A mi Józsefvárosunk

963. Szomszédunk a Gólya

2020. február 02. - Amijo

A múlt hét közepén megnéztem a zöldre és vörösre festett pléhajtó mögött megbújó új Gólyát. Röviden az első benyomásról: a régi, beszélgetős romkocsmákra emlékeztet – a földszinten pult, használt bútorok, koncertre kialakított rész, stb., – akinek bejön ez a filing, az feltétlenül nézzen be hozzájuk. (Csak szólok, hogy délután 5-kor nyitnak, ennél korábban nem érdemes menni, mert akkor aztán ácsorgás van nyitásig…)

golya2020-3.jpg

A régi Gólya bezárása jó példa a városban zajló dzsentrifikációs és rehabilitációs folyamatokra. A Corvin negyed felépülésével sorra húzzák fel a modern lakóparkokat és irodaházakat a VIII. kerületben, aminek utolsó bástyája volt a presszó aprócska, több mint 100 éves épülete, ahol a Roncsfilmet forgatták 1992-ben. A házból költözniük kellett, így elbontották az utolsó túlélőt is a Práter-Tömő-Szigony Bermuda-háromszögben. (welovebudapest.com)

golya2020-4.jpg

(Fotók : Koncz Márton / WLB)

Tavaly ősszel az Orczy tértől alig egy ugrásnyira – a Ganz-gyár egykori trafóházában – az Orczy út 46-48. alatt nyílt meg az új Gólya Presszó. Akit érdekel, hogy a továbbiakban mit és hogyan képzelnek el itt az új helyen, az Orczy-negyedben, az feltétlenül olvassa el ezt a Mércén: Mit tehet egy kocsma a társadalomért?

Mindenféle tudást fontosnak tartunk, úgyhogy bárkit szívesen fogadunk, aki szeretne nálunk megvalósítani valamilyen projektet, ide hozná saját kezdeményezését, illetve szeretne bekapcsolódni már most működő projektekbe, vannak javaslatai programokkal kapcsolatban, és meg is szervezné őket! Célunk további szervezetekkel kapcsolatot építeni, közös projektekbe fogni velük, illetve teret biztosítani nekik rendezvényekre, programokra. Ezért is örülnénk, ha sok környékbelihez eljutna ez a cikk.

Olvasva a fentieket: talántán érdemes lenne a környék képviselőjének felvenni a kapcso- latot a Gólyával. Nem, nem azért, hogy így vagy úgy fel- és kihasználja őket, hanem hogy miben tud nekik – és persze ezáltal a környéknek is – segíteni.

***

Elstartolt a gyűjtés a tetőteraszért! A tetőterasszal rendelkező bárok, éttermek Budapesten általában elérhetetlen árú kínálattal és az átlagember számára elidegenítő arculattal működnek. A mi épületünk adottságainak köszönhetően könnyen ki tudnánk alakítani egy teret, ami rendelkezésére állna mindenki számára, aki betér hozzánk! Segíts minket pénzadománnyal, hogy egy még jobb helyet építhessünk nektek! (via Gólya)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6915451352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása