A mi Józsefvárosunk

876. A konzultáció margójára

2019. május 13. - Amijo

Pár keresetlen szó a mostani kerületi konzultáció margójára… Csak megemlíteném, hogy mintegy három éve, a "Bérlővédelmi és Otthonfelújítási Program" néven indított projekt keretében, szintén megszavaztatták Józsefváros népét a kerületi közrend hatályosabb betartatása érdekében, melyből mi, a közbiztonság hiányától leginkább szenvedő ök-i bérlők, úgyszólván semmit se láttunk.

nepszinhaz_rendorseg.jpg

A házainkba telepített, sohasem működő kamukamerák pl. ugyanúgy vakon merednek a semmibe, mint azelőtt, s az otthonfelújításra szánt milliókat valójában a "közterületi rendtartásra" – benne a hajléktalanok vegzálásával – költötték el. Erősítették ugyan az utcai italozókkal szembeni fellépést, de ennek is mi, bérlők ittuk meg a levét. Ugyanis a bérházak romos állapotú, zárhatatlan kapualjai így váltak az utcai piálók törzshelyeivé, ahol egyúttal fokozott ürítési igényeiknek is eleget tehettek.

A bérlakások katasztrofális szociális rendezetlensége, mellyel ok-okozati viszonyban áll épített állaguk páratlan mértékű amortizációja is – kortanúként mondom ezt – csak a háborús pusztításéval vethető össze. A szintén 100 milliós legutóbbi, 2013-as bérlemény-ellenőrzés pedig – melyet Kocsis Máté akkori polgármester "páratlan sikernek" nevezett – egyetlen lakhatási anomáliát se tárt fel, és az akkori, ezerrel nagyobb számú(!) állami bérlakások túlnyomó részét mindmáig lakásüzérek által tovább-albérletesített illegitim – egyáltalán nem szegénysorsú – "álbérlők" lakják.

S ami a házak "közbiztonságát illeti", hát az rosszabb, mint a közterületeké, mert a bérhá- zak állapotait senki – legkevésbé a milliókért odatelepített kamukamerák – se ellenőrzi, és a rendőrség meg épp ezért a bérbeadó önkormányzat elsődleges felelősségére mutogat, amikor az áldatlan állapotokról kerül szó. Épp ezért – hacsak nem rendkívüli volumenű bűnesetről van szó – többnyire meg is torpan a házak kapuinál, hisz jól tudja, hogy a bűnözést épp az önkormányzat rendezetlen lakhatási viszonyai teszik lehetővé.

A korrupt és tanácsrendszerbeli zárványként ittragadt vagyonkezelő pedig – melynek közreműködése nélkül ez a katasztrofális állapot létre se jöhetett volna – aligha fog egyik napról a másikra Saulusból Paulussá válni. Épp ezért egy teljesen más, a hatalomcentrikus és represszív szemléletet elvető, a lakosság minden rétegét egyenjogú polgárként kezelő vezetésre lenne szükség, amelyik nem fantomellenséggel küzd, és nem "harcot" és "(bérlő)védelmet" hirdet, hanem világos és minden diszkriminatív szempontot mellőző, konkrét rendezési programmal áll elő.

Budaházy Gusztáv

***

És még a margóra… Nyilvánvaló, hogy Iványi Gábor alapítványát, egyesületét, egyete- mét akarja valahogy a kerület lakosságára hivatkozva kiszorítani: és nem is kétlem, hogy van olyan kis automata program, ami addig tölti ki a felmérést a megfelelő módon, amíg a kívánt eredmény ki nem jön. Ha az fog kelleni, hogy negyvenmillió józsefvárosi lakos tölt- se ki, akkor negyvenmillió válasz érkezik majd. Mit tetszenek gondolni, a kormánylapok olvasottságát hogy oldják meg? Ugyanilyen kis robottal. (via Szele Tamás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9114824578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása