A mi Józsefvárosunk

Elismerés Iványi egyesületének [87.]

2021. február 17. - Amijo

„Nem kell félni, mert a Jóisten emeletekkel magasabban lakozik, és nevet ezeken, akik lába zsámolya alatt istenkednek.” (Iványi Gábor 2017.) 

Az Oltalom Karitatív Egyesület*, valamint Baritz Laura Domonkos-rendi szerzetesnővér kapta idén az Európai Parlament (EP) Európai Polgár díját Magyarországon. Az Oltalom egyesület itt nálunk, a Dankó utcában működik, Iványi Gábor vezetésével, csakúgy, mint a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), ahol ősszel ki akarták kapcsolni a gázt. Ugyanekkor iskoláinak kiegészítő támogatását is megvonta a kormány. (A MET az ország hátrányos helyzetű térségeiben és Budapesten több óvodát, valamint általános és középiskolát tart fenn.)

ivanyi2021.jpg

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség sok év után a hónap elején váratlanul visszakapta technikai számát. így ismét felajánlhatjuk neki a személyi jövedelemadó egy százalékát.

A MET és a kormány évtizedes harcban állnak azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi tör- vény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Iványiék ezért az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben ítéltek meg nekik egymilliárd forintos kártérítést. Akkor ugyan az állam visszamenőleg fizetett, de 2017 és 2020 között változatlanul nem kapták meg a pénzüket. Ráadásul egyházi státuszuk ügye sem rendeződött, mivel az állam „egyházi tevékenységet végző szervezetnek” minősíti őket.

Minderről Iványi 2019-ben a Hírklikk karácsonyi interjújában, majd 2020 januárjában a 168 órának beszélt. És arról is, hogy újra az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert nem hajlandóak beletörődni abba, hogy a kormány megfosztotta őket az egyházi státuszuktól és mindentől, ami ezzel jár(na). Szeretnék elérni, hogy az ítélet értelmében visszakapják elismert egyházukat – és végre hagyják őket békén dolgozni.

*Az 1989-ben létrejött Oltalom Karitatív Egyesület célja a rászoruló, társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint érdekükben a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4516431026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása