A mi Józsefvárosunk

Nagy botrány volt [120.]

Édentől keletre.

2021. június 03. - Amijo

A Gyurcsány-féle "ezer apró trükk" kormányának egyik legendás botránya volt az M6 ún. alternatív nyomvonalának ellehetetlenítése. Az Uvaterv a "hivatalos" változattól eltérően nem alagutakkal és hidakkal, hanem bevágásokkal és feltöltésekkel vezette volna át az utat a gerinceken, illetve völgyeken, és ettől — tessenek jól figyelni, nagy szám jön! — teljes hatmilliárd (a tervezők szerint 30 milliárd) forinttal olcsóbb lett volna a pálya.

autopalya_m6.jpg

A tervezetet azon az alapon kaszálták el, hogy egy szakaszon a pálya emelkedése 4,5 % lett volna, márpedig az elbírálás idején hatályos jog csak 4 %-ot engedett. Igaz ugyan, hogy addigra a parlament már elfogadta ennek 5 %-ra emelését, de ez csak 2008. jan. 1-én lépett hatályba. Igaz az is, hogy nemcsak az átadás lett volna jóval később, de eleve az építkezést is csak a köv. évben kezdték volna, ám ezek a dolgok a bírálókat nem hatották meg.

Talán csak a körösfői völgyhídé volt ennél nagyobb botrány; a kormányzati negyed előkészítésébe még összesen is kevesebb, mint egymilliárdot öltek. Mondom, ezek apró trükkök voltak.

Az eddigieken túl most éppen az Innovációs Minisztérium adott több mint 6 milliárd forintot a vadászati "világkiállításnak" nevezett pénztemető és felvezető eseményeinek szervezésére. A Petőfi-emlékévre 9 milliárdunk megy el. Az 1956-os emlékév (kormány- biztos: Schmidt Mária) 13,5 mrd. forintunkba fájt.

Igen, ezek már a közepes trükkök, a minőségi ugrás jelei.

De ha rá akarunk bukkanni ezekre a mínuszos hírekre, igencsak keresgélnünk kell őket. Időközben ugyanis átléptünk a nagy trükkök korába.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6116581390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása