A mi Józsefvárosunk

622. Húsvét vasárnap

2017. április 16. - Amijo

"Putyin bácsi, a Viktor lejöhet játszani?” 

Húsvét vasárnapra ébredtünk, a Magdolna-negyedben már csak alig pár nap van hátra az egyre elegánsabb kampányból, közben a rendszerrel elégedetlenek naponta tüntetnek szerteszét a városban. Tegnap is volt, tán holnap is lesz, valahogy nem tűnik elégedettnek az ifjúság. Közben – biztos, ami biztos, mert ugye a példát nem mutatni, hanem statuálni kell – gyorsított eljárásban elítélték Gulyás Mártonékat. Ennek nyomán aztán megugrott a TASZ-hoz (is) érkező jogsegélyek száma, amelyek a gyülekezési jogot érintik.

ceu_tuntet2.jpg

A jogvédő szervezet az alábbiakban a leggyakoribb, legjellemzőbb kérdéseket igyekszik megválaszolni. De tessék elmenni az oldalukra, ott teljeskörű a tájékoztatás, hogy tisz- tában legyen mindenki a tüntetéssel kapcsolatos jogaival, lehetőségeivel, felelősségével.

Nappali olvasmány éjszakai tüntetőknek - Rövid összeállítás a gyülekezési jog gyakorlásának törvényes kereteiről. Ha pedig a rendőrség veszítené el a türelmét, ezeket érdemes észben tartani:

  • A békés gyülekezés szabadsága mindenkit megillető alapjog. A békés tüntetések akkor is az Alaptörvény és a gyülekezési törvény védelme alatt állnak, ha nincsenek bejelentve.
  • A bejelentési kötelezettség a szervezőt terheli, így a bejelentés hiánya a szervező szabálysértési (nem büntetőjogi!) felelősségét alapozza meg, a békés tüntetés résztvevőinek felelősségét nem. A spontán tüntetésnek nincs szervezője, a résztvevők magukért felelnek.
  • A bejelentés hiánya nem oszlatási ok! Egy tüntetést jogszerűen feloszlatni csak akkor lehet, ha az tüntetés bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást valósít meg; mások jogainak és szabadságának sérelmével jár; a résztvevők fegyveresen vagy felfegyverkezve jelennek meg; vagy ha a tüntetést tiltó határozat ellenére tartják meg.
  • A tüntetés esetleges feloszlatása esetén bármely résztvevő pert indíthat a feloszlatás jogellenességének megállapítására. Ugyanakkor szabálysértési felelősségét kockáztatja az, aki a rendezvény feloszlatását követően a helyszínt nem hagyja el.
  • A rendőrség azonban nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés céljával! Több lehetséges és alkalmas rendőri intézkedés vagy kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett az érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár!

Háttéranyagok

(Forrás: ataszjelenti.blog.hu)

De lehet még tojást is festegetni, plüssnyulat simogatni, meg ilyesmi. Boldog Húsvétot mindenkinek!

***

A napokban a bíróság megvédte az általa fontosnak tartott műemlék épület becsületét meg a turisták zavartalan nézelődését, így a megszületett ítélet szerint Gulyás Márton 23 ezer forintos kárt okozott és megbotránkozást keltett, ezért 300 óra közmunkára ítéltetett. Én pedig csak azon tűnődök, hogy Mészáros Lőrinc vajon hányszor tízmillió órát fog kapni az eddig eltüntetett milliárdokért?

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6112430245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása