A mi Józsefvárosunk

Jó hír, csak… [216.]

Jött a központosított ellátás.

2022. március 21. - Amijo

Humanitárius tranzitpont nyílt a BOK csarnokban,
kiürítették a pályaudvarokat. (Magyar Narancs

Tranzitvárót alakított ki a katasztrófavédelem budapesti kirendeltsége a zuglói BOK (volt SYMA) csarnokban az ukrajnai menekültek számára. Hétfőtől az érkező menekültek és menedékkérők ellátása már csak ott zajlik, a pályaudvarokon mostantól csak információs pontok működnek. A menekülteket pedig buszokkal szállítják át a két pályaudvarról, ill. Kőbánya felső vasútállomásról a csarnokba. A piszkos és forgalmas várótermek után végre egy európai megoldás.

menekult_ukran1.jpg

Eddig a jó hír. Csakhogy:

Több mint három hét után sikerült a kormánynak reagálnia arra, hogy százezrek mene- külnek el hazájukból Putyin háborúja miatt. Eddig ellátásukról, segítésükről gyakorlatilag csak a kormányunk által "migránssimogatónak" bélyegzett civil szervezetek és önkénte- sek gondoskodtak a fővárosi pályaudvarokon, és pár nap alatt építettek fel egy komplett rendszert az emberek fogadására. A kormány mostanáig a füle botját sem mozdította, kormányzati szinten senki nem foglalkozott a bajba jutottakkal. Most az o.gy. kampány utolsó pár napjára aztán felébredtek, és megmozdultak végre.

A NER majd 4 hét után rájött, hogy politikai hátrányokat szenved azzal, ha hagyja a civileket segíteni. Meg hát állami tettek nélkül nehéz lesz tarhálni Brüsszelben. Jöhet hát a központosított hivatalos ellátás. Olyan is lesz. (via Lovas Zoltán)

Most tehát jöhet a hivatalos ellátás. A háborús menekültek szállítását és ellátását központosítják, megnyitnak egy csarnokot, hogy az elkövetkező napokban verhessék a mellüket, ők mennyire segítettek. Csak remélni lehet, hogy valóban segíteni (is) fognak…

UPDATE: Reménykedtem, hogy Rózsa Mihálynak és Lovas Zoltánnak nem lesz igaza, de... Dr. Hetényi Zsuzsa fb-posztja az első napon tapasztaltakról: "(…) Szóval erővel feltereljük őket a buszra, bemaszlagoljuk őket, hogy ahová mennek, ott minden lesz, odatoljuk a tömeget a zárt stadionba, ahol kapnak két kekszet, és tolmács hiányában a fürgébbek világnyelveken vehetnek vonatjegyet, hogy minél előbb távozzanak innen – ha kiengedik."  (Tessék elolvasni a teljes bejegyzést! A hivatal megérkezett.)

*

A hatalom, ami eddig csak nézelődött, látta, hogy ez népszerű, hogy ez sokakat mozgat, ezért aztán úgy döntött neki is kampányként lépni kell ebben. Persze nem úgy, ahogy normális lett volna, hogy leül a civilszervezetekkel és egyeztet, hogy miben lehetne jobban koordinálni a dolgokat, hogyan lehet erősíteni a munkájukat. Jött és hatalmi szóval elzavarta a civileket, akiknek köszönhető volt a működő segítség. Kitiltotta őket az állomásokról, felszámoltatja a segítő sátrakat és azt mondja, hogy innentől húzzatok a francba, majd mi megoldjuk. Egyszerűen döbbenetesen felháborító megint, ahogy ezt az ügyet is kezelik ezek a gumicsizmás TSZ elnökök. (via Rózsa Mihály)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7817786302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása