A mi Józsefvárosunk

712. Kossuth az Orczy-kertben

2018. január 09. - Amijo

„Kossuth lendületes karmozdulata egy kazánházat jelöl ki irányként.” 

Szégyen gyalázat, de megjelenésekor nem figyeltünk föl erre a cikkre az Átlátszón: Kerti törpe lett Kossuthból: megtaláltuk a Parlament mellől kiakolbólított szoborcsoportot. Pedig illet volna, mert annyira, de annyira szép és jellemző ez a történet. De most szűk egy hét elteltével pótoljuk a hiányt, javítjuk a hibát, hátha van még olyan ember, akinek tudunk ezzel újat mondani, illetve mutatni…

kossuth_orczy1.jpg

(Fotó: atlatszo.hu)

A Kisfaludi Stróbl-féle, 1952-ben felállított szoborcsoportot egy 2011-ben született ország- gyűlési határozat alapján 2013-ban távolították el a parlament előtti térről – majd most annak szétcseszett legó-változatát állították fel az Orczy-kertben. Mert ugye mi aztán megbecsüljük egykori nagyjainkat, nem csak pofázunk a malomkeréknyi kokárdák alól.

… egy 2015. szeptemberi – amúgy az előző évi költségvetési maradvány fel- használásáról szóló – kormányhatározat (1681/2015) rendelkezett a szobor sorsáról: e szerint a kormány „egyetért a Kossuth Lajos emlékműnek a Nem- zeti Közszolgálati Egyetemen történő elhelyezésével”, és 160 millió forintot biztosít a felmerülő költségekre. Időközben a szobor vagyonkezelői joga a nemzeti vagyonkezelőtől (MNV Zrt.) átkerült az Országgyűlés Hivatalához, majd a hivatal ruházta azt át a kormányhatározat alapján 2016 tavaszán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE). Az egyetem pedig 2016 végén 62 millió forint értékben szerződést kötött az Opus-Stone Kőipari Mérnök Bt-vel a szobor restaurálására.

 

A dokumentum melléklete részletesen leírja a szoborcsoport állapotát és az elvégzendő feladatokat, csak arról nem beszél, hogy mi is lesz pontosan a szoborral. A munka 2017 nyarára elkészült, és az, ami maradt a Kisfaludy Strobl művéből, néhány hete megtekinthető az NKE parkjává („Ludovica Campus”) átminősült Orczy-kertben.

 

Az emlékművet természetesen még a bontáskor a Kossuth téren szétszedték, majd az egyes figurákat külön-külön restaurálták, hogy aztán újra felállítsák őket: arról biztosan nem a restaurátorok tehetnek, hogy a végeredmény az eredeti szoborcsoport paródiája lett.

 

Vagy tudatosan csináltak viccet a műből, vagy a 160 milliós projektben nem volt keret egy szobrász/művészettörténész bevonására, ezért a legjobb szemű kőműves döntött az alakok elhelyezéséről.

(További részletek: blog.atlatszo.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3913561481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása