A mi Józsefvárosunk

Patyomkin elégedett lehet [206.]

Továbbépítés helyett, teljes bontás.

2022. február 14. - Amijo

Három az egyben? Elkészült a volt Savoy nagyszálló épületének jelentős átalakítása. (Építészfórum

Egy felújított eredeti homlokzat, egy teljesen új és magas belső tömb, és egy visszaépített replika homlokzat: három műfaj egy projekten belül. Az együttes Bacsó Béla utcai oldalát teljesen lebontották, historizáló homlokzatát visszaépítették, mögötte pedig egy kortárs épület magasodik mostantól. Az épületben szálloda fog működni – írja az Építészfórum.

jozsef16-1.jpg

Még 2019 tavaszán írtuk, hogy elkezdődött az építkezés – vagyis a teljes bontás – a József körút 16. sz. alatti ingatlanon, pedig 2018-ban az épület fennmaradására és továbbépíté- sére adtak ki engedélyt, nem pedig a teljes bontásra. Ennek ellenére az egész épületet pillanatok alatt kikapták a homlokzat mögül.

jozsef16-2.jpg

(Fotók: Építészfórum)

Mostanra az építkezés befejeződött, a József körúti homlokzatot helyreállították, a Bacsó Béla utcában felhúzták a régi homlokzat utánzatát – mögötte (mögöttük) egy hatalmas beépítéssel és egy vadonatúj épülettel. A régi ház meg hipp-hopp, nyomtalanul eltűnt, csak a körúti homlokzat maradt meg a látszat kedvéér…

Patyomkin* visszatért, és elégedetten, büszkeségtől dagadó kebellel tekintene mai, legnagyobb élő tanítványaira.

Elbontják a régit, a látszat kedvéért megtartják a homlokzatot – vagy annak másolatát – és a faszád mögött mehet a lényeg. (Maroz)

*A Patyomkin-falvak olyan állítólagos "ál-falvak” voltak, melyeket Grigorij A. Patyomkin herceg/miniszter állíttatott fel II. Katalin cárnő látogatása előtt a Dnyeper folyó partján, hogy megtévessze a cárnőt. Úgy tartják, Patyomkin, aki a Krím-félszigetre vezette a hadjáratot, falusi házak homlokzatait állíttatta fel a cárnő útvonala mentén, hogy lenyűgözze az uralkodót az újonnan meghódított terület gazdagságával.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr917520862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása