A mi Józsefvárosunk

986. Megfelelő ember, megfelelő helyen

2020. április 11. - Amijo

Március végén még fölöslegesnek tartotta a kórházakból kikerülők tesztelését
a fővárosi kormánymegbízott. (444.hu)

Tegnap a Nagypéntekkel kezdetét vette a húsvét, de nem igazán jó hírekkel. Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott ugyanis, hogy az egyik budapesti idősek otthonában több embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje. A kormány és Orbán Viktor — hóna alatt a korlátlan teljhatalmával — persze azonmód az otthon fenntartójának, a Karácsony Gergely által vezetett fővárosnak a mérhetetlen felelősségét hangsúlyozta.

srabotond2020.jpg

Sára Botond (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Csakhogy. Nem a főváros mulasztott, Karácsony már március 20-án kérte Sára Botond fővárosi kormánymegbízottat, hogy gondoskodjanak a kórházból visszakerültek elkü- lönítéséről. Hasonló kéréssel fordult Káslerhez és az országos tisztifőorvoshoz, majd ismét Sára Botondhoz. Aki fölöslegesnek tartotta a kórházakból kikerülők tesztelését.

De nézzük mit írt erről Pikó András ma az fb-oldalán:

Ez a szomorú történet megmutatja, mi történik, ha a járványügyi védekezésben nem a lehető legszorosabb együttműködésben dolgoznak a védelmi munka gyakorlati részét végző önkormányzatok és az irányító kormány.

Karácsony Gergely többször kérte, csak negatív teszt birtokában küldjék vissza a betegeket a kórházakból a Pesti úti Idősotthonba - a kormányhivatal feleslegesnek és károsnak tartotta ezt. Az 500 fős intézményben nem tudták a naponta 10-20 visszaérkező időst elszeparálni, mert nem voltak alkalmasak rá a feltételek. Ezért kérték, követelték a teszteket. Az okokat egy alapos vizsgálatnak kell kideríteni, de az eredményt látjuk: többszáz fertőzött, 5 halott. És tudjuk, a tesztelés nem lett volna felesleges, sőt, emberéleteket menthetett volna.

Józsefvárosban egy 21 férőhelyes bentlakásos otthon van. Most húszan laknak ott, egy lakónk volt kórházban, őt sem tesztelték, de kollégáim el tudták különíteni. A néni most két hétig egy külön szobában, biztonságban van, és nem kockáztatjuk a többiek egészségét.

Sajnos mindenütt ezt a magatartást tapasztaljuk: a kormány válságkezelése az önkormányzatok gazdasági tönkretételével jár, miközben az összes népszerűtlen korlátozó intézkedést a polgármesterekre tolják. A józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője feleslegesnek tartja a kerületi önkormányzat válságkezelő intézkedéseit és nem működnek együtt velünk, illetve a többi képviselővel.

Ez az az út, amelyről még most sem késő visszafordulni. Mielőtt nagyobb baj lesz.

Hát röviden ennyit egykori polgármesterünkről, aki mindenre való alkalmassága ürügyén kormánymegbízottá nőtte ki magát, ennyit a kormány bűnbakkereséséről, és ennyit az idei – áldottboldoghúsvétról.

P.s.: Tegnap volt Nagypéntek. A keresztény szertartásrendben ez a húsvét előtti péntek; keresztények ezen a napon emlékeznek meg Jézus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről. Csak halkan, csendben és szerényen emlékeztetnék arra, hogy Jézus idején is azt tekintették (kiáltották ki) bűnösnek, aki elégedetlen volt a hatalommal és kritizálta azt, vagy épp aki védtelenül a társadalom peremére szorult…

***

Azért remélem, hogy a borsodnádasdi idősotthonban megfertőződött személyekért is nem Karácsony Gergelyt döngölik a földbe, miközben Müller Cecília tisztifőorvos kikéri magának. Nagyon sok mindent nem tud kikérni magának, pláne a főpolgármester által tegnap este nyilvánosságra hozott dokumentumoknak az elolvasása után, amelyekből világosan kiderül: a főváros vezetése már azelőtt kérte a kórházakból visszakerülő gondozottak elkülönítését, hogy elszabadult volna a járvány a Pesti úti idősotthonban. (…) És nem beszéltünk arról, hogyan késlekedett az állami apparátus és külön Országos Cecília a különböző eljárásrendek kidolgozásával, hogyan titkolóztak, sunnyogtak az adatokkal, hogyan tekintik ezt az egész nyomorúságos járványt egy hatalomtechnikai kérdésnek, és hogyan szolgáltatják ki saját politikai érdekeiknek a szó szerint életveszélyben lévő embereket. (via Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3215605652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása