A mi Józsefvárosunk

Piaci légy! [231.]

Fejezetek a szocializmus politikai gazdaságtanából.

2022. május 11. - Amijo

A hatósági áras termékek közül számunkra legfontosabb a tej: elfogy napi 2-3 liter. Orvosaim parancsára a 1,5 % zsírtartalmú változatot ittam, kormányunk azonban a 2,8 %-os hungarikumét fagyasztotta be a maga hebrencs módján. Ennek eredményeként most a hatósági áras 2,8-as olcsóbb, mint a 1,5 %-os tej. A "piaci" 2,8-as persze drágább, de most nem erről van szó, hanem hogy áttértünk a "hatósági" tejre.

piaci_legy1.jpg

Az árstopra az egyes boltok különféleképpen reagáltak. A sarki TESCO-ban októberben 180–200 Ft volt egy liter 1,5-es. Most kiírják, hogy van egyféle 1,5-es tej 200 (199) Ft-ért, de nincsen. Hajnalban, délben, este: a polc üres. Van másféle, 260-ért. A 2,8-as tejjel hasonló a helyzet: a kapható változatok ára 350-től megy a csillagos égig.

A SPAR-ban szinte mindig van "hatósági" 2,8-as, 209 Ft-ért. Mellette az azonos típusú 1,5-es kerül 215-be. Kb. hetente elzakatolok oda az utánpótlás beszerzése végett. 12 db van egy kartonban, azt besuvasztom ilyenkor a bev. kocsiba, egy 13.-at meg odaadok a pénztárosnak, és ettől minden gyorsabban megy. Pardon, ment. Ma ugyanis a derék alkalmazott közölte, hogy csak 12-t adhat ki, a plusz dobozt majd ő visszaviszi a helyére.

Azóta a hiányról és Kornai zsenialitásáról elmélkedem.

Hatósági ár — megvolt.
Kvótarendszer — mostantól.
Eleink következő lépése a jegyrendszer lett.

*

Pártállami viccek.

Nagy sor kanyarog a húsbolt előtt; várják az aznapi szállítmányt. Órák óta zsörtölődnek, beszélgetnek — ki-ki vérmérséklete szerint. Kidugja a fejét az ajtón a hentes:
— Emberek! Ideszóltak a központból, hogy ma nem tudnak teljes adag hűst adni; nem jut mindenkinek. A zsidók menjenek haza!
Kiáll néhány szomorú ember, és hazaballag. Úgy egy óra múlva mesmeg kiszól a hentes:
— Annyi hús se lesz, mint amennyit egy órája ígértek. A nyugdíjasok menjenek haza!
Hazacsoszognak a nyugdíjasok; a megfogyatkozott sor toporog. De most se a húsos kocsi jön, hanem megint a hentes:
— Nagyon kevés lesz hús, a férfiak és a gyerekek is menjenek haza! Csak a nők maradjanak!
Szegény nők várnak aggodalmasan. Az aggodalom jogos, mert utoljára is a hentes jön:
— Gyévuski! Ideszóltak a központból, hogy ma egyáltalán nem kapunk húst. Mindenki menjen haza!
Kitör a felháborodás:
— Már megint a zsidók jártak jól!

*

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9417829289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása