A mi Józsefvárosunk

816. Velünk élő Kocsis Máté

2018. november 15. - Amijo

Emlékszik még valaki arra, de őszintén, hogy Lucifer, izé, derék egykori polgármesterünk 2011-ben törvénytelenül kirúgott egy köztisztviselőt? Ugye, ugye. Pedig volt ilyen, nézzük is most nagyon röviden ezt a szépnek egyáltalán nem nevezhető, ámde annál jellemzőbb történetet – melynek során most újabb kártérítési pert nyert az önkormányzattal szemben a volt alkalmazottja, és további 2,5 millió forintot ítélt meg neki a bíróság.

Bő hét éve, 2011 októberében Kocsis Máté fellépésének nyomán méltatlanságra hivatkozva az önkormányzat kirúgta B. K.-t, akinek Horvátországból egy esetben Luciferként* aláírt SMS-eket küldözgetett a polgi délután négy órától éjjel fél egyig folyamatosan, akit aztán az ezekre adott, "köztisztviselőhöz méltatlan" válaszokra hivatkozva elbocsátottak. Az elbocsátáshoz vezető üzenetváltás előzménye a Magyar Narancs 2011. július 28-i cikke volt, melynek megjelenése után Kocsis kezdeményezésére az önkormányzatban nem hi- vatalos vizsgálat, nyomozás indult. B.-t ezt követően kirúgták, munkaügyi papírjaira meg rávezettették, hogy a munkaviszony megszűnésének oka "méltatlanság". 

B. K. elbocsátása miatt pert indított, és az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2013 júniusában neki adott igazat. A polgi fellebbezett, az ügy a Fővárosi Törvényszékre került, amely szintén kimondta: törvénytelen volt az elbocsátás. A Fővárosi Törvényszék kötelezte a józsefvárosi önkormányzatot, hogy fizesse ki a 35 év közszolgálati munkavi- szonyért járó jubileumi jutalmat annak kamataival, továbbá nem vagyoni kártérítésként 1,2 millió forintot. (Ez utóbbit a bíróság az önkormányzat lapjában 2013 nyarán megjelent hamis, lejárató célú állítások miatt tartotta jogszerűnek, és nem fogadta el az önkormány- zat érvelését, hogy nincs felelőssége (!!!) a saját kiadásában, 40 ezer példányban megjelenő újság tartalmát illetően.)

Az újabb ítéletet az önkormányzat a Kúrián támadta meg, de az sem segített, harmadszor- ra is a jogtalanul elbocsátott józsefvárosi hivatalnoknak adott igazat a bíróság: a 6,4 millió forintnyi kártérítés maradt. Mára a perek révén a józsefvárosiak összesen 8,8 millió Ft-ot fizettek ki a volt polgármester – jelenleg a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője – piti- áner, kicsinyes, bosszúálló és jogszerűtlen döntése miatt.

Az önkormányzat köztisztviselője, B. K. kirúgásának történetével legutóbb 2014-ben foglalkozott a Magyar Narancs, amikor a végrehajtó leemelte a hivatal számlájáról azt a 6,4 millió forint kártérítést, amit a jogerős bírósági ítélet ellenére sem volt hajlandó az kifizetni. (via Magyar Narancs)

P.s.: A történet szépségét az adja, hogy – miután a köztisztviselő bírósághoz fordult – az önkormányzat ügyvédje tisztában volt azzal, hogy a munkaviszony ilyetén felmondása tör- vénytelen, ezért azonnal elfogadta (volna) B. K. 4 millió Ft-os peren kívüli megállapodásra vonatkozó ajánlatát. Kocsis Máté azonban nem egyezkedett, kerüljön amibe kerül, (nem neki, közpénzből, nekünk) ő nem alkuszik. Nem is alkudott, itt van most az eredménye.

*Egy röpke pillanatra érdemes azért ismét csendesen elmerengeni azon, hogy vajon kiféle, miféle ember lehet az, aki önmagának a Lucifer nevet adja? (De ha jobban belegondolunk, ott ahol Voldemort nagyúr is lehet valaki, ott már nincs is min csodálkozni…)

***

Más: Bezár a méreggyár a Tisztviselőtelepen. A józsefvárosi önkormányzat most úgy tesz, mintha ők is kardoskodtak volna a bűzös-füstös üzem bezárása mellett. Pedig…

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5314374653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása