A mi Józsefvárosunk

Vízoldható [80.]

Nem csak Zugló... I.

2021. január 25. - Amijo

Nemrég azt olvastam, hogy a diafilmeket sokfelé szeretik, de Magyarország az egyetlen olyan hely, ahol még gyártják is őket. Ez ugyan nem film, de a megfelelő sorrendbe állított képekből kibontakozó történet jellemző honi valóságunkra (tehát a hepiend nem egyértelmű).

vizoldhato1.jpg

  1. Ha a körvasút mellett az autópálya felé indulunk a kutyával, a töltés tövében egy tábla fonákjára lehetünk figyelmesek (bár — hogy stílszerű legyek — ez a kutyát se érdekli).
  2. Ha a színe felől nézzük, sajátosan fogalmazott feliratot olvashatunk. Láthatjuk azt is, hogy szorgos népünk tőle szokatlan fegyelemmel fogadja meg a felszólítást, és mint hazájának híve, csak hordja a hulladékot rendületlenül.

vizoldhato2.jpg

Formalista szemlélődők persze eltűnődnek, miért is van az egyébként helytakarékos, a betűnagyság ügyes változtatásával helyre kis sorokba tördelt szöveg alatt egy sornyi teljesen üres felület. Nem nehéz a válasz: azért, mert amikor festették, ott volt még egy fontos szó. Annyira fontos, hogy rövidségének dacára külön sorba törték. Az a szó, hogy

TILOS!!!

Ez oly lényegi része volt az üzenetnek, hogy pirossal festették fel. Csak hát a piros festéket lemosta az eső, és ettől a szöveg értelme az ellenkezőjére fordult.

vizoldhato3.jpg

  1. A szemétben gázolva pedig eltűnődhetünk azon, mitől is ez a közömbös felelőtlenség. Sokat gondolkodni persze nem kell: mi, akik az önmagát szocialistának nevező rendszerben nőttünk fel, pontosan tudjuk, hogy a hivatalnak nem valamiféle célokat kell elérnie, hanem mérőszámoknak titulált paramétereket kell teljesítenie.

Ha tehát arról van szó, hogy a kerületnek fel kell lépnie a szemetelés (a szemetelők) ellen, annak hatékonyságát nem azzal mérik, hogy mennyi volt a szemét két éve, egy éve, most stb., hanem azzal, hogy mennyi pénzt költöttek el erre a fellépésre. Márpedig tábla kirakására sokkal többet lehet költeni, mint bírságoló közterületes alkalmazására — ráadásul esélyes, hogy a megbírságoltak a bírságolást elrendelő politikai erők ellen fordulnak.

Viszont egy táblához először is költségvetési tervet kell készíteni. Utána még:

  • meg kell azt tervez(tet)ni
  • véleményeztetni kell;
  • jóvá kell hagyatni;
  • le kell gyártatni;
  • föl kell festetni (két színnel);
  • a fejlettebb változatokban környezeti hatástanulmányt kell készít(tet)ni arról, hol helyezhető el megfelelően, különös figyelemmel a kerület építési szabályzatára és a városképi szempontokra;
  • föl kell állíttatni;
  • a költségelszámolást egybe kell vetni a tervvel és részletesen indokolni kell az eltéréseket;
  • időről időre ellenőrizni kell, hogy megvan-e még a tábla, és ha ellopják, akkor az erre elkülönített tartalékkeretből pótolni kell;
  • eközben a teljes műveletsort mindvégig folyamatosan monitorozni kell (havonta, ill. az egyes fázisok végén jegyzőkönyvvel;
  • gondoskodni kell az iratoxaxerű tárolásáról.

Amint láthatjuk, ez a rendszer nem készül fel arra az esetre, amelyben maga a tábla teljesen ép marad, csak egy szót lemos a víz. Újrafestésre nincs keret. Ott volt a tervben, hogy "kültéri" festékkel??? Na ugye, hogy nem volt ott! Köszönöm, viszontlátásra!

vizoldhato4.jpg

  1. Persze ha a szöveg csonkulását káreseménynek fogjuk fel, akkor ez okot adhat a tábla cseréjére, amire sokkal több pénzt költhetünk, mint a felállítására. Ilyenkor ugyanis a fenti műveletsoron túl a "csonkult" táblát külön le is kell szerelni — fejlettebb változatban vizsgálatot kell elrendelni a csonkulás szerteágazó okainak tisztázására és hatástanulmányt a jövőbeni hasonló esetek megelőzésére.

Ez a perspektíva annyira csábító, hogy az utóbbi időben már a fekete feliratokat is efféle jól leoldódó festékkel fújják fel.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9816404168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása