A mi Józsefvárosunk

A Heinrich Udvarról 4. [11.]

2020. június 22. - Amijo

És akkor most negyedszer is Heinrich Udvarban tervezett gigaberuházásról; a körzet képviselője, Sátly Balázs és a környék lakói mondják el a véleményüket. Az erről készült videó a képre kattintva (is) megnézhető. Tanulságos.

heinrich_video1.jpg

Az UNESCO Világörökség Bizottsága megkereste a magyar kormányt és magyarázatot vár az ügyben. Az épületben lakók és civilek petíciót indítottak, mert szerintük az örökségvédelmi szempontokat és a helyi lakók érdekeit figyelmen kívül hagyták, amikor a beruházást engedélyezték.

Minderről két hete ezt írta az Index: A látványtervek alapján nem véletlenül vették le a műemléki védettséget a Henirich Udvar belső részéről, ami brutális sűrűségű beépítést kap. Az Átlátszó szerkesztőségéhez azóta eljutott a védett épületre vonatkozó bontási engedély, amit a kerület korábbi polgármestere, azóta kormánymegbízott Sára Botond nevében adtak ki. A kormány június 4-én a műemlékvédelmi szabályok további lazításáról nyújtott be törvényjavaslatot.

Szakmai vélemények szerint a törvénymódosítás célja megkönnyíteni, hogy az eddig védett épületek a nagyobb profit érdekében ráépítések, kiegészítések hozzáadásával a beruházók által könnyebben átalakíthatóak legyenek.

LaMa

***

Az épületegyüttes mindhárom elemét az 53/2011. (VIII. 25.) NEFMI rendelet nyilvánította védetté, ami kiterjedt az udvari földszintes szárnyakra is. Tavaly decemberben az épület védettségét váratlanul megszüntették – majd jött a kormányrendelet. Ezzel lehetővé teszik, hogy a beruházások eltérjenek a  hatályos településrendezési előírásoktól vagy az OTÉK (országos településrendezési és építési követelmények) szabályaitól. A Heinrich Udvar rehabilitációját a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. végzi el, úgy hogy az ingatlanon lévő épületet elbontja, helyére pedig egy többfunkciós (lakó, szállodai, irodai, vendéglátói, kereskedelmi) épületegyüttest húz fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4615907404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása