A mi Józsefvárosunk

841. Inkább befalazzák

2019. január 28. - Amijo

Pár napja írta meg a 24.hu, hogy 2018. végén majdnem négyezer önkormányzati bérlakás állt üresen Budapesten. A lap tavaly évvégén fordult közérdekű adatigényléssel Budapest 23 kerületéhez, illetve a fővárosi önkormányzathoz a bérlakásállományuk adatait kikérve. Az adatok összesítése után kiderült, hogy a fővárosi bérlakások csaknem tíz százaléka – 3909 lakás – nincs bérbe adva, üresen áll különféle indokok miatt.

Az adatok szerint a legjobban a XIII. kerület gazdálkodik a lakásaival, a több mint hatezer bérlakás (ez a legmagasabb szám a kerületek között) mindegyikét hasznosítják. A többi ke- rület vegyesen, így meg úgy. Rólunk ezt írják:

A legrosszabb gazdálkodás a VIII. kerületben van, ahol a 4417 önkormányzati lakásból 889 üresen áll. Igaz, a józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint az üres lakások mindössze 25 százaléka hasznosítható.

Az önkormányzat szerint a fennmaradó 75 százalék – több mint 660 lakás – rendeltetés- szerű használatra alkalmatlan rossz műszaki állapotban van. „Ennek oka többnyire az, hogy a korábbi bérlők bérleti jogviszonyának megszűnését követően nem megfelelő mű- szaki állapotban kerültek vissza a lakások az önkormányzat birtokába” – írták a lapnak.

A "rossz műszaki állapotban van" jelentése az, hogy "nem csináltuk meg, mert szarunk bele". Bocs, de évekig éltem abból, hogy politikusok mondatait fordítottam magyarra. (via Fügedi Ubul)

Miközben lakások tucatjairól tudunk, melyek nincsenek rossz műszaki állapotban, mégis befalazták az ajtókat, ablakokat ahelyett, hogy pályázatot kiírva olyanokat juttatnának bér- lakáshoz, akik évek óta várnak rá, esetleg hirtelen segítségre szorulnak.

Idén ősszel változtathatunk ezen is!

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM) – Józsefváros, Magdolna negyed

P.s.: Az üres önkormányzati lakásokról még 2016-ban írt bővebben Csurgó Dénes az Indexen – érdemes ismét elolvasni.

***

Megj.: A különböző okok miatt nem hasznosított bérlakások száma azért is érdekes, mert a Központi Statisztikai Hivatal jelentése rámutatott arra, hogy a magyar háztartások mint- egy harmada küzd a magas lakhatási költségek miatt anyagi gondokkal, tehát kifejezetten indokolt lenne az, hogy minél több szociális alapú bérlakás legyen. De valahogy mégsincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6514593890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyi8 2019.01.29. 18:05:31

A lelakott lakások azonnali osb-vel vagy befalazással történő lezárása addig érthető amig az önkormányzat veszi a fáradtságot pénzt nem kimélve valamelyest rendbe hozza a lakást hogy bérlőt ajánljon vagy pályázatra kiirja. Sajnos azonban több év eltelik és a lakások ugyanugy vannak.Még tovább amortizálódik-a mellette lévő lakások is hidegebbek hiszen nincs fütés balról -jobbról valamint a vizesedés és az elszaporodott állatok száma is tovább nő!A Diószegi utcában ha valaki végig sétál több lakást is lát amin be lehet látni az utcárol kb 7 éve üresen áll! Amit nem használunk tovább romlik -megéri ez mikor azt szeretnénk ha többen lakhatáshoz jutnának legyen az fiatal vagy bárki más.
süti beállítások módosítása