A mi Józsefvárosunk

A kamatszámítás forradalma [168.]

Az archívumnak...

2021. október 27. - Amijo

Kormányunk az eladási ár duplájáért vásárolná vissza a ferihegyi repülőteret — természetesen hitelből, elvégre a költségvetés egyensúlya tankönyvi fogalommá zsugorodott a messzeségben.

ferihegy1.jpg

Számításaik szerint ez a beruházás 15 év alatt megtérülhet. A jelenlegi tulajok ezt valszeg máshogy számolják, különben nem adnák el. Közgazdászok szerint ez a legoptimistább üzletmenetet feltételezve 1 %-os kamatszinten jöhet össze. Ha jól emlékszem, a leg- utóbbi hitelünket 4 %-os kamattal vettük fel (az EU 0 kamatú hitele nem kellett, mert "nem akarjuk eladósítani az országot"). Ekkora kamattal és továbbra is a legoptimistább forgatókönyvvel számolva kb. 50 év alatt térül meg, de ennél SOKKAL valószínűbb, hogy soha.

Ebből a fontolgatásból persze kimaradt a papírforma: az, hogy a vezetőnek kinevezni kívánt ejtőernyősök ártanak az üzletmenetnek.

Simán meg tudnék érteni egy ilyen akciót, ha Európa a MÁV, a MAHART és az egységes állami tulajdonú Volánbusz üzleti sikereitől lenne hangos. De nem.

Fügedi Ubul

*

Miközben a reptérre költött bődületes összegből, csak a vételárból pl. három évig lehet- ne finanszírozni dupla tanári béreket, ami benne maradna a gazdaságban és növelné a fogyasztást, szemben a kiutalt vételárral, ami eltűnik a gazdaságból, Németországba, Kanadába és Szingapúrba megy. Hja, a bérekből nem lehet lopni. Ott repül az állami béretek és fizetésetek és nyugdíjatok, bele a túlárazott betonba. (via Vakmajom)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7116737562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása