A mi Józsefvárosunk

710. Idén így elsőre

2018. január 03. - Amijo

Gondolom mára már mindenki kiheverte a boldogújévet, így megragadva az alkalmat itt az újév első posztja. Így elsőre talán kezdjük az évet két, idén is aktuális hírrel a józsefvárosi pályaudvar környékéről: mit nem ád’ az isten, de még mindig üresen áll a Sorsok Háza. A holokauszt áldozatainak emléket állító múzeum épülete ugyanis hiába készült el már évek- kel ezelőtt, a tárlat tartalmáról és üzemeltetésről a kormánynak még mindig nem sikerült megegyeznie a zsidó szervezetekkel.

Csak emlékeztetőül: még 2013-ban 7,5 milliárd forintot különített el a kormány a múze- umra, melynek az egykori pályaudvar helyén kellett volna megnyílnia. 2014-ben a tárlat koncepciójának kidolgozását egy közalapítványra bízták, amelynek vezetője a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária lett. A milliárdokból felépült, ám ki nem nyitott múzeum lassan három éve az enyészeté, az állagmegóvása pedig jelentős költség az adó- fizetőknek. Egész pontosan évi 82 millió forint.

Aztán: több mint hét hektáron alakítanak ki zöldterületet és sportkomplexumot a 2019-es budapesti Maccabi Játékokra a jelenleg használaton kívül álló józsefvárosi pályaudvar egy részén, összesen mintegy 30 milliárd forintos projekt keretében – ez egy uniós értesítőből derült ki. Most épp a tervek készülnek el. (Megj.: gondolom, a korábban Kocsis Máté által belengetett strand is ugyanezen a területen épülne ki, ha…)

A hírek szerint a Kerepesi úti Taurus-gumigyárat is elbontják, hogy annak helyére is sport- létesítményt építsenek. A telek megvásárlásáról még tavaly januárban döntött a kormány, az épületben kosárlabda-, bridzs-, sakk-, judo-, karate-, squash- és röplabdaversenyek lebonyolítására alkalmas tereket kívánnak kialakítanak.

Gondolom ennyi jó (?) hír elég is lesz az új év első hetére, újabb nagy vágyak és álmok, sok zöld meg még több sportcentrum, tényleg már csak ennyi hiányzott a boldogsághoz. Innen folytatjuk majd ebben az ígéretekben gazdag választási évben. Merthogy ugye választás is lesz idén. És ilyenkor valahogy úgy megszaporodnak a nagyívű ígéretek.

További szép estét mindenkinek.

P.s.: Apropó, tetszetek még emlékezni a Rákóczi téri metrólejáró mellé telepített hajlék- talanűző korláterdőre? Igen? Akkor itt van hozzá egy kis olvasnivaló: Egy hajléktalan férfi tweetje nyomán egy nap alatt leszereltek egy hajléktalan-ellenes korlátot Párizsban. Talán egyszer, valamikor mi is megérjük, hogy a budapesti önkormányzatok is így figyeljenek az emberek szavára. Akár van választás, akár nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8613546713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása