A mi Józsefvárosunk

Szemek forgatása, fogak csikorgatása [15.]

2020. július 04. - Amijo

Szép estét! És még mindig a kerületi közétkeztetésről. Előző posztunk óta kiderült, hogy a rendkívüli sürgősséggel leszerződtetett cég – a Közbeszerzési Döntőbizottság által szintén megbüntetett – Eurest Étteremüzemeltető Kft. bedobta a törölközőt. Így aztán közétkeztetési szolgáltató nélkül maradt kerület.

piko5_2.jpg

Jelenleg a kerületiek közétkeztetését Józsefvárosi Egyesített Bölcsődékkel közösen próbálja megoldani az önkormányzat; egy kerületi bölcsőde főzőkonyhájából igyekeznek ellátni az érintett 600-650 óvodást, iskolást és idős embert. Pikó minderről ezt írta még a Facebook-oldalán:

Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, de a célunk a kerület megszabadítása a korrupciótól. A választási programunkban azt ígértük, hogy a józsefvárosiak nyernek azon, hogy ha megszabadítjuk őket a lakókat megkárosító rendszerektől. Minket ettől eltántorítani nem lehet.

Az utóbbi napokban számos téves, illetve tudatosan félrevezető információ jelent meg a józsefvárosi közétkeztetéssel, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottság önkormányzatra vonatkozó döntésével kapcsolatban. Ezzel szemben a tények:

1. A kerületiek közétkeztetése biztosított. Vannak kapacitásaink arra, hogy átmenetileg házon belül lássuk el a feladatot.

2. Az eredeti terveinknek megfelelően új közbeszerzési eljáráson, átlátható módon választjuk ki az új közétkeztetőt. A közbeszerzés kiírásáról a mai napon döntés született. Ez tisztességes, olcsó, minőségi közétkeztetést hoz a kerületieknek.

3. Az önkormányzat korábbi fideszes vezetése által kötött, jelentősen túlárazott közétkeztetési szerződés felmondása még az 50 millió forintos büntetést beleszámítva is 120 millió forint megtakarítást jelent az önkormányzatnak. Mivel azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság döntésével kapcsolatban jogorvoslattal fogunk élni, bízunk abban, hogy az 50 millió forintos büntetést is sikerül visszaperelnünk.

4. A Közbeszerzési Döntőbizottság döntése valójában nem támasztja alá a Fidesz alapvető állításait az ügyben, és nem cáfolja a jelenlegi önkormányzati vezetés főbb állításait. A Közbeszerzési Döntőbizottság nem vette figyelembe a 2019-ben kötött szerződés közbeszerzési törvénybe ütköző voltát, sem azt, hogy az önkormányzat a jogsértő állapotot nem kívánta tovább fenntartani. Figyelmen kívül hagyja a döntés az Európai Bizottság tájékoztató közleményét a pandémiás időszakra, (ahogyan magát a járványügyi helyzetet is) amely kifejezetten kéri a miénkhez hasonló eljárásokat a működőképesség fenntartása érdekében. A KD tehát sok lényeges szempontot egyszerűn figyelmen kívül hagyott, de még így sem tudta a Fidesz azon alapvető állítását alátámasztani, hogy az önkormányzat közbeszerzés nélkül döntött. Valójában elismerték, hogy közbeszerzési eljárás zajlott, annak csupán a módját vitatták.

5. A Közbeszerzési Döntőbizottság érvelése részben azon alapul, hogy hiába volt a politikai váltás, a jelenlegi önkormányzat jogfolytonos az előzővel, így nem mondhatjuk egy szerződésre, hogy érvénytelen, ha egyszer mi írtuk alá, még akkor sem, ha az jogilag indokolt. Ezt az érvelést nem fogadjuk el, mert ez egy politikai hatalomváltás után is megakadályozná a magánpénzzé alakított közpénzek közösség javára történő visszaszerzését. Valójában ugyanis ez az oka annak a kétségbeesett kapálózásnak, amit a Fidesz és az általa korábban monopolhelyzetbe hozott közétkeztető cég produkál az új önkormányzati vezetés intézkedéseivel szemben.

6. Értjük, hogy közétkeztetési piac politikai vámszedői nagyon dühösek, de a józsefvárosi önkormányzatot ez nem tántorítja el attól, hogy törvényes, jobb és olcsóbb szolgáltatást kapjanak a kerületiek.

Nos, itt tart jelenleg a kerületi közétkeztetés körül kavart vagdalkozás. Mindenesetre egy már most biztos: minden szempontból kezd kicsit drága lenni a kerületnek a józsefváro- siakért egyfolytában élőhaló Fidesz-frakció szemeinek forgatása, fogainak csikorgatása.

LaMa

P.s.: A régi szolgáltató a kormányhivatalhoz fordult, mert szerinte Pikó a veszélyhelyzetben jogszerűen nem érvényteleníthette szerződésüket. Ha a kormányhivatal megállapítja, hogy a polgármester hatáskör hiányában döntött, akkor a döntést hatályon kívül helyezi. Közben a kerületet 50 milliós bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Hivatal a megüresedett közétkeztetésre kiírt közbeszerzés miatt. A vizsgálat folyik. (Megj.: a kormányhivatalt most az a Sára Botond vezeti, aki a Klassz Menza Kft. határozatlan idejű szerződését még polgármesterként aláírta. Gondolom, elfogulatlanul fogja saját korábbi szerződését vizsgálni az expolgármester…)

***

Kitartanak az igazuk mellett. Közleménye szerint az önkormányzat jogszerűnek tartja a szolgáltató kiválasztására lefolytatott eljárást, és jogorvoslatot keres a döntőbizottság határozata ellen. A helyhatóság szerint az átmeneti kerületi közétkeztetési szerződésre azért volt szükség, mert bebizonyosodott, hogy a korábbi érvénytelen. "Az eddiginél olcsóbb, jobb... és törvényes szolgáltatást kívánunk biztosítani." (via Napi.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr815982114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása