A mi Józsefvárosunk

588. Az ismeretlen ember

2017. január 04. - Amijo

„Az ember, akit Kocsis Máté nem is ismer.”

Bár már a boldog-békés-drága-kedves vadonatúj év elején járunk, ne szaladjunk oly gyorsan tovább az óév utolsó napjaiban történtek mellett. Mert mint már írtuk, baromira jellemző nagyszerű, újjáépülő kerületünkre. Röviden még egyszer: 2016 utolsó munkanapján engedély nélkül, szabálytalanul álltak neki bontani a Sárkányos házat (Szerk.: a házról, ill. az egykori, lerombolt házról majd később, részletesen) a Corvin negyedben. Minderről – többek között – a 168 óra is részletesen beszámolt.

bokay43-4.jpg

A bontást végző céget különben már többször is megbízta bontással a kerület (gondolom a most is jól látható szakértelmük miatt), vezetője pedig másfél éve a Kocsis Máté ellen tüntetőket provokálta és pofozta. Kocsis tagadta, hogy ismerné, pedig már 2011-ben is ő bonthatta a Teleki téri piacot.

bokay43-0.jpg

Íme a cikk és egy videó a december 30-i botrányos bontásról, amely hatalmas port vert fel. Szó szerint. És az anyag önmagáért beszél, a videót meg mindenképp tessék megnézni, mert pár perc alatt mindent elmond kerületünkről. (A ház különben korábban műemléki védelem alatt állt, de az önkormányzat kezdeményezésére ezt valamiért megszüntették.)

Két megjegyzés mindehhez a fészbukról:

Ezt az ügyet csak akkor lehetne teljes dimenzióiban kibontani, ha a szóban forgó vállalkozó előbbi, az MNP-projektekben betöltött, egészen elképesztő tevékenységét is vizsgálat alá vennénk. Ennek rövid történetét ezeken az oldalakon is megírtam komment formájában, de a nyolc évvel ezelőtti, az említett programban végzett, minden mértéket alulmúló "felújítási munkálatairól," terjedelmes hibalista benyújtásával számoltak be anno az érintett házak lakossági képviselői. Magam – miután az önkormányzatot képviselő Rév8 vezető tisztviselői jelenlétében, az említett vállalkozó többször is megfenyegetett, majd az eset tanúit az említett cég közreműködésével a Kesztyűgyárba hívatva, ott nyomásgyakorlással befolyásolta – ugyan megtettem az ügyben a bírósági feljelentést, de attól, egyetlen tárgyalási napot követően, a tanúk "semlegesítése" következtében, kénytelen voltam elállni. Most, már csak a "felújított házak" nagyon is fókuszban lévő sorsa miatt is fontosnak tartom, hogy nemcsak a mostani precedens okán, de előzményeiben is vegyük újra terítékre ennek az embernek a viselt dolgait, hisz a nyakunkba szakadó újabb bontási műveletekkel járó "bérlakás-leépítési program" messze ható következményei égető aktualitást adnak ennek az elképesztő, a törvényes hatalom védernyője alatt végzett közönséges kalózkodásnak. (Több dokumentum is áll rendelkezésre ez ügyben, de most csak a legutóbbit linkelem ide. Via - Budaházy Gusztáv)

Jónás Nándor korábban tüntetett a Kék Pont ellen, többször együtt fotózták kerületi fideszes képviselőkkel, bálozott közösen a polgármesterrel, és a mostani bontás körül is ott sétált a bőrkabátjában korábban is. Kicsit nyugtalan alkat, de nem ez a legnagyobb gond körülötte. A pofonos átlátszós cikkek után Kocsis Máté sajtóközleményezett, amiben én is híressé válhattam:-) „Erőltetettnek tartom a sajtó egy részének törekvéseit, melyekkel mindenáron össze akarnak boronálni az augusztus 20-án atrocitásba keveredett nyugdíjas vállalkozóval. Nevetségesek az ezzel kapcsolatos sugalmazások és ötletelések. A mai, világszenzációval felérő “hír” szerint valamikor valahol már máshol is találkozhattam Jónás Nándorral, sőt lehettem már egy légtérben vele. Bejelentem: ez bizony könnyen lehet. Az index.hu-nak adott nyilatkozatomban is jeleztem már, hogy látásból ismerem a férfit, de ismétlem, semmilyen személyes kapcsolatom nincs vele és soha nem is volt. Polgármesterségem alatt több ezer kerületi lakossal találkoztam már, több száz rendezvényen, így látásból sokakat ismerek. A pofozkodó Jónás Nándort még annyira sem ismerem, mint az átlátszó.hu-n megjelent “oknyomozó” cikk íróját, Virág Tamást, aki szintén kerületi lakos és jó párszor voltam már vele egy légtérben.” (Virág Tamás fb-bejegyzése)

De egy szavunk se lehet, mert már reagált is az önkormányzat, íme:

A Bókay utca 43. szám alatti ingatlan bontására a bontási engedélyek beszerzését követően lefolyatott közbeszerzési eljárás lebonyolítása után került sor. A nyertes ajánlattevő a Hufer-Bau Kft. lett, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. az épület bontását illetően ezzel a céggel áll szerződéses kapcsolatban. Az a Hufer-Bau Kft. döntése, hogy milyen alvállalkozókkal dolgoztat, a közbeszerzési törvény alapján a munkák kivitelezése alvállalkozókhoz történő kiadása 50%-áig bejelenteni sem köteles azt. Az építési folyamatok ellenőrzésében, tehát az engedélyek meglétének ellenőrzése ügyében a kormányhivatal építés-felügyeleti hatósága az illetékes. A JGK Zrt. is tapasztalta a bontással kapcsolatban a lakosság által sérelmezett panaszokat, ezért társaságunk haladéktalanul felszólította a vállalkozót a problémák megszüntetésére, és kérte, hogy a kivitelezéssel kapcsolatos szabályokat tartsák be, az a lakosság nyugalmát ne zavarja, a járókelők testi épségét ne veszélyeztesse. A vállalkozó tájékoztatása szerint a problémát még az adott napon elhárította, mely tény az építési naplóban rögzítésre is került.

P.s.: Az egész kísértetiesen emlékeztet a Kisdiófa utcai ház- illetve falbontáshoz, bár ott csak egy fa dőlt rá a szomszédos házra, de ott is nagyon „felháborodott” a bontást végző (al)vállalkozó. (a Szerk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr612097169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszorumagdolna 2017.01.05. 04:46:20

Annyi bizonyos, h ez a porfelhő, szinte csak jótékonyan elfedi azokat a sokkal nagyobb panamákat, amiket a nyolckernek a képen is látható, hírhedt "erős embere" az MNP-projekt farvizén hajózva maga mögött hagyott.
És persze az is igaz, h Kocsis dr az előző, "elmúltnyolcéves" rezsimtől már készen kapta ezt a nagyszájú, gátlástalan kolomanust, aki aztán megvette kilóra azokat, akik a legképtelenebb szélhámosságai felett is - minden figyelmeztetés és bizonyíték dacára - szemet hunytak. Nem vitás, ez az ember korunk szimptomatikus hőse, vagy inkább mélységes szimbóluma leend.
süti beállítások módosítása