A mi Józsefvárosunk

Árnyalatnyi különbség [134.]

Fakivágni nem kell félnetek.

2021. július 16. - Amijo

Egy tegnapi poszt a Magdolna és Orczy negyed - Én is itt lakom! csoportból…

danko1014-1.jpg

A két kép között egy kisebb erdőnyi különbséget vélek fölfedezni, mert az elmúlt két hétben sikerült kivágniuk, hogy 237 lakásos társasház* legyen helyette, mivel a környéknek gondolom, növények helyett társasházakra van szüksége.

danko1014-2.jpg

Ami még külön csodálatos ebben, hogy jelenleg a földmunkák zajlanak, reggel hetes kezdéssel, mindenféle zaj- és porvédelem nélkül.

Lehet tudni, hogy ki és miért engedélyezte ezt a projektet és miért nem szerepel róla semmiféle információ sehol? Azt szintén lehet tudni, hogy esetleg kihez lehet fordulni, hogy legyen megfelelő zajvédelem és esetleg ne reggel hétkor kezdjenek el fölkelteni mindenkit a környéken? (Megj.: A Dankó u. 10-14-ről van szó, kb. a MET-tel szemben.)

*A Városüzemeltetési Bizottság 2020. szeptember 23-ai ülésére beadott előterjesztés szerint Dankó utca 10-14 szám alatti ingatlanon 237 lakásos lakóépület építését tervezik (építtető: Glória Ingatlanfejlesztési és Befektetési Kft.).

Ma Erőss Gábor ezt írta a poszthoz:

Kedves Mind! Eddig annyi derült ki, hogy az építtetőnek volt engedélye a fakivágásra (övé a telek!)... DE nem mostanra, hanem szeptemberre. Az engedély megsértéséért nyilván számíthat bírságra az Önkormányzat részéről, de ez nem hozza vissza a fákat – és ha szeptemberben vágta volna ki, akkor sem lenne sokkal jobb a helyzet. Az önkormányzat megemelte a fapótlási díjat, de valami abszurd törvény tiltja, hogy az "bírság" jellegű legyen; merthogy valami 19. századi szemlélet jegyében a fakivágás teljesen "természetes" fejlesztési tevékenységnek számít. Ha kivágnak egy fát, pótolni kell, máshol, de ennyi. Ez a jelenlegi törvényi szabályozás szomorú logikája. Én legalábbis így értelmezem.

danko1014-3.jpg

Valamikor 2008 körül innen három nagyon rossz állapotú – egy földszintes és két egyemeletes – 1880 körül épült lakóházat bontottak le. 2014-ben a Dankó utca felöl így nézett ki a terület…

P.s.: Jó sok jogosnak tűnő kérdés van a posztban. Jó lenne mindegyikre választ kapni.

LaMa

*

Ezt azért még kiteszem ide, főleg az utolsó bekezdés miatt: Az ingatlan fekvése szerinti önkormányzatok a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekez- désében biztosított jogkörben eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján rendeletalkotási joggal rendelkeznek az adott településen a környezetvédelmi feladatok megoldására, így önkormányzati rendelet kibocsátására. A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) kormányrendelet pedig kifejezetten a közterületen lévő fás szárú növényekre (fák, bokrok)  állapít meg szabályokat.

Az önkormányzati rendeleti szabályozás vonatkozik minden ingatlanra, amely a telepü- lésen található, legyen annak tulajdonosa magánszemély, jogi személy vagy éppen maga az önkormányzat, függetlenül attól, hogy az építési telek, beépítetlen terület vagy éppen egy közpark.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr616629854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asmodel 2023.05.08. 16:44:10

Üdv, azt lehet tudni, hogy az ottani zajongás meddig tartott? Ugyanígy a Dankó utcában, kicsit lejjebb a régi pékség helyén ugyanez történik éppen, nekem ma leesett a monitor a helyéről, rá a lábamra, kis híján a macskára. Éjszakás vagyok, nappal nem tudok aludni, mert ha éppen nem az egész ház remeg, akkor a falak vibrálnak, ami olyan érzés, mintha egy hangszóró belsejében lennék! Pikó jól tönkre teszi a kerületet!

Amijo 2023.05.08. 16:53:22

Olyan másfél, két hónapig... :(
süti beállítások módosítása