A mi Józsefvárosunk

988. Van, ahol jól csinálják

2020. április 17. - Amijo

Itt van egy cikk arról, hogyan védekeznek a koronavírus ellen az európai példaországnak tekintett Izlandon — epidemiológusok vezetésével, tehát olyan, az első eset előtt egy hónappal kidolgozott eljárásrenddel, amelynek lényege

  • a kapcsolatok felderítése után
  • a felderített kapcsolatok tömeges tesztelése,
  • minden, a legcsekélyebb mértékben gyanús eset vizsgálata,
  • a tünetmentes, de önként jelentkező polgárok megvizsgálása,
  • az állami és a magánszféra szoros, egymásra építő együttműködése.

izland1.jpg

Katrin Jakobsdóttir Izland miniszterelnöke

Ezzel szöges ellentétben Magyarország miniszterelnöke — akinek hívei már korábban is rendre a "vezérlő tábornok" titulussal hízelegtek — azt magyarázza nekünk, hogy "Egy nagy katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk, ami okoz kényelmetlenséget". Ez úgy értendő, hogy ő van a közepén, és nekünk okozza a kellemetlenséget. Meg még úgy is, hogy "és ez így jó". "A 68 ezer magyar kórház 34 százaléka üres volt, ezen felül 16 száza- léknyit kellett felszabadítani” — tette hozzá. Azt valahogy nem említette, hogy ott is "fel kellett szabadítani" (micsoda megcsúfolása ez ennek az eredetileg éppen ellenkező értelmű szónak!) ahol hatvan % fölött volt kihasználatlan ágy, meg ott is, ahol nem volt egy darab se.

Elvégre ezért nevezték ki a kórházparancsnokokat. A katona pedig nem gondolkodik, hanem parancsol, illetve végrehajtja a parancsot. Emberi agy érintése nélkül.

izland2.jpg

Izlandon az 1727 regisztrált fertőzöttből 8-an haltak meg (0,46 %). Mostanáig a teljes lakosság 5,7 %-a kapta meg a vírust; az új fertőzésexáma stabilan csökken.

Magyarországon péntekig az 1763 (csaknem ugyanannyi!) igazolt fertőzött közül 156-an haltak meg — ez az azonosított esetek 8,8 %-a (csaknem 20-szor annyi). Müller C. országos tiszti főorvos szerint a fertőzések száma meredeken ível fölfelé: beléptünk a tömeges megbetegedések korszakába.

Izlandot hárompárti (Függetlenségi Párt, Baloldali-Zöld Mozgalom, Progresszív Párt) koalíciós kormány vezeti. A kormányfő egy háromgyermekes, irodalmár családanya, akinek még a férje sem focista, hanem filozófus.

Jelentkezzen, aki nem látja az összefüggéseket!

Fügedi Ubul

P.s.: Kis hazánkban is vannak epidemiológusok, illetve a közegészségügy szervezésében jártas szakemberek is, rogyásig készültek tanulmányok arról, mit kéne, illetve mit kellett volna csinálni (mert hát írtak ilyeneket a "helyzet” előtt meg írnak azóta is; olvastam vagy fél tucatnyit).

Nem; soha nem mások módszereit kell másolni; ez az írás se erről szól. Hanem arról, hogy meg kell találni a saját helyzetünkhöz megfelelő megoldásokat. De ezek megoldásához nem másodosztályú focisták, nem tábornokok és nem vidéki háziorvosok kellenek. Hanem olyan emberek, akik értenek hozzá és olyan vezetők, akik ezeket a hozzáértő embereket bízzák meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3615619478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása