A mi Józsefvárosunk

Pünkösdi királyság [4.]

2020. június 01. - Amijo

Ma pünkösd hétfője volt. A pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. Nálunk a magyar kultúrában több vidám népszokás is kötődik a pünkösdhöz, ilyen például, hogy ügyességi versenyen pünkösdi királyt választanak, aki aztán minden lagziba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt. És egyáltalán nem mellékesen a kocsmákban ingyen ehetett és ihatott, a fogyasztását meg a közösség fizette ki; azaz a köz számlájára dőzsölhetett. Ez a tisztség – meg a habzsi-dőzsi – egy hétig, de akár egy évig is tarthatott.

kozetkeztetes.jpg

Nálunk öt évig tartott. Most kedden ugyanis Pikó András bejelentette, hogy kirúgják az éves szinten mintegy 700 millióért – rossz minőségben, sok panasszal – 2015 óta dolgozó Klassz Menza Kft. közétkeztetési céget, és új közbeszerzési eljárást írnak ki a kerületi óvodák, iskolák közétkeztetésére.

A kerületi óvodák, az iskolák, valamint Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Családsegítő központ számára 2020. június 2-ig a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék konyhája fogja ellátni ezt a feladatot, utána pedig a rendkívüli helyzetre tekintettel az Eurest Kft. mindaddig, amíg egy közbeszerzési eljárás eredményeképpen új szerződést nem kötnek valakivel – írta még Pikó az fb-oldalán.

Hát röviden ennyit erről a kedves és vidám pünkösdi népszokásról, további szép estét mindenkinek.

P.s.: A kormány 1,1 milliárd Ft fejlesztési forrást vett el a józsefvárosiaktól. Megindokolni máig nem tudták a lakásfelújításra, közbiztonságra, óvodákra és bölcsődékre szánt pénz elvonását. Helyette össze-vissza beszélnek (…) és az önkormányzatra próbálják hárítani a felelősséget. Hogy mi erről a józsefvárosiak véleménye, kiderül az alábbi videóból.

***

A Klassz Menza szolgáltatásaira már évek óta számos panasz érkezett az önkormány- zathoz, az előző kerületi vezetés idején azonban ezek nem jártak következménnyel. Az iskolák, pedagógusok, szülői munkaközösségek többször tiltakoztak az ellen, hogy rossz minőségű ételeket kaptak a menzákon. Az egyik általános iskola adatai szerint már csak a gyermekek kétharmada veszi igénybe az iskolai menzát, ők is csak azért, mert nincs alter- natív étkeztetési lehetőség, a felnőttek viszont mindannyian kiiratkoztak a menzáról. A minőségi problémák mellett azt is kifogásolták, hogy a szerződtetett cég folyamatosan emelte az árat. (via 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5915734038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása