A mi Józsefvárosunk

Itt semmi nem számít [7.]

2020. június 10. - Amijo

És akár törik, vagy szakad, ők akkor is átverik azt, amit kitaláltak. A Természettudományi Múzeum — nem mellékesen Magyarország legnagyobb közgyűjteménye — Budapestről Debrecenbe történő költözéséről még január végén beszélt Palkovics László, ő akkor azt mondta, az az év végéig levezényelhető. (A múzeum költöztetéséről titkos, úgynevezett 2-es típusú – vagyis 2000-es sorszámú – határozatot hozott akkor a kormány.)

termeszettudomanyi2_1.jpg

A költözés ellen a múzeumi szakma és Budapest vezetése is tiltakozott, és vagy ennek, vagy valami másnak a hatására egy kis ideig úgy nézett ki, hogy változás történhetett a kormány terveiben. Ugyanis Fürjes Balázs, a főváros és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitteren jelentette be, hogy csak akkor költözik az intézmény, ha már megvan a végleges helye:

A Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett. Nem költözik átmeneti helyre, szabadon látogatható. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik. 

A végleges hely nincs, Fürjes szava meg lópikulát sem ér (se a Twitteren, se élőben), az ötletgazdák és gyakorló elmebetegek, élen Palkoviccsal nem tettek le a múzeum Pestről való kipaterolásáról. Palkovics — újra elővéve régi agymenését — az RTL Klub Híradójá- nak azt mondta:

Az hogy Magyarországon minden Budapesten legyen, sehol nincs megírva. Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, és azt gondolom, hogy egy természettudományi múzeum kedvéért többen le fognak ide jönni.

Tehát a kormány döntött, minden más lényegtelen, a Természettudományi Múzeum megy az ország egyik „legfőbb városába”. Csak épp azt nem tudni továbbra sem, hogy pontosan hol lesz Debrecenben a múzeum új épülete, vagy egyáltalán, hogy mi vár a jövőben a gyűjteményre. Úgy látszik, itt már tényleg semmi nem számít.

Példaként meg lebegjen a szemünk előtt a Közlekedési Múzeum lerombolása és azóta is meglévő nemléte.

P.s.: Palkovics szerint a múzeum kedvéért többen el fognak látogatni a városba. A város miatt viszont talán kevesebben a múzeumba, tesszük hozzá. (24.hu)

***

Kell a hely a közszolgálat nevét megcsúfoló egyetemnek. Ezért "át kell alakítani" — a gyakorlatban le kell rombolni és újra kell építeni Magyarország egyetlen, eleve termé- szettudományi múzeumnak tervezett és épített épületegyüttesét. Ez éppen a speciális tervezés miatt egyetemi oktatásra közvetlenül alkalmatlan. (...) Az egyetlen "jó" hír, hogy a leendő múzeumnak való telket (talán) már kinézték Debrecenben — jóformán csak meg kell venni. Végül is fideszes önkormányzatot ennél közvetlenebbül pénzelni már művészet lenne. (via Fügedi Ubul)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2915797000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása