A mi Józsefvárosunk

822. Egy házzal ismét kevesebb

2018. december 03. - Amijo

Civilek Józsefvárosért fb-oldalán most olvastam, hogy néhány napja megkezdődött a Vajdahunyad utca egyik legrégebbi házának, a 7. szám alatti lakóház bontása. Nem hagyott nyugton a dolog, így aztán kabát, sapka, sál, fényképezőgép – és elindultam megnézni azt, ami még maradt belőle. Nos, az ablakok, ablakkeretek egy része már kiszedve, a járdán tégla- és cseréptörmelék, elkezdték bontani a tetejét is, amit mára teljesen leszedtek – és ha jól láttam a kapun belesve – a belül is bontják már. Azt hiszem, sikerült megörökíteni a ház végnapjait. (Több kép, nagyobb méretben a Facebook-on.)

vhunyad7-2.jpg

vhunyad7-3.jpg

Röviden pár szó magáról a házról:
Az eredetileg itt álló földszintes épületet 1865-ben Hild Károly tervezte és építette Sipos András megbízásából, akkor még Zsák utca 35. címen. Ezt a házat 1884-ben vásárolta meg Sárosi (Schauer) Ferenc operaszerző és operaházi karmester, és építtetett rá emeletet. A ház homlokzatán puttók tartotta kottán Sárosi legnépszerűbb operájának, az Atalának egy sora áll. A XX. század első felében az ismert cigányprímás, Pertis Pál családja lakott itt.

N. Kósa Judit még 2006-ban megírta a ház történetét a Népszabadságban,
érdemes elolvasni, itt.

A közelmúltban a ház állapota megromlott, amihez a szakvélemény szerint az elmaradt karbantartásokon kívül a környező telkeken építések következtében létrejövő talajvízmoz- gások is hozzájárulhattak. Az épület megsüllyedt, tartószerkezete megcsavarodott. 2018-ban egy helyi befektető vásárolta meg az ingatlanok jelentős részét, és november közepén megkezdték az épület bontását. A tervek szerint a Vajdahunyad utca 5-9. sz. telkeken mélygarázsos szálloda, illetve társasház fog épülni. (Forrás: Civilek Józsefvárosért)

vhunyad7-r1.jpg

vhunyad7-r2.jpg

2009-ben így nézett ki ...

Ennyi volt tehát, a ház több mint 150 éves története itt és most véget is ért.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1514416450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetnijo 2019.02.25. 19:35:28

Szomorúan olvasom, hogy lebontották a házat. Többször fotóztam én is. Józsefváros egy darabja ismét eltűnt.
süti beállítások módosítása