogy az ön- kormányzat megvásárolja a fővárosi tulajdonrészt, és kiürítés után egyben értékesíti az ingatlant.  A ház középtávon bontandó, felújítása gazdaságtalan.

Innen folytatjuk nemsokára a Kőris utca három bontandó házával.

LaMa

*

Bérlakás, bérházfejlesztés. A vagyongazdálkodási terv után elkészült Józsefváros 2022-2023 évekre vonatkozó lakásgazdálkodási terve is. Most már térképen is követhető a fejlesztések aktuális állapota – itt megtalálható a pontos címekkel, részletekkel, a közbe- szerzések eredményeivel, és a projekt aktuális állapotával.

A Vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. Szintén ez a terv rögzítette a 130 db önkormányzati bérházzal, és az önkormányzati tulajdonú üres telkekkel kapcsolatos közép (2022-2024) és hosszú távú (2025-2029) elképzeléseket. Kijelölte a bontandó, a felújítandó, a funkcióváltásra javasolt, az épületszerkezeti felújítást nem igénylő bérházak körét. (via jozsefvaros.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7317911083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása