A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról V. [234.]

Dobozi utca 35., 39. és 45.

2022. május 22. - Amijo

Folytassuk három bontandónak tervezett Dobozi utcai önkormányzati bérházzal a sorozatot. Mint már írtuk, itt azt 45 házat vesszük sorra, melyeket a kerület bérház- és bérlakásfejlesztési programjában bontandónak jelöltek, hogy legalább egy-egy fénykép és rövid leírás maradjon a kerület egykori házairól. Hogy ilyen is volt Józsefváros…

*

Dobozi utca 35. (Hrsz.: 35412)

dobozi35.jpg

1852-ben – még romantikus stílusban – Zofahl Lőrinc tervezte és építette ezt a lakóházat. Az építtető Holsteiner József volt. Az egykor szebb napokat is látott ház pincéjében hosz- szú éveken át különféle büfék, kocsmák működtek – legutoljára a Royal söröző. A házat mára már csak kevesen lakják, a Terv szerint hosszabb távon bontandó.

Dobozi utca 39. (Hrsz.: 35410

dobozi39.jpg

1917-ben Liedenberger Lajos megrendelésére a Lindwurm testvérek építették ezt a magasföldszintes lakóházat. Eredetileg egy család számára épült, majd az idők folyamán többször is átépítették. A telek nagyobb részén omlásveszélyes ipari épület található. A bontás után tervezik a telek megnyitását a Lujza utca 32. szám alatti foghíjtelek felé.

Dobozi utca 45. (Hrsz.: 35407)

 

dobozi45-1.jpg

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint 1890 körül épült ez az egyemeletes lakóház. Déry nem írja, ki építtette és kivel, de annyi bizonyos, hogy 1893-ban Szkopál Lipótné Autuschek Jozefa volt az ingatlan tulajdonosa. Föld- szintjén az 1920-as években hentesbolt, az emeletén pedig zsidó imaterem működött. A valaha szép homlokzattal rendelkező épület évtizedek óta aládúcolt, állapota már nagyon rossz, nem csoda, hogy bontásra jelölték.

dobozi45-2.jpg

Ezek a házak is – talán a 39. szám alatti épület kivételével – nagyon régóta megértek már a bontásra, tessék csak egy pillantást vetni a fenti, Dobozi u. 45. szám udvari fotójára…

Innen folytatjuk majd. További szép estét.

LaMa

*

Az önkormányzat jelenleg 130 önkormányzati tulajdonú bérházzal rendelkezik, plusz van egy olyan bérház, mely a fővárosi önkormányzattal közös tulajdon. Ezekből jelöltek 45 házat bontandónak, de vannak olyan épületek is, amelyek sorsa egyelőre kérdéses, a bontandó házak száma és köre még változhat. Középtávon bontandó (2022- 2024), hosszabb távon bontandó (2025-2029).

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr217837763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása