A mi Józsefvárosunk

612. Konfliktuskerülő labdázás

2017. március 17. - Amijo

Sok konfliktus forrása ám az a fránya labda! Épülnek a milliárdos stadionok a labdáknak – nézőknek nem épülhetnek, mert azok nincsenek – nem kis felháborodást okozva azok körében, akik szerint inkább az egészségügyre kellene fordítani ezeket az összegeket. Józsefvárosban is konfliktus forrása a labda, a focizó gyerekek és a járókelők közötti konfliktusé, melyet bölcs kerületi vezetőink a labdázás és biciklizés minden játszótérről való kitiltásával kívántak orvosolni. Ezen túlszabályozás ellen hirdetett „szabályellenes” labdázást is tartalmazó programot Bolba Márta független önkormányzati képviselő jelölt.

szili_gombfoci.jpg

Jómagam szabálykövető polgárként szektorlabdával, - ami a gombfoci sport változata - igyekeztem szélesíteni a program kínálatot, hiszen a gombfoci legális tevékenység még Józsefvárosban is.

A megjelentek létszáma jól mutatta, mekkora az esély-egyenlőtlenség a saját pénzből kampányoló független jelölt és az önkormányzati büdzsével a háta mögött kampányoló alpolgármester lehetőségei között. Na de aki ezt vállalta, nyilván mindezek tudatában tette.

Azok a gyerekek, akiket elhoztak szüleik, remekül érezték magukat. Nagy sikere volt a trambulinnak, amin boldogan ugráltak a kicsik. Varázslatos kézügyességgel készültek a művészi színvonalú arcfestések, imádták a kislányok a gyöngyfűzést, és nagyon örültek, hogy haza vihették a saját készítésű ékszert.

Persze előkerült jó néhány labda is. Kicsit mosolyogtam az aktivisták labdázása közben elhangzó „Na ugye, hogy lehet konfliktus nélkül labdázni!” felkiáltásokon, hiszen nyilvánvalóan nem az itt lévő értelmiségi családok kulturált viselkedése volt a konfliktus forrása, hanem a helyi vagányok másokkal nem törődő viselkedése, tetézve a környéken lakók intoleranciájával, illetve a biztonsági őrök diszfunkciójával.

A kerület vezetés a legegyszerűbb megoldást választotta a Mátyás téren lakók futball panaszára, mindennemű labdázást megtiltott valamennyi játszótéren. Abból a szempontból érthető, hogy szegény biztonsági őr azt még érti, hogy ha labdát lát, akkor szólni kell, hogy „nem szabad!”, de az már meghaladja a kompetenciáját, hogy megkülönböztesse a békés játékot, a mások testi épségét veszélyeztető agressziótól. Jelzem a focis kölykök is kevésbé lennének frusztráltak, ha nem a járókelőket kerülgetve kellene focizniuk, hanem pl. a sportudvart használhatnák. Azt a sportudvart, ami Polgármesterünk szerint nyitva áll a lakosság számára, de a lakosság csak a lakattal szembesül.

Sajnos a Horváth Mihály téri felújításra a Képviselő Testület által megszavazott 100 millió Ft-os keretösszegbe sem fért bele egy elkerített rész két kapuval, így hiába lenne hely rá, ott sincs lehetőség focizni. Hiába, nincs mit tenni, vannak piaci törvényszerűségek. A felújítás 2014-ben volt, és kampányévben mindig egekben vannak a kivitelezési árak…

Visszatérve a rendezvényre, a gyermekek és a civil aktivisták között én is jól éreztem magam. A Képviselő Testületi ülések hangulata után kifejezetten üdítő volt a politikai lózungokat nélkülöző, önös érdekektől mentes civil tenni vágyás megtapasztalása.

Azonban bármilyen kellemes élmény volt is a program, nem csökkent csalódottságom amiatt, hogy bár egy kivétellel a nem jobb oldali pártok meglepő önmegtartóztatásról tanúbizonyságot téve nem indítottak önálló jelöltet, ennek ellenére sem tudta ez a szerencsétlen baloldal meglépni, hogy csak egyetlen jelölt mögé sorakozzon fel!

Szili Balázs

***

Kampány közösségi adományokból - Virág Tamás tegnap osztotta meg az alábbiakat az fb-oldalán. Itt és most ezt mi is megtennénk…

Kedves Barátaink, Ismerőseink, Támogatóink!

Márta kampányát eddig csaknem 320 000 Ft-tal támogattátok, volt aki ezer forintot tudott adni, de olyan is akadt, aki több tízezret. Szóval nem állunk rosszul, de mivel nagyon pörög a kampány, ami költségekkel is jár, tovább görgetnénk a közösségi gyűjtést is.

Szeretnénk, ha segítenétek a felhívás megosztásában, hogy minél többen olvassák és támogathassák a kampányunkat. A most megosztott jegyzetben minden fontos információ, elérhetőség megtalálható, állunk az érdeklődők rendelkezésére.

A lényeg: segítsetek minket némi pénzzel és a bejegyzés megosztásával! Minden utalás, megosztás segíti a munkánkat, amit előre is köszön,

Márta és a kampánystáb

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5712344667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása