A mi Józsefvárosunk

Sztahanov, Pióker, Fricz [259.]

2022. augusztus 15. - Amijo

 Kilenc nap alatt végzett el egyhavi munkát a CÖF-alapító a Sándor-palotának. (444.hu

Az 1906. január 3-án született Alekszej Grigorjevics Sztahanov orosz bányász 1935. au- gusztus 31-én 102 tonna szenet bányászott ki 5 óra 45 perc alatt; ez az előírt mennyiség 14-szerese volt. Ugyanaz év szeptember 19-én már 227 tonnát termelt egy műszakban. A híradások arról nem számoltak be, hogy ehhez a sajátos teljesítményéhez hányan dolgoztak a keze alá (hozták-vitték, adták kezébe a dolgokat, hogy neki csak a fejtőkalapáccsal és a külön erre előkészített fronttal kelljen foglalkoznia).
sztahanov1.jpg

fricztamas.jpg

Viszont meghirdették a róla elnevezett sztahanovista mozgalmat, aminek lényegét úgy foglalhatnák össze, hogy „Dolgozz többet ugyanannyi pénzért!”. Ez a mozgalom név- adójára persze nem vonatkozott; őt sztárolták-jutalmazták rendesen. A népszerűséget és juttatásokat nem igazán tudta feldolgozni. Jövedelmének egyre nagyobb részét költötte vodkára, amiért hamarosan Sztakanov ('Poharas') néven kezdték emlegetni. Idült alkoho- lizmusát elmegyógyintézetben próbálták kezelni, ott is halt meg.

A sztahanovista mozgalom „magyar arca” Pióker Ignác lett. 1949. december 21-én Schaerer SE 400 típusú gyorsgyalugépén Sztahanovéhoz hasonló rásegítéssel, a szabvá- nyosnál rövidebb mért idő alatt a norma 1470 %-ával országos csúcsot állított fel. Ő is híresség lett; egyebek közt Kossuth-díjas és országgyűlési képviselő. Neves elődjétől eltérően józanul gondolkodó ember maradt: több sikeres újítást dolgozott ki egyedül, illetve társszerzőkkel. Ezekkel és némi rásegítéssel huzamosabb ideig képes volt a norma 290 %-át hozni. 1975-től haláláig az Elnöki Tanács tagja volt.

Fricz Tamás magyar „politológus, filozófus és közgazdász”, a politikatudomány kandi- dátusa nem annyira tudományos munkásságáról vált ismertté (minősített publikációját nem találtam, angol nyelvű cikkei Magyarországon kiadott lapokban jelentek meg), hanem mint a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója és szóvivője. Ez kell ahhoz, hogy valakit régi kedvencünk, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadónak alkalmazzon szemérmetlenül sok pénzért. A Központ honlapján Fricz Tamás kutatási tanácsadó bemutatkozásaként/bemutatásaként a következő, lényegre törő passzus szerepel: „kutatási tanácsadó”.

És mivel a szemérmetlenül soknál is lehet többet találni, ha az ember jó helyen keres, Friczet Áder János köztársasági elnök (hivatala) is alkalmazta tanácsadónak 2021 októ- berétől havi nettó 873 ezer, a bő fél év alatt összesen 5 millió 238 ezer forintért.

A munka teljesítéséről (győztes csapaton ne változtass) mindig ugyanazt írta: „Áder János köztársasági elnök úr tízéves elnöki tevékenységének elemzése keretében az Elnök úrhoz köthető eseményekkel, hazai és külföldi fellépésével kapcsolatos összes dokumentum, sajtó- és médiamegjelenés, interjúk, beszédek, médiavisszhangok stb. feldolgozását végzem el.”

Ezzel zárta utolsó, önfeledt tanácsadással töltött hónapját, 2022 májusát is — május 9-én. Ebben a hónapban tehát annyira hatékony volt, hogy a teljes havi penzumot (kevesebb mint) 9 nap alatt teljesítette. Pióker Ignác a fasorban sincs.

Fügedi Ubul

*

Érdekesség: Sztahanov eredeti neve Andrej volt, de a rekordról a Pravdának küldött táviratba a bánya csak a hős nevének A. kezdőbetűjét írta be. Az újságírók rövid tanakodás után úgy döntöttek (tévesen), hogy ez alighanem Alekszej lesz. Sztahanov levélben kérte Sztálintól nevének helyesbítését, ő azonban azt válaszolta, hogy „A Pravdánál nem tévedhetnek!”. Röviddel ezután kicserélték a személyi iratait és a pártkönyvét, és onnantól minden papírján az Alekszej név szerepelt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8017908905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása