A mi Józsefvárosunk

859. Harsányi-ház, megújulva

2019. március 23. - Amijo

Csak a napokban fedeztem fel a Színes Erzsébetváros fb-oldalán, hogy a Népszínház és a Víg utca (Víg u. 2.) sarkán álló "Harsányi-ház" Víg utcai oldaláról valamikor mostanában lekerült az állványzat egy része. Merthogy elkezdték végre felújítani a Népszínház utca 19. szám alatt álló saroképületet. Nagyon ráfért már. És ha minden jól megy, az ütöttkopott Népszínház utcai homlokzat is sorra kerül – az állványzat legalább is erre utal. (Megj.: Ma elmentem, fotóztam, a képek rosszak lettek, bocs…)

nepszinhaz19.jpg

Fotó: Színes Erzsébetváros

Elkeserítő volt látni, hogy alig pár háznyira a Nagykörúttól mennyire hozzákopott a szomszédaihoz. Pedig a Népszínház utca egykori századfordulós eleganciája és épületei miatt Budapest egyik legnívósabb utcája lehetne. De jelenleg – annak ellenére, hogy ez a ház most megújul – nem az, a kosz és a lepusztultság mára beette magát az utca kövébe.

nepszinhaz19r1a.jpg

Nemrég még így nézett ki

A környék az 1900-as évek elején indult látványos fejlődésnek, számos bérházat akkor húztak itt fel, köztük ezt az utca művészeti szempontból talán legjelentősebb házát. Remél- hetőleg nemsokára a Népszínház utca felé néző homlokzatról is lekerülnek az állványok – és a ház ismét dísze lesz az utcának. (Mégha az új színe kissé „harsányra” is sikeredett...)

Az 5 emeletes, U-alaprajzú lakóház Lajta (Leitersdorfer) Bélának (1873-1920), a modern magyar építészet egyik jelentős képviselőjének műve, és 1911 és 1913 között a Harsányi testvérek megrendelésére épült.

LaMa

***

Harsányi Ferenc és Adolf – feleségeikkel közösen 1911. január végén vásárolta meg 227 000 koronáért az ekkoriban nagyméretű szecessziós bérházakkal kiépülő Népszínház utca keskeny, 365 négyszögöles saroktelkét. A korábbi kisebb megbízások – a New York kávéház szélfogója és édesanyjuk síremléke – után ötemeletes bérházuk megtervezését is sógorukra, Lajta Bélára bízták. Felépülte után ebben a házban nemcsak a Harsányi-, de a Leitersdorfer–Lajta- és a Káldor-család több tagja, valamint Kozma Lajos is e házba költözött. (Harsányi Adolf és Ferenc bérháza, 1911. – Lajta Béla virtuális archívum)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9414711591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása