A mi Józsefvárosunk

793. Garázsház a Víg utcában

2018. szeptember 07. - Amijo

Valamikor réges-régen, bő három éve az akkori Budapest100 apropóján került szóba itt a blogon a Víg utca 24. szám alatti, 1914/15-ben Fogl Emil megrendelésére épült és Freund Dezső tervezte (?) lakóház. Most pár napja az Index / Urbanistán jelent meg egy írás a szomszédos, 22. szám alatti, négyemeletes bauhaus bérházról Art decós bérgarázs a Víg utcában címmel. Akit érdekelnek a kerület házai – azoknak feltétlenül ajánlom olvasásra.

vig22-2.jpg

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint a ház 1929-31 között épült a már fentebb is említett Feldmann D. Dezső megrendelésére. A terveket Hofstatter Béla – a korszak egyik legjelentősebb bérháztervezője – készítette el, és azokat a fővárosi magánépítési albizottsága 1929. évi január hó 14-én tartott ülésén el is fogadta, majd 1930. augusztus 13-án az építési engedélyt is megkapták. A kivitelező Wellisch Tibor építési vállalkozó cége volt.

vig22-1.jpg

Az eredetileg a telken álló földszintes lakóházat (akkori cím: Józsefváros, Víg utca 17/1177) 1867-ban akkori tulajdonos, Bäyer (Bayer) Sámuel lakatosmester Schusbeck Pállal előbb egy fénymázkészítő-műhelyt – jelentsen ez bármit – építtetett a házhoz, majd egy évvel később Wieser Ferenc építőmesterrel tovább kibővíttette azt – és egy lakatosműhelyt is építtetett a házhoz.

Amit még tudni: 1898-ban már Gosch testvérek tulajdonában volt a 253-2 négyszögöles ingatlan, őket előbb 1922-ben Hlaváts Sámuel és társai, majd 1926-ban Nagy Antal és neje követték a tulajdonosok sorában. Aztán jött Feldmann Dezső, és az itt álló öreg ház lebon- tása után felépíttette a ma is itt álló, „Garage” feliratú, négyemeletes bérházát.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1814228389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása