A mi Józsefvárosunk

597. Elgurult a gyógyszer? (1)

2017. január 31. - Amijo

És akkor most még egy "jó hír" a Tömő utca és a Leonardo utca környékéről: a napokban került a kezembe a "Budapest VIII. Leonardo da Vinci utca 50. szám alatti, 36265 hrsz. alatti ingatlan építési engedélyezési eljárásának határozata." (A teleken egy 2009-ben még álló, mára már lebontott földszintes klasszicizáló lakóház állt, 1883/84-ben Nagy János tervezte és építette Haag Gyula kőművesmester megrendelésére.)

leo50-1.jpg

leo50_terkep.jpg

Telekterület 1.123 m2
Tervezett lakásszám: 86 db

Beépítettség:

  • földszint 93,99% (max 100%)
  • földszint felett 64,95% (max 65%)
     

Szintek: földszint + 8 emelet

Többet szerintem mondanom sem kell a helyben lakóknak. A tervezett „felhőkarcoló” mellett közvetlenül a Leonardo utca 48. sz. épülete (1885, Böhm Mátyás) földszint+1 emeletes, és a Tömő utca felé – és a tömböt záró – következő további két épület (Leonardo u. 44. és 46.) is csak földszint+2 emeletes.

leo50-2.jpg

A Leonardo u. 50. szám alatti üres telek jobb oldalán álló, az Üllői útról számozott ház (Üllői út. 68.) pedig földszint+3 emeletes. A Tömő utca és Üllői út közötti részen, a Leonardo utca páratlan oldala szintén „csak” földszint+3 emeletes, illetve az Üllői úti tömbzáró épület (Üllői út 66/C, Thék Ede 1906-ban épült bérháza) földszint+4 emeletes, és így is „jónagy”.

leo50-3.jpg

Na, ezek közé rakják be a földszint+8 emeletes monstrumot. Képzeljük el a környékből kilógó +4 szintet, hogy fog kinézni?! A kerületi építési szabályzat (JÓKÉSZ) szerint, a terület L1-VIII-6 építési övezet, ami akár földszint+10 emeletet is jelenthet. Ne is gondoljunk bele!

leo50-4t.jpg

(Aki mégis utánanézne az itt, és itt, illetve itt talál többet a konkrét szabályozásról.)

A szomszédos házak lakástulajdonosai - ez alatt a szembe szomszédokat is értve (Leonardo u. 43/C és Leonardo u. 45.) - lakói elbúcsúzhatnak a napfénytől, de úgy teljesen és örökre. És ez nem minden, mert egy ekkora monstrum súlya miatti süllyedés, garantáltan megre- peszti a zártsorúan épített szomszédos épületeket.

leo50-5.jpg

Én nem tudom, de inkább nem értem, hogy ezt ki és hogyan gondolta, de az biztos, hogy ez így nincs rendben, még akkor se, ha megfelel a törvényi-, rendeleti- és szabályozási felté- teleknek. Egyszerűen nem illik oda, és ezt az illetékeseknek látnia kellett volna.

Körmendi Gábor Attila     

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4812171600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommm 2017.01.31. 18:43:43

Milyen lehetőségek vannak blokkolni az építkezést amennyiben szabályos / törvényes? Az építési engedély már kb 2 hónapja kint van, a Corvin-negyed FB oldal szerint márciusban már kezdik az építkezést! www.facebook.com/corvinnegyed/

(Leonardo 43/B lakos)

FB77 2017.02.02. 19:21:16

@tommm: Véleményem szerint egyedül egy dologba lehet belekötni, és az a parkolóhelyek száma. Ahogy a cikk írja 86 db lakás lesz található az épületben, amelyek mindegyikének kéne biztosítaniuk legalább egy parkolóhelyet. Ezeknek a parkolóhelyeknek egy bizonyos százalékát kiválthatják, azonban így is kb. a lakások 60%ának kell parkolóhelyet biztosítani, ami durván 50 parkolót jelent. Viszont ahogy a cikk írja az adott épület földszint+8 emelet lesz, és (gondolom) a parkolóhelyek a földszinten lesznek biztosítva, ahol kétlem hogy ennyi autó el tudna férni. Nem tudom pontosan a jogszabályt hogy szól, én is még régebben hallottam róla és lehet azóta már változtattak is rajta, de véleményem szerint ez az egy dolog amibe esetleg bele lehetne kötni.
süti beállítások módosítása