A mi Józsefvárosunk

642. Testületi ülés volt (15)

2017. június 12. - Amijo

A rendrakásra szánt testületi ülés

Idén június 8-án tartotta a tavaszi szezon utolsó rendes ülését Józsefváros Képviselő-testülete. Az ülés előhangját a sajtóban is a kerület rendjéért és biztonságáért kitalált intézkedéscsomag és annak alakulása adta meg.

testuleti201706.jpg

Fotó: jozsefvaros.hu

Már többször szánta a többség a témát napirendre, de végül a testületire elhalasztották illetve átalakították ezt a napirendi pontot. Tavasszal, ezen intézkedések előkészítéseként egy a Fidesztől már ismert módszert, a “konzultációt” vetették be. Azért foglaltam idéző- jelbe a kifejezést, mert sajnos megint a szokásos marketingeszközről volt szó. Irányított, szinte költői kérdéseket feltéve, komoly energiát és pénzt befektetve idéztek elő egy olyan hangzatos statisztikai eredményt, amelynek a lényegi mondanivalója az, hogy igen, a kerület népének az együttműködő része elsöprő többséggel kívánja, hogy a polgármester és az Önkormányzat rendet rakjon a kerületben. Ehhez kapcsolódóan indult el azután az ötletelés, hogy mit hogyan lehet – önkormányzati eszközökkel – még jobban megrendsza- bályozni. Az előkészítésbe persze csúsztak be hibák, így a sajtó egy része is ezen rágódott, így például eredetileg bírságolni javasolták, ha egy 14 évesnél idősebb ember a játszótéri eszközöket használja. Bekerült továbbá olyan elképzelés is, miszerint este 10 óráig tarthat nyitva minden vendéglátóipari egység a kerületben, kivéve, ha külön egyéni jegyzői engedély, a lakókörnyezet társasházainak hozzájárulásával együtt engedélyezi az éjszakai nyitvatartást.

A témát hangos vita vette körül már az előkészületek során is, így végül a testületi ülés első napirendi pontja lett, és az eredeti elképzelésből szinte mindent, ami félreérthető vagy a hatósági jogkörrel történő visszaélés lehetőségének látszatát kelti kivettek.

Végül az elfogadott rendeletmódosításokban ugyan megmaradt a jegyzői engedélyhez kötött éjszakai nyitvatartás, és sajátos módon ezen rendelkezés alól csak a benzinkutak és a plázák kapnak kivételt, de a jegyzői hatósági engedély fellebbviteli szerve a Képviselő-testület lett, így az átláthatósága e rendelkezésnek nőtt. A közterületi viselkedés bírságolhatósága kapcsán javasoltam, hogy a közterület-felügyelet (mint bírságoló főhatóság) negyedévente tételes beszámolási kötelezettséggel bírjon a bírságolásokról, amelyet a polgármester mint előterjesztő elfogadott.

A játszótéri szabályozás pedig átalakult, az lesz e rendelet alapján bírságolható, aki nem rendeltetésszerűen használja a játszótéri eszközöket. Mindezt azért tartották fontosnak, mert többször előfordult a kerületben, hogy tinédzserek a gyermekeknek készített játszótéri eszközöket megrongálták, azaz nem arra használták, amire az adott játék való.

Érdekesség még, hogy a közrenddel és biztonsággal kapcsolatos szabályozásokat a társasházi támogatási rendeletre is kiterjesztették, ami lényegében annyit jelent, hogy azt a társasházat, amelyik nem végzi el a közterülethez kapcsolódó rendtartási kötelezettségeit egy évre kizárják a felújítási pályázatokból. A jelentősége attól nem mellékes, hogy idén nagyságrendileg egymilliárd forintot költ az Önkormányzat társasház felújítási támogatásra és gyanítom, hogy jövőre sem fog kevesebbet.

Bár abban a célban, hogy nagyobb rend legyen kerületünk utcáin egyetértek, a bevetett hatósági jogosítványokat részben feleslegesnek, részben nem elég jól kitalált eljárásnak tartom, ezért a rend- és biztonság előterjesztéseket az említett érdemi javítások és szabályozási enyhítések után nem szavaztam meg, de tartózkodó szavazatommal azt képviseltem, hogy lássuk, az amúgy közös célt mennyire szolgálják jól az ezúttal összegyűjtött eszközök.

A gazdálkodási csomagban – bár néhány előterjesztést visszavontak az utolsó pillanatban – több mint kétmilliárd forintnyi ingatlanértékesítést tárgyalt a testület és fogadott el a többség. Ugyan többen tettünk alternatív javaslatokat, hogy pl. a József u. 14. alatt fekvő földszintes ház mintegy 2500 négyzetméteres telkét az Önkormányzat sokkal célszerűbben is tudná hasznosítani, mintsem, hogy egyszerűen eladja az egészet, a többség akarata hamar egyértelművé vált, mindent, amit eladásra szántak, annak az értékesítését el is indították.

A Krúdy Gyula utca 3-ban épül egy nagy vívóterem, ennek érdekében az illetékes vívószövetség vezetőjeként Selmeczi Tibor humorista is a testületi ülésre látogatott. Az előterjesztés azonban nem váltott ki vitát, mert lényegében az egyesület saját erőből felújítja és elkészíti az épület vívóteremnek szánt részét, cserébe az elszámolható költségek hatályos szabályozás szerinti elszámolásáig a közös költség áráért lehet a terem bérlője.

Szintén a napirend elejére pakolta a polgármester a józsefvárosi közterületi ingyen wifivel kapcsolatos előterjesztést, amelynek rengeteg szépséghibája volt. Többek között SIM-kártyás routerekkel akarják megoldani azt, hogy ameddig a szóróeszköz hatótávolsága elér, legyen ingyen közterületi wifi. Másfél héttel a testületi ülés előtt a Smart City Ideiglenes Bizottságban megfogalmaztuk, hogy ez miért marhaság és miért van sokkal inkább egy integrált, egy központból irányítható és támogatható zsinór nélküli internet-rendszerre szükség, amelynek a technikai feltételei Józsefvárosban már most adottak. Hosszas vita után végül azzal a felkiáltással fogadták el, hogy ez egy ideiglenes megoldás, amellyel már nyáron is lesz ingyen wifi Józsefváros főbb terein és az integrált, koherens szolgáltatás kiépítésének ez egyáltalán nem állja útját. Azzal, hogy ez van-e olyan sürgős, hogy ezért 17 és fél millió forintot az általános tartalékból elővegyen és elköltsön az Önkormányzat (pontosabban a JKN Zrt.), már nem is próbáltak válaszolni.

A Vajda és Deák Diák tornatermét felújítja az Önkormányzat a Kézilabda-szövetséggel együttműködésben. Mivel az említett szövetség elnöke Kocsis Máté, ebben a döntés- hozatalban ő személyes érintettség miatt nem vett részt.

Felszerel az Önkormányzat még 25 térfigyelő kamerát. Erről szólt a kamerarendszeres előterjesztés, így új térfigyelő kamerák lesznek a Köztársaság téren, az Aréna Plázánál, a Keleti pályaudvar Thököly út felőli oldalán, a Százados-negyed több pontján, a MÁV-telep kerületünkbe eső végén több ponton, a MÁVAG-Kolónia belső sarkánál (Delej utca – Golgota utca sarok) a Losonci téri lakótelep több pontján, a Corvin-sétány és a Tisztviselő- telep több pontján. Mindez 64 millióért.

A Tisztviselőtelep parkolási díjfizetővé tételére egy öszvér megoldást találtak ki, mondván, hogy a Heim Pál Gyermekkórházba érkezők ne igyák meg a levét, illetve hogy ne kelljen túl sok parkolóautomatát telepíteni. A lényeg, hogy parkolási díjköteles lesz a Tisztviselő- telep, de egy órás tartózkodás ingyenes marad. Ez arra jó megoldás lehet, hogy a telepet túlterhelő nem hivatalos P+R forgalom megszűnjön, a további tapasztalatokat pedig majd meglátjuk.

Új utasvárók lesznek 6 helyen a kerületben, a Köztársaság téren, a Mátyás téren, a Szerdahelyi utcában és a Vajda Péter utcában. A konstrukció lényege, hogy a JC Decaux felépíti őket, karban tartja, a reklámfelületeket értékesíti, a közterület-használata pedig ingyenes (miután továbbra is buszmegálló marad, ahova az utasváró épül).

Javaslatomra a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a gyermek szájharmónia kampányra tett előterjesztésemet. Az elképzelés lényege, hogy iskoláink alsó tagozataiban részben felvilágosító munka részben a megfelelő eszközök és környezet biztosításával bírjuk rá gyermekeinket kivétel nélkül az alapos és rendszeres szájápolásra, mert a Semmelweis Egyetem gyermekfogászati klinikájának legutóbbi kerületjelentéséből egyértelműen megállapítható, hogy indokolatlanul sok a rossz fogazat gyermekeink esetében, s az előterjesztő főorvos kifejtéséből az is kiderült, hogy legrosszabb a helyzet az általános iskolák alsó tagozataiban.

Volt egy előterjesztésem arról is, hogy az Önkormányzat írjon ki újabb bérlakás-pályázatot a gyermekeiket egyedül nevelő szülők és a fiatal egyedülállók részére, tanulva abból, hogy a tavaszi, 5 lakásra kiírt ilyen témájú pályázaton 100 érvényes jelentkező volt, tehát nagyon nagy szükség lenne ilyen bérlakás-pályázatra. Mivel nyert a kerület a Belügyminisztérium- tól 400 milliót, amelyből 100 üres bérlakást újítanak fel, kezdeményeztem, hogy ebből a 100 lakásból 30-at jelöljön ki a Képviselő-testület erre a pályázatra. A szabályosan benyújtott előterjesztést a polgármester nem vette bele a meghívóban kiküldött napirendi javaslatba, majd a többség a napirendre tűzést is leszavazta. Amikor indoklást kértem, azt a választ kaptam, hogy a javaslatom jó, de most nem időszerű...

Budapest, 2017. június 9.

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4512588119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása