A mi Józsefvárosunk

A soha nem vetemedők [22.]

2020. július 25. - Amijo

"Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke szerint az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben.” Amikor engem így megnyugtatnak, azonnal nagyon ideges leszek.

Réges-rég (egy messzi-messzi galaxisban), volt az Origó, a Korridor és az Internettó. Ez utóbbi aztán olyan 1999 körül Index lett. Index, az ország legnagyobb független lapja, amit épp most végeznek ki az ilyesmire soha nem vetemedők. Teszik ezt épp akkor, amikor Orbán arról tárgyalt Brüsszelben, hogy mi mekkora nagy jogállam vagyunk.

orban_sohasem.jpg

A főszerkesztőt kirúgta az új tulajdonos – amire most távozik az Index szerkesztőségének teljes vezetése, valamint nyolcvannál is több munkatárs. Tessék már világosan látni, hogy ez most pontosan ugyanaz a mocskos, sunyi történet, mint ami anno a Magyar Nemzet- nél, a Népszabadságnál, az Origónál, a Figyelőnél, stb… lezajlott az elmúlt tíz évben. A módszer semmit nem változott; a nyomtatott sajtó után jöhet az internetes sajtó.

Ezt még tessék elolvasni Rényi Pál Dánieltől, a hónap elején írta a 444-en:

A Fideszben a tavalyi önkormányzati választási bukta egyik okaként a Borkai-ügyet nevezték meg. Ebből azonban nem azt a következtetést vonták le, hogy vezető politikus ne kokainozzon és ne kurvázzon horvátországi jachtokon, hanem hogy a kormánytól független sajtó nagyon erősen képes felhangosítani az ilyen botrányokat, ezért esetükben szorosabb kontrollra van szükség.

Az alapvető politikai cél – ezt a kormánypártban mozgó illetve a kormánypárti médiában jártas források is állítják – úgy fogalmazódott meg, hogy a következő választások előtt minél több országos elérésű csatorna és honlap hírszerkesztését kell ellenőrzés alá vonni.

(A teljes írás itt olvasható

Nos, itt tartunk ma. Már csak az a kérdés, hogy mi lesz holnap. Tessék mondani: lesz holnap?

P.s.: És persze komoly esélye van annak is, hogy az Index-szel együtt a blog.hu-t is kinyírják a soha nem vetemedők. Igen ezt a felületet, amelyen most épp olvasni tetszetek ezt a posztot. Gondolom – ha esetleg meglépik – majd ezt is piaci és gazdasági okokkal fogják indokolni. Ahogy szokták.

***

Tóta W. Árpád: Az uraságnak nem tetszik a tükör, ha nem görbe. Én akkor jöttem el, amikor az első roham éreztette a hatását. Abból még vissza lehetett jönni, de a tulajdon- viszonyok és az autonómia foka azóta is folyamatosan kérdéses volt. A szerkesztőség feletti szféra egyszerre volt puskaporos hordó és Schrödinger macskásdoboza.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6316077702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása